Борисов предложи служебният кабинет да стане редовен

"Нека служебните министри да си останат в кошарката, а президентът да си президентства"

Ружа Райчева 12 април 2023 в 13:24 7320 9

Бойко Борисов в Народното събрание

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Бойко Борисов в Народното събрание

Има два варианта за кабинет. Ако не - да оставим служебния, предложи бившият премиер, сега депутат от ГЕРБ Бойко Борисов след края на днешното пленарно заседание.

Той разви тезата си и стана ясно, че допуска служебният кабинет да стане редовен, след като съставът му мине на гласуване в парламента.

Радев иска тези министри, които стояха в кошарката, да им гласуваме пари да продължат месеци наред да харчат. Аз им предлагам, след като не можем да се разберем политическите партии, тези министри остават в кошарката, правим ротационни принципи за председатели, комисии, каквото искат и президентът Радев само ги е оставил, а той отива да си президентства.

Тези, които сега са внесли бюджета и са предложили разходите, ние ще ги задължим като парламент да работят. Защо не се съгласяват, защото никой не иска при парламент да работи. Ние не нарушаваме Конституцията, те вече не са му подчинени. Ако с търпение, толерантност оставим както днешния ден да помислим, има варианти. Aз към Радев се обръщам добронамерено, защото ако не бях станал - нямаше да стане никой. Нали си давате сметка, че в него вече политическата класа няма доверие. Аз искам решение, решението трябва да мине през компромиси", коментира пред журналисти Борисов.

Той припомни, че президентът е изразил категорично желание новият парламент да приеме бюджет. По думите на лидера на ГЕРБ ситуацията не е патова. "Направи ли ви впечатление, че никой не стана, когато в залата влезе върховният главнокомандващ. Само аз станах - като дисциплиниран воин. Ако не бях станал аз - нямаше да стане никой!", заяви Борисов.

“Има парламентарна традиция първият да излъчва председател. Всеки, който не иска това, може, но има нова мода - нещо нетрадиционно”, каза той и посочи, че в Европейския парламент има практика специалистите се редуват на председателското място по един мандат от две години, както и в някои комисии. 

По време на изказването си в кулоарите Борисов се скара на журналистите да не накъсват изказванията му, за да излезе, че говори като друг и че той притежава “много гладка мисъл”.

“На ваше място щях да обърна внимание - всички казват, че трябва да има правителство. Г-жа Нинова нападна мен, че нападам Радев, но всички партии казаха само бюджетът, ако има редовно правителство. (...) Не Борисов, а Международният валутен фонд не само плаши, а каза, че икономиката и БВП на България е между нула и един процент. Това означава обедняване и дефицит”, каза бившият премиер.

Според Борисов ГЕРБ демонстрират търпение, внимание и диалогичност. По думите му те нямат страх от миналото, защото имат ясно формулирани различия и посоки, в които може да работят с другите формации. Борисов акцентира върху темите за влизането на България в еврозоната, Шенген, модернизирането на Българската армия и енергетиката. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

924

8

Diogen

12.04 2023 в 23:39

Крадецът от Банкя напълно се разкри като човек на Мунчо. Ако този недъгав кабинет, председателстван от бивше ЗКПЧ, остане на власт, България ще пресатена функционира напълно. Сега функциите на т.нар. държава са в стопирано положение. Ако Гугутков § Сие продължат да се учат в движение, зациклянето ще стане постоянно.

10298

6

AntiZ

12.04 2023 в 17:55

Джендо, говориш за мозък там, където го няма, да ме прощаваш. Хахаха, извинявай! :D

345

5

Джендо Джедев

12.04 2023 в 17:05

"На ваше място щях да обърна внимание - всички казват, че трябва да има правителство. Г-жа Нинова нападна мен, че нападам Радев, но всички партии казаха само бюджетът, ако има редовно правителство. (...) Не Борисов, а Международният валутен фонд не само плаши, а каза, че икономиката и БВП на България е между нула и един процент. Това означава обедняване и дефицит”, каза бившият премиер."

Да му имам на тоя тиквеник гладката мисъл! :D Гладък му е само мозъкът, но явно на средния Ганьо е още по-гладък, иначе нямаше да гледаме тоя тулуп вече 15 години.

10298

4

AntiZ

12.04 2023 в 16:19

Не правителство, нищо няма да върви в тази държава докато този нерез е на свобода!Държи цялата държава в това положение от години и докато не бъде пратен в затвора, ще правим избори до дупка.

-1650

3

ob1

12.04 2023 в 15:20

Както каза придворният пудел ТоЖко:
- Ти като какъв се водиш за предлагач?

14469

2

случайно прочетох

12.04 2023 в 15:12

Лойко се скъса да се предлага, ама ядец! Никой не го иска освен Доган :–)))))))))))))

1005

1

Диоген

12.04 2023 в 13:56

как беше герберския слоган- "за стабилно крадене отново"
е ще му се наложи да дели с резидентчето.
с такова образование и възпитание на народа- толкова.
 
X

Да помогнем на украинските деца!