Внимание! Заплащането на опаковките при покупки от топлата витрина в магазините е некоректна практика

Вериги за хранителни стоки използват „зелена вълна“ за лоши търговски прийоми

OFFNews 02 февруари 2023 в 10:53 28473 2

магазин

Снимка Pixabay

Хранителен магазин

Големи вериги за хранителни стоки с топли витрини продават ястия и продукти задължително в кутийки от по 20 стотинки, алармират от онлайн платформата "Ние, потребителите". Практиката е от началото на тази година.

Повод стана сигнал на гражданин, който си е закупил маслини и въпреки че е убедил продавача да ги постави в пликче, на касата все пак му е таксувана и пластмасова кутийка от 20 ст. Това е видно от изпратената от клиента касова бележка, на която отказаният от него амбалаж е отбелязан като самостоятелен артикул със съответната цена.

Пликчето, в което са били поставени маслините на клиента, снимка: "Ние, потребителите"

Касовият бон, с калкулираната цена на кутията, която клиентът е отказал, снимка: "Ние, потребителите"

Оказва се, че ако си купите маслини, мусака, пълнени чушки или друга подобна храна, освен цената за съответното количество продукт, на касата автоматично ще се отбележи и опаковката, която се таксува отделно.

Клиентите са уведомени за „иновативния“ подход със специално изготвени за целта табели в търговските зали и мини постери на стойки над самите витрини. Текстовете на поставените информационни материали се позовават на Наредбата за намаляване на въздействието на определени пластмасови продукти върху околната среда.

Консултантите обясняват, че принудителната продажба на тези кутийки е свързана с новата наредба и спазването на правилата, които са им дадени. Те твърдят, че им е забранено да поставят тези продукти в опаковки предоставени от клиентите. "Ако ги сложим в торбичка, на касата пак ще се таксува опаковка."

Това означава, че са определени артикули, за които най-вероятно баркодът, който се издава след измерването на везната при отпечатването на етикета, автоматично добавя и отделно таксуване на опаковка. Изключение могат да правят продукти като пилешки бутчета, кюфтета и др., които се поставят в специални пликове, без заплащане за тях.

Кои са добрите примери

Прегледът на „Ние, потребителите“ показва, че сред веригите за хранителни стоки с топли витрини има и такива, които предоставят възможност на клиентите си да донесат свои съдове, в които да бъдат поставени избраните от тях продукти. Това става ясно в хода на проведени експерименти на терен в по два търговски обекта на всяка от големите вериги и едва след запитване за такъв вариант.

Контролни покупки за целите на изследването от магазини с налична опция „кутия на клиента“ показаха, че се измерва и отбелязва на етикета нетното количество на продукта, като се изважда теглото на опаковката (тара) – съответно тя не се таксува на цената на съдържанието в нея.

Повечето домакинства имат многократни кутии за храна. Подходът за всеки продукт от топлата витрина потребителите да бъдат задължавани да си купуват опаковки от по 20 ст., които съвсем скоро изхвърлят, не кореспондира с посланията за устойчиво намаляване употребата на пластмаса и насърчаване на прехода към кръгова икономика и щадящо природата отговорно поведение. В тези случаи целта по-скоро е да бъдат продадени залежалите количества пластмасови опаковки от този вид, които ще останат разрешени само до края на тази година. Приканваме веригите, които не предоставят възможност на клиентите си да избират дали купуваните от тях храни от топлата витрина да бъдат поставяни в кутии от вкъщи или в тези на търговеца срещу допълнително заплащане, да се присъединят към добрата „зелена“ практика на конкурентите им и да не създават лоша търговска практика, която при това граничи с нарушаване на потребителските права. За катализирането на този процес апелираме към потребителите да се интересуват активно и да предпочитат обекти, които предлагат опцията „многократни кутии за храна от вкъщи, коментира основателят на онлайн платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

1

Хахахаха !!! Тез активните потребители да вземат и да си носят съдинки от дома...., може и маслините в джоба, за по-лесно. Така става, като се занимават с глупост - защо не вземат да проверят майонезите примерно...никой, ама никой не покрива изискването за мин 65% олио . да не говоеим за ''яйчен прах'' под 2%