The Economist с отворено писмо до БГ имигрантите: Добре дошли!

OFFNews Последна промяна на 19 декември 2013 в 07:56 10457 18

The Economist посвети статия на БГ емигрантите
The Economist посвети статия на БГ емигрантите

 

Публикуваме едно към едно текста на авторитетното англоезично издание The Economist, посветен на българските и румънските емигранти.

Вестници във Великобритания са пълни с истории за вашата бедност, престъпност и глад за благосъстояние. Нейните политици се гневят срещу европейски правила за свобода на движение, което ще ви позволи да дойдете тук, и сложиха ограничения за социалните придобивки. Населението й е по-враждебно настроено от германците или французите: почти половината от британците вярват, че тяхното правителство трябва забрани достъпа на нови мигранти до страната, дори ако това е против закона. Може би, в резултат на всичко това, сте останали с впечатление, че не сте добре дошли тук.

Но вие сте. От името на родната страна на The Economist ние Ви каним да дойдете и да работите тук. От началото на 1 януари можете да отидете навсякъде в Европейския съюз. Надяваме се, че много от вас ще изберат Великобритания. Въпреки че нашите лидери изглежда са забравили, Великобритания настоя Вашата страна да се присъедини към ЕС знаейки, че един ден ще се появите на прага ни.   

Началото сигурно ще е трудно. Но историята на много имиграционни вълни показва, че скоро ще се настаните удобно в британското общество.

Повече от договореното

Не е Ваша вината, че повечето от нашите сънародници не Ви искат. Отчасти проблемът е в поляците. Преди десет години, когато Великобритания и само още две държави отвориха вратите си за тях, правителството увери избирателите, че ще дойдат само няколко десетки хиляди души и вероятно не за дълго. Вместо това пристигнаха повече от половин милион. И освен работници за бране на зеле и боядисване на стени (изместващи съвсем целесъобразно някои британски работници просто защото идват навреме на работа), те се оказаха човешки същества, които се установяват и раждат деца. Не бяхме съвсем подготвени за това.

Но ако преди десет години нашите лидери сгрешиха за броя на поляците и други източноевропейци, които щяха да дойдат във Великобритания, сега те грешат още повече за ефекта им върху страната. Политиците твърдят, че са в тежест на социалните услуги и вече въведоха строга ограничителна линия. Глупости: това са млади и здрави хора, които не се използват целесъобразно. И тъй като те внасят повече в хазната под формата на данъци, отколкото вземат като помощи и социални услуги (по правдоподобни оценки балансът е плюс 35% за хазната), те спасяват нашите болници и училища от по-голямо рязане на бюджетите. Не понижават особено надниците и ако това се случва, е най-вече сред останалите работници имигранти. Допринасят за разрастване на икономиката ни понижавайки съотношението на дълга ни към БВП. Ако сте дори малко като тях, ще имате икономически бум .

За съжаление, проучванията на общественото мнение не лъжат. Малко са хората тук, които Ви искат. Онези от вас, които в крайна сметка започнат да просят или крадат, ще бъдат показани на първите страници на вестниците ни. Но по един странен начин това може да Ви помогне. Британците са толкова погнусени от идеята за българските и румънските имигранти, че реалността само може да им се види по-добра в сравнение с очакванията. Хората ще бъдат приятно изненадани, че повечето от Вас идват да работят, не да просят от държавата.

Пазарът на труда във Великобритания е най-гъвкавият в Европа. Нейната икономика най-сетне има стабилен ръст. На практика хората не са предубедени: проучванията, които показват голям отпор срещу пристигащите нови мигранти, също подсказват, че повечето британски биха ги наели в дома си. Страната е свикнала с имигрантите. Особено в Лондон ще видите всякакви екзотични националности, много от които бяха също така презрени, когато пристигнаха. Ако наистина предразсъдъците ви тревожат, престорете се на италианци. Никой няма да разбере.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.12 2013 в 20:35

...е се оказаха човешки същества, които се установяват и раждат деца. Не бяхме съвсем подготвени за това.
---
Коментарът за интелектуалния капацитет на микробританците очевидно е излишен :)

19.12 2013 в 16:05

До: Spirit

За съжаление, констатациите Ви звучат много вярно. Не знам дали статистическите Ви данни са валидни (където не посочвате източниците си), но до голяма степен се засичат с валидни данни от достоверни източници. Написаното във Вашия коментар според мен трябва да се допълни с източниците на данни и да се публикува в максимален брой популярни медии.

В България се радваме на блажено невежество на тази тема. Много от нас подценяват влиянието на ислямския фундаментализъм в България и наивно мислят, че антислямските мотиви се създават, раздухват и развиват от Волен Сидеров и други фашизоподобни политици, и следователно темата не заслужава внимание.

Всъщност, ислямският фундаментализъм и крайните ислямистки лидери и групи трябва да се следят изкъсо и да се санкционират незабавно. Не трябва да ни влияе фактът, че разни популисти в България експлоатират тази тема. Освен това ми се струва, че ДАНС трябва да се занимават повече с ислямистите в България и да събират адекватна информация за тях, която да върши работа на прокуратурата. Досега обвиненията на прокуратурата не са стигнали доникъде именно защото ДАНС не са свършили качествено работата си по събиране на доказателства срещу ислямистите, които подкопават устоите на секуларизма.

19.12 2013 в 15:47

Браво на The Ecomomist! Много добра, смислена и адекватна статия!

19.12 2013 в 15:40

До: Sabin

И аз бях на Вашето мнение преди да прочета книгата "Силата на разума" на Ориана Фалачи (италианска журналистка). Ако не успеете да намерите българското издание, можете да го намерите на английски: The Force of Reason (by Oriana Fallaci). Хубаво е всеки либерално настроен европеец да прочете тази книга. Ориана Фалачи е дала статистически данни, извадки от изказвания на мюсюлмански лидери и много картинни и верни описания на мюсюлманските квартали в Европа. Струва си да видите и нейната гледна точка.

19.12 2013 в 14:58

Например като тези от Пазарджик – http://youtu.be/25EJIu_Rjdw
Да уточня, че не става въпрос за скромните и работливи хора изповядващи исляма!

19.12 2013 в 14:25

Като тези от Пазарджик - http://youtu.be/25EJIu_Rjdw
Да уточня, че не става въпрос за скромните и работливи хора изповядващи исляма!
http://tinyurl.com/mangali-akbar

19.12 2013 в 14:15

Аха, права си, защото политическите бълвания може да откажат емигрантите от Англия и да се насочат към Германия и Франция, а иначе икономиката на Англия с нетърпение чака да се влее нова работна ръка.

19.12 2013 в 14:12

Комуноид е диагноза.....бих изписал поне една страница пост, но не си заслужава, на тия шрапнела от залапа на Аврора трябва да се вади със сърп и чук!!!!

19.12 2013 в 13:16

DAJE PREKALENO DOBRE SE OTNASQME I V DVATA SLUCHAQ!!!NE SE LI ZABELQZVA C'E POVECHE SREDSTVA SE XVARLQT ZA TQX,OTKOLKO ZA BALGARINA,,,OK!!!!

19.12 2013 в 12:05

Със сирийските бежанци, или с нелегалните имигранти (~50% !) от арабски и африкански произход?