Quantcast

За западните медии българите в ЕС са като сирийците у нас

Гергана Ботева Последна промяна на 10 декември 2013 в 00:04 3602 6

Вестници Снимка: sxc.hu

Снимка sxc.hu

Вестници

Гергана Ботева, студентка по журналистика

Как Западът възприема нашите емигранти? Отговорът е много прост – както ние възприемаме сирийските бежанци на наша територия. Както ние организираме подписки и протести срещу имигрантите от арабския свят, така на Запад недоволстват от емигриращите източноевропейци. В Англия държат лозунги „Британските професии са само за британци”, у нас казваме „България е само за нашите деца”.

Английският министър-председател Дейвид Камерън твърди във връзка с отварянето на британския пазар на труда от 1 януари 2014 г.: "Ние не сме достатъчно твърди към хора, които идват от другия край на света и решават да използват нашето здравеопазване".  

Българският евродепутат Слави Бинев казва за сирийците: „Те идват, без да искат разрешение от страната ни и започват да консумират парите на българския данъкоплатец.”

Ние знаем какво се говори в българските медии за бежанската вълна у нас. Да проследим обаче какво пишат западните медии за „нахлуващите” българи и румънци в богатите страни членки.

„Ди Велт” пише: „Жителите на Дуисбург недоволстват срещу български и румънски роми. Дясна популистка партия иска да проведе демонстрация до ромска къща, тъй като български и румънски имигранти от ромски произход са препълнили многоетажна сграда в германския град. Те предизвикват недоволството на част от гражданите заради боклука и шума през нощта.”

Британският „Индипендънт” публикува карикатура за българските емигранти. На нея е изобразен Дейвид Камерън, който изритва от пътя имигранти, загърнати с флаговете на Румъния и България, за да направи път на изобразената като трол UKIP – UK Independence Party.

„Дейли експрес” пък пише, че българите и румънците ще донесат бяс на Острова. Лидерът на UKIP Найджъл Фараж и британското издание „Дейли експрес” организират кампания срещу нашите емигранти.

Британският „Телеграф” отбелязва: „Чака ни вълна от българи и румънци, поради липсата на демокрация в Европейския съюз. Имаме почти 25% млади британци, които са безработни. Техните места със сигурност ще бъдат заети от новите източноевропейски емигранти.” 

Френските вестници също обръщат внимание на българо-румънския проблем. Вестник „Монд” коментира „сериозната грешка” на вътрешния министър Манюел Валс в подхода му към ромите в страната, които според него „са орисани да се върнат в България и Румъния”.

„Депеш” пише, че Валс внася смут в редиците на социалистите, отричайки желанието на ромите да се интегрират във Франция.

В „Дейли мейл” излиза статия за българска ромка, учеща стотици деца на изкуството на джебчийството. Много от нейните възпитаници планували за Нова година да пътуват към Великобритания.

За финал родният „24 часа” предлага София да поиска европейски съвет за ромите: „Да поискаме да се събере Европейският съвет, а Еврокомисията да постави ромската драма на едно от челните места в плана си за работа.” – пише вестникът. А защо да не добави и сирийската драма на челна позиция?

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.12 2013 в 10:47

Нарече българските роми "дебилна гмеж". Сезирал съм редакторите на OFFnews за допускане на ксенофобски и расистки призиви.

10.12 2013 в 10:01

Не виждам нищо расистко в това да наречеш циганина - циганин и балкански - трол и дебил. Когато нещата се назовават с истинските им имена, това не е расизъм.

10.12 2013 в 09:48

Искаш да кажеш, че "новите моралисти" сте расисти и ксенофоби, така ли? "Циганите и сякаква дебилна гмеж"? Еми да ви го набутам подобен "нов морал" в ***!

10.12 2013 в 09:35

Глупости. Студентката говори за циганите като за български емигранти. Впечатлението е от мангалите, бре моме!

10.12 2013 в 07:05

Заради тролчета като балкански, циганите ни и всякаква дебилна гмеж, която ходи там и засенчва добрите ни специалисти, това е съвсем нормално да е така.

10.12 2013 в 01:19

Не е правилно да се сравняват нелегалните емигранти, идващи от страни на Близкия Изток и Африка, с пълноправни граждани на обединена Европа, каквито са българските и румънски роми. Ромите имат пълно законно основание да се ползват с привилегиите на европейски граждани във всяка европейска страна, каквито незаконните емигранти идващи извън ЕС изобщо нямат. Целият текст е манипулативен, на ниво прилежна осмокласничка с очилца, драпаща да угоди на класния ръководител дедо Шорош.