Работодатели, синдикалисти и пенсионни фондове се срещаха с депутати за национализацията на пенсиите

OFFNwes 17 декември 2014 в 12:46 3863 2

Димитър Бранков

Представители на работодателските организации, които са срещу предложението от ГЕРБ промени в пенсионната система, на Асоциацията на пенсионните фондове и на "Подкрепа" се срещаха днес с депутати заради скандала с национализацията на парите за втора пенсия.

Първи с Реформаторския блок се срещнаха представители на БСК, БТПП и Асоциацията на индустриалния капитал. Те са обяснили отново, че са против приемането на бързо на кардинални промени в пенсионния модел. Засега те не оспорват ползите и рисковете от предложените реформи.

След тях на среща с депутатите от РБ влязоха представители на Асоциацията на пенсионните фондове. Предложените промени ще взривят сегашния пенсионен модел, решението е взето прибързано, без мотиви и без финансова обосновка.

По думите му до момента са натрупани 7 млрд. лв. в пенсионните фондове и те ще се влеят в Национален осигурителен институт (НОИ), ако се приеме предложението на ГЕРБ, което синдикатите припознаха като свое.

Дадохме подробна информация на Реформаторския блок и вече от тях зависи политическото решение.

В парламента пристигнаха и президентът Константин Тренчев и вицепрезидентът Димитър Манолов на "Подкрепа".

Президентът на КНСБ Пламен Димитров, който се сби вчера с икономиста Владимир Каролев след дебат за предлаганата реформа, не се появи. 

Днес обаче се оказа, че в редиците на Патриотите има разколебаване отностно национализацията на пенсиите. Това стана ясно от думите на Димитър Манолов от КТ "Подкрепа“. Той, лидерът на синдиката Константин Тренчев и ръководството на КНСБ се срещнаха с лидерите на ПФ.

"Чухме от Валери Симеонов, Поли Карастоянова, че те не харесват промяната, въпреки че техни представители подкрепили предложението“, каза Манолов. Мнението на Красимир Каракачанов пък не станало ясно.

Синдикалистът обаче подкрепи идеята. Според него при всички положения е по-добре да има избор, отколкото да няма.

"Който си мисли, че ще получава една и съща пенсия от НОИ и една допълнителна от пенсионните фондове, разсъждава погрешно. За да получава някой допълнителна пенсия от пенсионен фонд, очакваната му пенсия от НОИ се намалява с 28 процента“, обясни той.

"Да се направи цялостен преглед и да се изработи цялостен пакет на пенсионната реформа, след задълбочен анализ. Това е изводът след срещата на ПГ на АБВ с представители на КТ „Подкрепа", съобщиха от АБВ.

Те все още не са решили как ще гласуват относно предложената реформа в пенсионния модел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!