Тонове тиня и дървета в Богдан и Каравелово, още няма ток

OFFNews 04 септември 2022 в 12:31 2583 1

след наводнението

Снимка БГНЕС

Последиците от наводнението в село Каравелово.

Поредна тежка нощ изкараха хората в наводнените села Богдан и Каравелово, все още не е възстановено електричеството в района. Предстои разчистването на тонове тиня и дървета, които прелялата река довлече остави в селищата, съобщи БНР.

Кризисният щаб на община Карлово се събира тази сутрин, за оглед на щетите в селата Богдан и Каравелово. Там предстои да започне разчистване на тонове тиня и дървесина, останали след наводнението в петък. Цяла нощ аварийни екипи дежуриха на място.

В карловските села Богдан и Каравелово - най-засегнати от прииждането на река Стряма, предстои разчистването на тонове тиня и дървесина, влачени от водната стихия. До късно вечерта продължи и подготовката на временния мост между Богдан и Московец, за да се осигури транспортна връзка с откъснатите от бедствието. Аварийните екипи останаха и тази нощ да дежурят на място.

В Каравелово рано сутринта се събраха около 50 доброволци, предимно от самото село, които потеглят към неговата откъсната част, за да започне разчистването на домовете:

"С кофи, с лопати, за разчистване сме се подготвили. Много е зле. Къщи съборени, страшно е". "Отивам на един приятел да помагам. Бутнати има една-две стени. Сега ще видим какво ще му помагаме", казаха доброволци.

Те посочиха, че в момента може да се помогне само на домовете на хората, а за инфраструктурата са необходими големи машини - багери, самосвали.

"Ние не можем да я разчистим с лопати. Техниката вече е тук. Очакваме я да започне и се надяваме да разчистят поне пътищата, шосето, за да се минава", обясниха хората.

Кметът на селото Славка Червенкова координира с Кризисния щаб къде да се извозват огромните количества тиня и дървен материал, влачени от реката. Тя подчерта, че се очакват доброволци и от други населени места, защото местните хора няма да могат да се справят със собствени сили.

И тази нощ беше трудна за живеещите в откъснатия район.

Единствената добра новина е, че при това ужасно бедствие нямаше жертви, посочи Славка Червенкова.

"Нощта премина с много напрежение. Хората почти не спят. Водата все още тече покрай къщите им. Има тиня над 2 метра. На хората в откъснатите райони караме вода, храна, но те са почти на предела на силите си. Очакват подкрепа и то от държавата и очакваме да получат финансова помощ. Има хора, които току-що си бяха закупили дърва. Дали са хиляди левове за дърва, които вече не знаем къде са, някъде из река Стряма. Коли, животни, мебели", добави тя.

След организацията на почистването предстои да се направи такава и за огледите на щетите от бедствието.

Над 200 са наводнените къщи в шестте бедстващи села в Карловско. Справянето с пораженията ще отнеме около 2 месеца, прогнозира кметът на града Емил Кабаиванов.

"Нямаме хора, които са без храна, без подслон и без медицинска помощ. Оттук нататък ни чака описване на щетите, кандидатстване пред Междуведомствена комисия и много работа заедно с кметовете и с населението, както и с доброволци, които ще се отзоват", каза той.

Преди ден Кабаиванов обвини "Напоителни системи" за непочистеното корито на Стряма.

"Читалището е в тиня. Салонът не може повече да се ползва, вътре има дървета. Нещо страшно е", посочи секретарят на читалището.

Още вчера започна и организацията на доброволците, част от тях са хора от Каравелово, които живеят в незасегнатата част на селото.

Сериозна доброволческа помощ ще е нужна и в село Богдан, където има множество паднали дървета, съборени постройки и сгради, паднали електрически стълбове. Кризисният щаб и тази сутрин се събира. Непрекъснати обходи ще се правят и в двете най-пострадали села.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!