Менда Стоянова защити национализацията на пенсиите

OFFNews Последна промяна на 17 декември 2014 в 09:45 6180 5

Менда Стоянова
Менда Стоянова

Шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова (ГЕРБ) защити национализацията на парите за втора пенсия.

Чрез нея милиардите левове, събрани до момента в пенсионните фондове по лични партиди на родените след 31.12.1959 г. ще се влеят в Националния осигурителен институт, където лични партиди няма, а наличните суми отиват за пенсиите на сегашните пенсионери и държавата доплаща още половината, защото по традиция парите в НОИ не стигат.

Според Стоянова частните пенсионни фондове трябвало "да излязат на светло" и да убедят гражданите, че управляват правилно парите им. Тя не уточни защо се съмнява, че сега те са на светло.

Стоянова заяви още, че НОИ е по-сигурен стопанин на парите, защото негов гарант е държавата.

Решението не само да няма пенсионна реформа, а и направеното до момента да бъде зачеркнато чрез унищожаването на т. нар. втори стълб, при който 5% от осигурителната вноска на родените след 1960 г. задължително се трупат в лична партида в частен фонд, бе взето в неделя от премиера Бойко Борисов и представители на синдикатите КНСБ и КТ "Подкрепа". Работодателски организации не присъстваха. Вчера, след като промените бяха прокарани между първо и второ четене чрез закона за бюджета в комисия в НС, финансовият министър Владислав Горанов се срещна с една работодателска организация, която гледа благосклонно на разрушаването на модела на пенсионна система.

Официално според записаното в проектозакона хората ще имат право да избират дали да продължават да отделят 5% от вноската, общо 12.8%, в частен пенсионен фонд или всичко да отива в НОИ. Младите, които сега излизат на пазара на труда обаче ще имат 1-годишен срок, в който да заявят дали искат 5% да отиват в лична партида в частен фонд. Ако не го направят, парите им до пенсия ще отиват в НОИ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.12 2014 в 06:55

http://www.youtube.com/watch?v=MJyv8n7K1mQ

17.12 2014 в 23:12

До "НЕ ЛЪЖЕТЕ!"

И какво като се знае? Можеш ли някой държавен чиновник да изчисли каква ще ми е пенсията след 30 години?

Щото за вноските си в УПФ-то мога с голяма точност да кажа, колко ще получавам!!!

17.12 2014 в 14:34

СЛЕД 97 ЗА ВСЯКО ЕГН В НОИ ИМА ЛИЧНА ПАРТИДА - ФОРМИРА СЕ ОТ ПОДАДЕНИТЕ ДЕКЛАРАЦИИ 1 И 6! ЗНАЕ СЕ ДО СТОТИНКА ЗА КОЙ КАКВО Е ВНАСЯНО!

17.12 2014 в 12:28

Бахти противното, тъпо и некомпетентно същество!!

ОСТАВКА!!!

17.12 2014 в 11:26

С една дума, толкова се е разприказвала, че доверието към финансовата политика на ГЕРБ, доколкото го е имало, окончателно е отишло на кино.