Атанас Атанасов: Борисов си отива от политическата сцена

Ако не успее да си избере следващия Цацаров, тежки дни го чакат, коментира лидерът на ДСБ

OFFNews 13 юли 2017 в 10:24 18670 20

Атанас Атанасов: Борисов си отива от политическата сцена

Борисов си отива от политическата сцена и е въпрос на време това да се случи. Това коментира в интервю за bTV лидерът на ДСБ Атанас Атанасов. 

По думите му настоящият премиер се е договорил с "тези, които го свалиха от власт 2013 г.", за да не се разследва скандалът с КТБ, а най-важната задача за властта и "тримата шишковци" тази година е да бъде избран такъв ВСС, който да посочи наследника на Сотир Цацаров: 

Тоест, Бойко да си избере следващия Цацаров, защото, ако не успее да си избере следващия Цацаров, тежки дни го чакат. Така че темата с избора на ВСС е изключително важна. Предстои изборът на [членове на ВСС] от парламентарната квота и аз призовавам политиците, които са опозиция, да се съсредоточат върху този изключително важен въпрос, ако искаме да дадем някакъв шанс за справедливост оттук нататък.

По думите на Атанасов случаят с НДК е симптоматичен за управлението:

Борисов изтърва контрола над подчинените си. Някой се появи и започна да му оспорва позицията, че той е властелинът на обществените поръчки. За това се карат тук отдолу. Ние от ДСБ поискахме първи анкетна комисия и много внимателно ще следим работата на тази анкетна комисия, за да видим дали ще се изясни например следният въпрос: Кой и за кои фирми е оказвал натиск върху г-н Боршош да получат определени обществени поръчки? Този въпрос разисквал ли се е на онази среща при г-н Борисов и какви са писмените и гласните доказателства, които г-н Боршош е представил пред г-н Борисов за оказания му натиск, явно от г-жа Павлова, за това че Борисов даде заден и го върна на работа?

Лидерът на ДСБ е категоричен, че се прави опит скандалът да се потули. За това и от ГЕРБ се съгласили да има такава парламентарна комисия, защото предварително намерили основания, за да прехвърлят вината и отговорността на БСП. Атанасов обясни, че замитането на случая е станало с нареждане: "Дърпате се на изходни позиции и мълчите един за друг". "Ама казаха вече много неща", допълни той. 

Според Атанасов медийната машина, "която обслужва лично Борисов и неговата власт", правят усилия за замазване на скандалите.

Но да върнем малко лентата назад. Кой трябваше да разследва източването на КТБ? Сега прокуратурата щяла да внесе обвинителен акт. За какво? За 205 млн., никак не са малко, които присвоил Цветан Василев. А за останалите до 3.5 млрд. къде е разследването? 

Атанасов обясни, че има договорка да не се разследва скандала с КТБ, който е "кражбата на века", в която "са забъркани неслучайни хора, които днес са негови (на Борисов, бел. ред.) ортаци във властта". "Всичко това е видно за хората. Лошото е, че няма институции, които да извършат разследване", допълни Атанасов.

Според него стенограмите от консултациите при президента Росен Плевнелиев за КТБ са интересни, за да се види "театралната постановка как всички там лицемерничат". "При сега действащото законодателство в България разследването на престъпленията е съвместна дейност на прокуратурата и изпълнителната власт, така че отговорността за прикриването на всички тези големи далавери е съвместна на Цацаров и Бойко Борисов заедно. Те с това се занимават - да прикриват, а не да разкриват", обясни Атанасов.  

Той коментира и състоянието на МВР, като определи новия вътрешен министър Валентин Радев като "Румяна Бъчварова в панталони". Зад този ход стои премиерът, който на практика управлява МВР. Атанасов посочи като най-голям гаф на новия вътрешен министър избора за главен секретар на МВР Младен Маринов.

"А да беше прочел в един сайт - Фрогюнз, че този полицай е бил в началото на кариерата си охранител на Мето Илиенски и някой да беше проверил дали това е вярно. Никой не коментира този въпрос. Аз казвам това, което е публично изнесено, иначе една от причините аз да си подам оставката като председател на вътрешната комисия беше именно тази персона, но няма да коментирам моите разговори с Румяна Бъчварова. На този човек изобщо не му е мястото там. Той е предложен отдавна на Бойко Борисов за главен секретар от неговите приятели от сикаджийския му период. Това го знаят всички полицаи в София, разбирате ли? Пашата, онези... През цялото време, докато той беше шеф на софийската дирекция на МВР (Маринов, бел. ред.), тя неизменно беше на трето място  отзад напред по резултати", поясни Атанасов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

19

Denis Rizanov

13.07 2017 в 17:32

Професоре, това е въпрос за милион долара както се казва!

42249

16

Denis Rizanov

13.07 2017 в 15:40

Соте, ше ти напиша некой плюс друг път. Днес съм подложен на обсолютна цензора. изтриват ми постове, ма така ги изтрива, че все едно никога не съм писал нищо по темата, забраняват ми да оценявам. В началото не можех да пиша минуси на определени хора, после не можех да пиша минуси на всички, даже на себе си опитах :), само плюсове и то след бот-инспекция, а сега накрая нищо! Мога само да "изразявам мнение".
Демохрасион екстра качество!
:)))

42249

15

Denis Rizanov

13.07 2017 в 15:35

Еми като му навреш неговите лай... думи да се види отстрани и му става криво. Не знам що така. Умните и красивите са много обидчиви като им кажеш нещата право куме в очи.

42249

13

Denis Rizanov

13.07 2017 в 15:22

9 и 10. симпатизанти на бабичка столетничка.

ха-ха-хахххх!
Вие вика сте некрофили. Е па ти си мнооу убав, копрофил!
:))))

42249

12

Denis Rizanov

13.07 2017 в 15:20

Мдам. Комичността се корени във факта, че той се напъва да се представи пред нас за... умен. не че се има за такъв корифей по принцип. Даже като седне да твори в изповедалнята от миризмата чак почва да се мрази, ама това е друга бира.
Ако не беше претенцията, че бил "нещо различно" и не говореше за българския народ като за "стадото" щеше да е добре. Ма сега - мажИ и гас!