Бял дим в парламента: ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС договориха кабинета (потвърден списък)

Емил Дечев поема правосъдието, Лорер и Радослав Рибарски отпадат, Асен Василев отново ще е финансов министър

Йорданка Веселинова 01 юни 2023 в 18:18 17585 13

Архив

Снимка БТА

Кирил Петков, съпредседател на "Продължаваме промяната - Демократична България"

"Продължаваме промяната - Демократична България" и ГЕРБ-СДС договориха състава на кабинета. В момента националните органи на партиите ще трябва да го одобрят, а утре да бъде обявен официално.  

По-рано днес се проведоха две последователни лидерски срещи в кабинета на председателя на НС Росен Желязков. На тях присъстваха Мария Габриел, Томислав Дончев, Николай Денков, Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев. Първата среща приключи за малко повече от час, след което представителите на двете коалиции си дадоха почивка за съгласуване на последните рокади. В 14 ч. преговорите бяха подновени и продължиха около два часа, като през това време съставът на проектокабинета "Денков-Габриел" бе окончателно одобрен. Към 18 ч. се проведе трета среща, на която обаче присъстваха само представители на ПП и ГЕРБ.

В крайна сметка Асен Василев ще бъде финансов министър. Министър на вътрешните работи пък ще стане шефът на ГДБОП Калин Стоянов. В последния момент останалите ярки политически лица като Радослав Рибарски, Даниел Лорер и Милен Матеев са отпаднали.

Основните моменти в предложението не са променени - правителството ще бъде с живот от 18 месеца, като през първите 9 премиер ще е Николай Денков, а Мария Габриел - вицепремиер. След това двамата ще се ротират. ОFFNews разполага сък списък на бъдещите министри, потвърден от партиите в коалицията. Oфициалното представяне на кабинета обаче ще бъде утре.

Съставът на кабинета

  • Николай Денков - ротационен министър-председател;
  • Мария Габриел - вицепремиер и министър на външните работи;
  • Асен Василев – министър на финансите;
  • Калин Стоянов – министър на вътрешните работи;
  • Тодор Тагарев – министър на отбраната;
  • Юлиан Попов – министър на околната среда и водите;
  • Румен Радев  - министър на енергетиката;
  • Андрей Цеков – министър на регионалното развитие и благоустройството;
  • Кирил Вътев – министър на земеделието и храните;
  • Проф. Галин Цоков – министър на образованието и науката;
  • Кръстю Кръстев – министър на културата;
  • Богдан Богданов - министър на икономиката и индустрията;
  • Милена Стойчева – министър на иновациите и растежа;
  • Иванка Шалапатова – министър на труда и социалната политика;
  • Емил Дечев – министър на правосъдието;
  • Георги Гвоздейков – министър на транспорта и съобщенията;
  • Проф. Христо Хинков – министър на здравеопазването;
  • Зарица Динкова – министър на туризма;
  • Александър Йоловски – министър на електронното управление;
  • Димитър Илиев – министър на младежта и спорта.

Нова среща с Радев и коалиционно споразумение

След като първите две политически сили договориха кабинета, предстои кандидатът за пръв ротационен премиер Николай Денков да върне на президента Румен Радев папката със състава и структурата на правителството. Очакванията са това да се случи още утре. В календара на Радев не е планирана визита в чужбина. 

В редиците на ПП-ДБ и вчера, и днес се обсъждаше идеята за депозиране на папката в деловодството на "Дондуков 2", но без среща между представителите на партията и Радев. Идеята се появява след като Радев не спази протокола при връчването на втория проучвателен мандат, когато той призова новата коалиция да не предлага кабинет и отказа да проведе среща при закрити врата с представителите на ПП-ДБ.  След Националния съвет на ПП е решено утре все пак среща с Радев да има. OFFNews научи , че папката със структурата и състава на кабинета ще бъде връчена от Николай Денков и Мария Габриел.

Вчера Денков заговори за подготвян документ, "който да даде спокойствие на всички (в държавната администрация - б.а.), които са се притеснили". Според информация на OFFNews не става въпрос за закон, който да защити държавните служители от политически чистки, а програмна декларация на кабинета "Денков-Габриел". По този начин ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ избягват коалиционното споразумение и запазват позициите си като вид "неформална коалиция".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

585

13

Stoyancho

02.06 2023 в 11:12

не вярвам, ама изобщо на участието от ДБ

1000

12

Alteran

02.06 2023 в 09:51

"Румен Радев - министър на енергетиката"

К'во?

2550

11

alfakentavur

02.06 2023 в 09:29

Днес е още един хубав ден за българската демокрация.
Едно рашистко мекере вече няма 8 точки, а 7. Да се готви за 6 :)

2550

9

alfakentavur

02.06 2023 в 00:33

Например така:

Другарю Резидент Радев, Вие направихте всичко възможно да няма редовно правителство, нарушавате не само протокола, но и Конституцията на РБ.
С удоволствие връщаме мандата изпълнен и нямаме търпение новото правителство и парламент да заработят и скоро да Ви изпратят на мястото Ви - в посока Сибир.

345

8

Джендо Джедев

01.06 2023 в 23:22

Какво квичене ще се разнесе от русофилията... майко мила! Кеф!

12073

7

Панелен земеделец

01.06 2023 в 22:06

Чета другаде кой кой е от спряганите имена. Територията не е имала такъв кабинет никога. Чудя се тия хора как са си зарязали мющериите, за да чистят кочината. Пример: Б.Богданов: През 2014 година българският хлебар получава признание от ЮНЕСКО за „живо човешко съкровище“... организацията признава, че той пече най-чистия хляб на планетата. М.Стойчева: с СУ „Климент Охридски“, Penn State University, UC Berkeley и MIT, с най-високата световна награда за лидерство на JA Worldwide “Soraya Salti” за 2021. Шалапатова: Първият българин, изпълнителен директор на британската организация “The European Children’s Trust”...
ПС. Радвам, че до момента в OffNews липсва поредния сопол на Слави Тр., дебна, за да напиша, че "разпадът" започна и с неговата чалга в националните ТВ.

705

6

Деспин Митрев

01.06 2023 в 20:40

Татиана нямаше такава работа, посолството да им заповяда.... Татиана - като прегазите лука не само ще ви се каже и покаже, ами ако трябва и ще ви накаже :) ... Аз бих първо наказал, ама съм расъл в комунизъм, а те в демокрация и човешки ценности.

1035

4

Niko Kolev

01.06 2023 в 19:32

Ще има късане на ризи, ватенки и възпалени руски хемороиди.

Да си призная, чух за Екатерина Михайлова като министър на правосъдието и я смятам за по-подходящ за ситуацията избор.

А на КъсоМеките им пожелавам, "идите к крайцеру Масква".