Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Деница Златева към ГЕРБ: Не прехвърляйте проблема с НДК от болната глава към здравата

OFFNews 12 юли 2017 в 14:37 10427 5

Вицепремиерът от служебното правителство на проф. Огнян Герджиков Деница Златева отговори на обвиненията, че е освободила от отговорност доскорошния шеф на НДК Мирослав Боршош.

На личния си профил във фейсбук тя публикува опровержение на твърдения, които бяха лансирани от министъра на културата Боил Банов и на министъра по европредседателството Лиляна Павлова.

"Уважаеми управляващи, няма как удобно да прехвърлите проблема от болната на здравата глава и да се надявате, че зрелищата, които предложихте днес ще притъпят интереса към създадения от вас самите проблем. Факт е, че в НДК от началото на май има огромно напрежение и процесът на адаптация на сградата за нуждите на Председателството е изключително закъснял. Факт е също така, че сведохте подготовката му до битовизми и обвинения в корупция, вместо да се фокусирате върху политическите му измерения. Жалко!", се казва в позицията на бившия вицепремиер, за когото министър-председателят Бойко Борисов изключително много настояваше да остане в третия му кабинет но лидера на БСП Корнелия Нинова не се съгласи.

Ето и цялата публикация на Деница Златева:

С интерес проследих изслушването на ресорните министри от ГЕРБ, които в различни периоди са отговаряли за НДК.

Признавам си, бях предупредена, че ще ми бъдат прехвърлени всички възможни грехове за трите месеца, в които, като служебен вицепремиер, отговарях за подготовка на Председателството и в частност, упражнявах правата на държавата като собственик на НДК. Очакванията ми бяха надминати многократно.

Като за начало, бях обвинена в активно мероприятие, защото вместо в София, съм на заседание на Съвета на Социнтерна в Ню Йорк (планирано преди месеци), за което официално информирах председателя на комисията на 7. 7. 2017 г. и декларирах пълната си готовност да съдействам на комисията, веднага след завръщането ми в страната.

Разбрах също така, че по мое време разходите за ремонта на НДК са нарастнали главоломно и че съм дала "разрешение за сключване на допълнителни договори за 50% от СМР и договора за техника" (цитирам дословно министър Банов). Отново по мое време "е изготвено предложение от работна комисия да призная 4 млн. лв. разходи , които не са по СМР". И тези констатации от новия принципал "не се правят политически, а в интерес на истината".

В интерес на истината съм длъжна да споделя, че за моя мандат няма одобрен нито един допълнителен разход за НДК, още по-малко е взето решение за увеличение на капитала на дружеството. В рамките на този период междуведомствени работни групи, създадени от Томислав Дончев в частта "НДК" и от Румяна Бъчварова в частта " Сигурност" обобщиха всички допълнителни изисквания за ремонтните дейности, осигуряване на сигурността на събитията, оборудването на пресцентъра на Председателството и допълнителните разходи на НДК, които бяха остойностени на 36 млн лв. И на мен ми беше изпратен над 50 страници доклад, който приех за сведение и предадох на министър Лиляна Павлова, която на 8 юни 2017г. внесе в МС ПМС и РМС за увеличение на капитала на НДК в размер на 28 млн.лв. Днес разбирам, че имало одобрени от мен документи за допълнителните разходи. Очаквам ресорния министър да ми ги предостави. Друг е въпросът, защо обществената поръчка за ремонта е възложена на базата на изготвен само идеен проект и кой министър, отговорен тогава за частта "Инфраструктура" на Председателството, е отказал изработването на технически проект. Също така е резонен въпросът, защо, когато обществената поръчка е била съгласувана в рамките на МРГ, никой не е изразил притеснения от този факт.

Другата бомба, която беше хвърлена вчера в публичното пространство, за да отклони дебата от съществения въпрос какво се случва около НДК е новината, че съм одобрила ГФО за 2016 година и съм освободила от отговорност Съвета на директорите.

Важно е да е уточня, че този акт по никакъв начин не ги освобождава от административна и наказателна отговорност. И ако има установени злоупотреби и нарушения, те отговарят пред закона и ще им бъдат наложени съответните наказания или предявени обвинения.

В рамките на мандата ми започна проверка по сигнал в ДАНС за предхождащ период. Оказвала съм всякакво съдействие, включително с издирване на доклади и решения на междуведомствената работна група, които не бяха открити в официалното деловодство на МС.

Уважаеми управляващи,

няма как удобно да прехвърлите проблема от болната на здравата глава и да се надявате, че зрелищата, които предложихте днес ще притъпят интереса към създадения от вас самите проблем. Факт е, че в НДК от началото на май има огромно напрежение и процесът на адаптация на сградата за нуждите на Председателството е изключително закъснял. Факт е също така, че сведохте подготовката му до битовизми и обвинения в корупция, вместо да се фокусирате върху политическите му измерения. Жалко!

П.С. Благодаря ни всички, които от вчера безрезервно изказват своята подкрепа. И най-вече благодаря на екипа си!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

4

Denis Rizanov

12.07 2017 в 19:45

А неоспорим факт е, че борсука с унгарски привкус е кум на пловдивския дудук, който бе венчан от банкянския мискинин в кметството на София!
И още един неоспорим факт - боршош борсука е "инициатор" за издигането на кандидатурата на банкяския мискинин за кмет на София.
И най-неоспорим е факта, че по едно и същото време и пловдиският дудук и унгарският борсук заедно и поотделно са въртели всякакви свирки на банкянския еднокнижен мискин!
йоано, п@утко разпрана, факт е че земята е кръгла, а парадокс е че те все ги клаят на някой ъгъл. В това число и тебе!
:)))

8019

2

Чичо

12.07 2017 в 15:02

Наближава 15-ти, когато ако не се лъжа, прокуратурата трябва да се произнесе по проверката на случая с НДК.
А дали ще протака, и профукването на милионите ще бъде потулено?

 
X

Подкастът на OFFNews