Категорично: Реформаторите няма да подкрепят национализацията на пенсиите

Ивайло Анев Последна промяна на 17 декември 2014 в 12:41 2643 18

Депутатът от Реформаторския блок Димитър Танев заяви днес, че ГЕРБ, ДПС и Патриотичния фронт са осигурили мнозинство  за промените в пенсионния модел, но Реформаторите категорично няма да подкрепят проемните при гласуване в зала.

Вчера депутатите от бюджетната комисия приеха на второ четене бюджета за догодина. Така от 1 януари влизат в сила и новите правила за пенсиониране. Пенсионната възраст няма да се вдига, стажът ще нараства с по 4 месеца годишно. Родените след 31 декември 1959 г. ще могат да избират къде да се осигуряват допълнително (но задължително) за втора пенсия – в НОИ или в частен фонд. 

Според Танев задължително трябва да бъде направена оценка на въздействието на тази промяна и какви са последствията.

Той обясни, че след заседанието на бюджетната комисия са се събрали и са решили да гласуват "против" замразяването. От РБ ще направят всичко възможно промените да не се гледат в пленарна зала.

"Надяваме се през следващите дни да направим ефективен диалог с нашите колеги и да изясним позициите, но се надявам да не се стигне до толкова сериозни промени, които са се случат без необходимия дебат и без оценка. Надяваме се да постигнем консенсус с партньорите ни от ГЕРБ. Към настоящия момент не е необходимо това да се случва, защото тези промени нямат пряко отражение към бюджет за 2015", коментира Танев.

„Странен е начинът за промени в такъв кратък срок. В тази сериозна криза се надявам да преодолеем проблемите с диалог. Лошото обаче е, че решенията се вземат извън рамките на добрия диалог, който имахме до момента“, заяви в кулоарите на НС съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев.

След среща на реформаторите с представители на пенсионни фондове, политиците са били информирани, че промените в пенсионната реформа могат да доведат до сериозни сътресения на капиталовия пазар и до обезценяване на спестовните сметки.

Найден Зеленогорски от РБ добави, че на срещата с КНСБ никой не ги е информирал за готвените промени.

Председателят на Асоциацията на пенсионните фондове, Никола Абаджиев изрази опасения, че социалният модел може да се взриви. Той поиска повече информация за състоянието на пенсионните фондове, както и данни за това, какви ще са ползите за хората, ако бъдат въведени въпросните промени.

По думите на Абаджиев, ако въпросните 7 млрд. лв. се влеят в НОИ, хората реално няма да могат да разполагат свободно с парите си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.12 2014 в 15:58

Явно не остана какво да се краде и пак погледнаха набързо в пенсиите на бедния народ. Толкова ли спешно беше, че бяхте принудени ПАК набързо да гласувате и ПАК с неждата от ДПС ? Колко милиарда загубихме последните 10 години докато се менкат?

17.12 2014 в 15:15

"Не,че искам да се конфронтирам с някого, но не виждам как се нарушават правата на някого, който сам ще решава как да постъпи."

Нарушават се с това, че този направен веднъж този избор НИКОГА повече не може да бъде оспорван или променян.
Въпросът ви е повече от циничен. Може би донякъде абсурден. Може би си задавате и въпроси защо се притичват да помагат в гасенето на самозапалили се хора? Те също са "направили своя избор"? Или ги гасят защото комсомолския секретар и милозлив и се разстройва от гледката под прозорците?

17.12 2014 в 15:11

До една.. така че ако не го направиш сам автоматично отива в нои и от там в ромите и др. Герб имат опит в източване на фондове, не ти ли е странно, че още не са си разпределили постове, а вече приемат странни решения с дпс , което трябваше да бъде изолирани и без дори да информират коалиционния си партньор?

17.12 2014 в 15:05

Не,че искам да се конфронтирам с някого, но не виждам как се нарушават правата на някого, който сам ще решава как да постъпи.За съжаление в нашата държава беше опровергана презумпцията, че държавата е по-лош стопанин от частника - виж за справка КТБ.Повтарям още веднъж за съжаление! Но е хубаво да се дебатира по въпроса, в коалицията поне, без да се стига до ръкопашни аргументи.

17.12 2014 в 15:03

Тиквеникът като възпитаник на комунистическата школа, все към нацонализации и прибиране на чужди парички го влече. Да не забравяме, че все още си пази партийната книжка. Иначе си е десен, да не се объркате нещо.

17.12 2014 в 14:37

Колко ни припяваха, че ББ много се е променил и помъдрял!!! Сега вече добре се виждат старите номера - "пременил се Илия, огледал се - пак в тия..."

17.12 2014 в 14:30

ПРАВИЛНО ! Ало, Горанов ! Държавата не ти е бащиния ! Такива важни за целия народ въпроси се решават открито за цялото общество с широк консенсус, още повече при пълно единодушие и подкрепа на коалиционните партньори ! До кога казионните синдикални креатури ще забъркват поредната безпринципно-конюнктурна каша ?

17.12 2014 в 14:21

И да не би лекуването от комунизма да се прави чрез национализация скрита зад думички като "демокрация" и "свобода на избора"?
Това е някакъв Нео- комунизъм - нещо като "дясна" комунстическа партия.

17.12 2014 в 14:20

ПРАВИЛНО ! Такива важни за целия народ въпроси се решават открито за цялото общество с широк консенсус, още повече при пълно единодушие и подкрепа на коалиционните партньори ! До кога казионните синдикални креатури ще забъркват поредната безпринципно-конюнктурна каша ?

17.12 2014 в 14:14

ГЕРБ са мандатоносителят и след като те са отговорни за действията на това правителство е логично те да решават.

Който не може да помогне за излекуването на България от комунизъм поне да не пречи!