ГЕРБ и ПП-ДБ все пак започват преговори

Първо ще преговарят за приоритети в управлението, а след това за избора на председател

Ружа Райчева 12 април 2023 в 16:35 4798 5

Десислава Атанасова по време на встъпителната си декларация от парламентарната трибуна

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Десислава Атанасова по време на встъпителната си декларация от парламентарната трибуна

Провалът с избора на председател на новия парламент блокира не само работата на Народното събрание, но и завъртането на т.нар. политическа рулетка около връчването на мандатите за съставяне на кабинет.

Това е така, тъй като формално парламентарни групи в момента не са учредени. Те се формират официално, след като бъде избран председател на парламента. Неговият избор обаче може да се отложи, тъй като никоя кандидатура днес не събра мнозинство, а "Продължаваме промяната - Демократична България" предложи председателите да се редуват през два месеца и да бъдат излъчени от двете най-големи парламентарни групи. След два председателски съвета, проведени днес, обаче такъв консенсус не бе постигнат. Той не беше и отхвърлен, но лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов постави условия - ако има ротационни председатели, то същото мнозинство да гласува и новия кабинет. 

Така съставянето на евентуално правителство бе директно обвързано с избора на председател на Народното събрание. 

Паралелно с това ще се забави и конституционната процедура по излъчване на правителство. За да започне тя, първо се провеждат консултации с парламентарните групи, каквито към момента не са формирани.

В същото време ГЕРБ и ПП-ДБ дадоха знак, че започват преговори по управленски приоритети.

Днес в ранния следобед ГЕРБ проведоха първа среща с “Продължаваме промяната - Демократична България” в 49-ото Народно събрание. След срещата Десислава Атанасова съобщи, че ГЕРБ ще инициират работни групи, които да търсят консенсус с всички парламентарни групи за законодателните инициативи в започващата сесия.

По-рано днес Народното събрание (НС) не успя да излъчи председател, след като кандидатурата на Росен Желязков от ГЕРБ получи подкрепа само от "Има такъв народ". 

След като Вежди Рашидов разпусна депутатите и им каза да сe "наспят и да си помислят", представители на ГЕРБ и ПП-ДБ проведоха среща при закрити врата. По думите на Атанасова не е ставало дума за избора на председател, а за приоритети:

“Това е първата среща, която инициирахме ние от ГЕРБ за търсене на подкрепа и съгласие по ключовите въпроси, които стоят не само пред НС за избора на председател, а изобщо пред държавата ни. (...) Утре ще излъчим контактна група, която да подреди важните за първите две по големина коалиции приоритети.”

Според ГЕРБ разговорът не трябва да бъде се фокусира върху личността на председателя и от коя парламентарна група ще бъде, а за възможните решения. Приоритетни теми за ПП-ДБ и ГЕРБ са влизането в еврозоната, Шенген, правосъдната реформа, повишаването на цените и инфлацията, уточни Атанасова.

“До този момент имаме разговор в добър тон и се радвам, че това е в първия ден на 49-ото НС. Все още няма окончателно решение за избора на председател и считаме, че е по-добре да се вземе комплексното решение за това каква ще бъде законодателната инициатива за парламента и това да е обвързано с избора на председател на парламента”, заяви тя.

Зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев допълни, че според българската Конституция няма как НС да започне работа, без да бъде избран председател.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1017

6

IvoIvo

13.04 2023 в 12:33

Ей сега стана интересно (и смешно) - да видим кой колко си държи на думата :)

-7195

5

vovchik

13.04 2023 в 09:43

Чакаме смешният плач на джонката и останалите излъгани фенчета.

4738

2

Того

13.04 2023 в 05:53

С терористи не се преговаря!

1019

1

Tiger6H

12.04 2023 в 21:23

Разговорите с герб са безсмислени, гербавите не желаят да се договарят, на тях и с радевия кабинет им е добре.
 
X

Да помогнем на украинските деца!