Асен Василев предвиди 4 месеца живот на парламента

OFFNews 12 април 2023 в 20:40 3178 3

Асен Василев

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Асен Василев

Това (парламентът да е с 4 месеца живот - бел. ред.) следва от словото на президента Румен Радев, който каза, ще служебното правителство ще внесе бюджет за разглеждане. Една бюджетна процедура отнема поне 4 парламентарни седмици, ако няма различни виждания по бюджета. По-реалистично е пет или шест седмици, което оначава внасяне на бюджета в края на април и парламентът да работи до средата на юни.

Това прогнозира съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев пред БНТ. Василев подчерта, че ще е необходимо време, ако има воля за излизане от парламентарната криза.

"В момента трябва да се стикова законодателна програма - какви закони да бъдат разгледани, в какъв ред, така че да няма хаос в парламентарната дейност, да има някакво съгласие кои са важните закони по Плана за възстановяване, еврозоната, Шенген, съдебната реформа - всичко това трябва да се случи, за да може държавата да тръгне напред", коментира той. 

Относно проведените разговори с ГЕРБ Асен Василев беше категоричен, че тонът им не е бил остър и в опит да се намери решение за председател на парламента.

"Това, до което стигнахме като извод, е, че трябва да има ясна законодателна програма и разбиране какви са законите, в какъв ред, в какви срокове да бъдат приети и че докато няма ясна законодателна програма, ще бъде трудно да се излезе от тупика, в който сме с избор на председател и фокусът в утрешния ден и в следващите дни ще бъде да се видят нашите законодателните приоритети, техните законодателни приоритети, другите законодателни приоритети и да се направи ясна законодателна програма", посочи още той. 

Съпредседателят на ПП заяви, че утре в 10 часа продължава парламентарно заседание, на което предстои отново да се направи опит за избор на председател на НС.

"След неуспешен опит за избор на председател, започнаха разговорите, на които направихме предложение да се използва практиката от Европейския парламент с ротационен председател. Това предложение не е противоконституционно, тъй като това е механизъм, при който първият председател си подава оставката и се избира друг председател на парламента", коментира Василев. 

Той подчерта, че за "Продължаваме промяната" не е вариант Вежди Рашидов да остане председател на 49-ия парламент. Предложението на ПП за председател на парламента е Никола Минчев, ако бъде приета идеята за ротационен принцип.

Василев отбеляза, че разговорите продължават и ако има по-добър вариант, нека бъде избран той.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" допълни, че са гласували с "въздържал се" на предложението на ТЕРБ, тъй като са мислели, че от партията на Бойко Борисов са си осигурили мнозинство. Когато видели, че няма мнозинство, предложили "някакво решение".

Асен Василев обясни и, че казаното от Кирил Петков преди изборите, че вторият трябва да подкрепи първия, важи сега и за коалициятаПП-ДБ, като посочи, че като втората политическа сила не са издигнали кандидат за председател на парламента. Предложеният от ГЕРБ обаче не е събрал достатъчна подкрепа.

"Имаме план, но изборите поставиха друга партия на първо място. Ако те не успеят, мандатът идва при вторите и те се опитват. Нито една партия не гласува за предложения на други партии. Това означава, че има голям разлом. Големи групи хора, които се мразят, не си говорят. Това не започва с "Продълаваме промяната", това започна с протестите от 2020 г.", каза още Василев.

Той коментира решението на Лена Бориславова да не бъде депутат, а да работи за местните избори, като отхвърли тезата, че са отписали този парламент за сметка на местния вот. 

Василев е категоричен, че е нелогично да се търси подкрепа от тях след всички казани тежки думи. 

Съпредседателят на ПП коментира и отлива от близо 70 000 избиратели, като посочи, че е било ясно "още през юли", че 10% от избирателите на "Продължаваме промяната" и 20% от гласуващите за "Демократична България" не харесват идеята за коалиция. 

Попитан дали си е заслужавало да се обединят, въпреки че са знаели, че ще има отлив на избиратели, Василев отговори: "Със сигурност".

По думите му коалицията ПП-ДБ е дала ясна алтернатива на гражданите за нормална европейска държава. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

2

БотоксПутю

12.04 2023 в 21:19

Добре, че поне е "интелектуалец".

1236

1

БотоксПутю

12.04 2023 в 21:17

Пак 3 дена избори и пак Веждито?

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки