Получили сме 1,7 млн. лева с подписа на Денков. Ако се съмнява в нарушения, защо не ги спря?

Шефът на обвиненото в източването на 8 млн. лева 'Ученически отдих и спорт' определи одита като ''атака'' и ''политическа битка между опоненти''

Александра Маркарян 18 октомври 2021 в 13:09 2379 0

Обвиненото в източването на близо 8 милиона лева държавни средства с фиктивни почивки на ученици дружество "Ученически отдих и спорт" излезе с позиция за твърденията на министъра на образованието и науката. В нея директорът Емануил Райчев определя казаното като "атака" в "политическа битка между опоненти" и изразява съмнение, че министърът е бил подведен.

По-рано днес министър Денков заяви на брифинг: "През последните 4 месеца поредица от проверки показа наличието на десетки хиляди фиктивни почивки на ученици, които са изплащани от МОН към търговското дружество. Става дума за почти 8 милиона лева, които са платени към дружеството, без да са налице нито финансови документи, нито регистри, които да доказват, че реално е имало такива почивки".

От 2 юли 2019 г. до 30 юни 2020 г. дружеството иска и получава от МОН за 299 097 нощувки 9 110 494,62 лв., но впоследствие доказва едва 6116 нощувки на деца. За тях МОН би трябвало да преведе 186 293,36 лв. През август ръководството признава "погрешно отчетени настанявания за 37 009 нощувки", но няма документи, които да доказват това. Заради "грешката" дружеството възстановява на МОН 1 млн. лева. "Остава неясно къде са останалите 7 924 201,26 лв." - отбеляза министърът.

В позицията си Райчев твърди, че "министър Денков вероятно е подведен", защото "част от цифрите категорично си противоречат". "Ако той наистина твърди, че от 8 млн. са върнати 1 и откраднати 7 млн., то това означава, че за последните три години дружеството не е работило изобщо. Ако това е така, къде е бил принципалът и защо МОН не е реагирало тогава?"

"Само за месеците на управление на министър Денков и с неговия подпис "Ученически отдих и спорт" е получило 1 710 000 лева срещу представени фактури, от които 57 000 лева са за времето, в което дружеството е одитирано. В случай, че одиторите са имали някакви съмнения за нарушения, е трябвало да спрат тези пари" - пише още Райчев.

Той смята, че с изнасянето на резултатите пред медиите Денков е нарушил закона, който изисквал одитният доклад да бъде предоставен първо на ръководствотона дружеството за обсъждане с право на коментар. "Това лишава ръководството от възможността да реагира своевременно и да направи съответните възражения", пише Райчев.

"Атаката точно в този момент оценяваме единствено и само като политическа битка между опоненти. В противен случай би било редно МОН да проведе среща с ръководството на УОС, да се запознае първо с проблемите, в т.ч. и изключително тежките последствия от COVID кризата. До този момент такава среща не е имало за периода на управление на министър Денков", се казва в позицията.

От нея не става ясно какво точно има предвид Райчев, като пише "политически опоненти" и дали той е представител на политическата формация - опонент на служебния министър.

На обвиненията той отговаря с обвинения:

"МОН пуска ваучери за по 100 лв. за нощувка в частни хотели, при 18 лв. възможност за почивка в базите на УОС и нанесе на дружеството недопустим удар чрез откровена нелоялна конкуренция. Такова действие тълкуваме като умишлено водене на дружеството към фалит или откровен непрофесионализъм".

Райчев изтъква, че сегашното ръководство поело управлението, когато дружеството било в "изключително тежко финансово състояние", с дългове от 2,5 млн. лева. Сега нямало такива. Той не е доволен и от заявлението на Денков, че ще назначи още двама души в ръководството. Нямало нужда да се дават още 100 хил. лева за възнаграждения. Те можели да отидат за обновяване на материалната база.

По повод заплатите министър Денков съобщи, че от дружеството са използвали фиктивни почивки, за да отчетат по-добър резултат от работата си и това дало повод за увеличение на възнагражденията в ръководството, които и преди вдигането с една минимална заплата и половина били над 10 хил. лева месечно брутно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!