The Economist с отворено писмо до БГ имигрантите: Добре дошли!

OFFNews 19 декември 2013 в 07:56 11074 18

The Economist посвети статия на БГ емигрантите
The Economist посвети статия на БГ емигрантите

 

Публикуваме едно към едно текста на авторитетното англоезично издание The Economist, посветен на българските и румънските емигранти.

Вестници във Великобритания са пълни с истории за вашата бедност, престъпност и глад за благосъстояние. Нейните политици се гневят срещу европейски правила за свобода на движение, което ще ви позволи да дойдете тук, и сложиха ограничения за социалните придобивки. Населението й е по-враждебно настроено от германците или французите: почти половината от британците вярват, че тяхното правителство трябва забрани достъпа на нови мигранти до страната, дори ако това е против закона. Може би, в резултат на всичко това, сте останали с впечатление, че не сте добре дошли тук.

Но вие сте. От името на родната страна на The Economist ние Ви каним да дойдете и да работите тук. От началото на 1 януари можете да отидете навсякъде в Европейския съюз. Надяваме се, че много от вас ще изберат Великобритания. Въпреки че нашите лидери изглежда са забравили, Великобритания настоя Вашата страна да се присъедини към ЕС знаейки, че един ден ще се появите на прага ни.   

Началото сигурно ще е трудно. Но историята на много имиграционни вълни показва, че скоро ще се настаните удобно в британското общество.

Повече от договореното

Не е Ваша вината, че повечето от нашите сънародници не Ви искат. Отчасти проблемът е в поляците. Преди десет години, когато Великобритания и само още две държави отвориха вратите си за тях, правителството увери избирателите, че ще дойдат само няколко десетки хиляди души и вероятно не за дълго. Вместо това пристигнаха повече от половин милион. И освен работници за бране на зеле и боядисване на стени (изместващи съвсем целесъобразно някои британски работници просто защото идват навреме на работа), те се оказаха човешки същества, които се установяват и раждат деца. Не бяхме съвсем подготвени за това.

Но ако преди десет години нашите лидери сгрешиха за броя на поляците и други източноевропейци, които щяха да дойдат във Великобритания, сега те грешат още повече за ефекта им върху страната. Политиците твърдят, че са в тежест на социалните услуги и вече въведоха строга ограничителна линия. Глупости: това са млади и здрави хора, които не се използват целесъобразно. И тъй като те внасят повече в хазната под формата на данъци, отколкото вземат като помощи и социални услуги (по правдоподобни оценки балансът е плюс 35% за хазната), те спасяват нашите болници и училища от по-голямо рязане на бюджетите. Не понижават особено надниците и ако това се случва, е най-вече сред останалите работници имигранти. Допринасят за разрастване на икономиката ни понижавайки съотношението на дълга ни към БВП. Ако сте дори малко като тях, ще имате икономически бум .

За съжаление, проучванията на общественото мнение не лъжат. Малко са хората тук, които Ви искат. Онези от вас, които в крайна сметка започнат да просят или крадат, ще бъдат показани на първите страници на вестниците ни. Но по един странен начин това може да Ви помогне. Британците са толкова погнусени от идеята за българските и румънските имигранти, че реалността само може да им се види по-добра в сравнение с очакванията. Хората ще бъдат приятно изненадани, че повечето от Вас идват да работят, не да просят от държавата.

Пазарът на труда във Великобритания е най-гъвкавият в Европа. Нейната икономика най-сетне има стабилен ръст. На практика хората не са предубедени: проучванията, които показват голям отпор срещу пристигащите нови мигранти, също подсказват, че повечето британски биха ги наели в дома си. Страната е свикнала с имигрантите. Особено в Лондон ще видите всякакви екзотични националности, много от които бяха също така презрени, когато пристигнаха. Ако наистина предразсъдъците ви тревожат, престорете се на италианци. Никой няма да разбере.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!