8 млн. лева източени от държавата за фиктивни почивки на ученици

Фалшивите данни послужили за увеличение на заплатите на ръководството на ''Ученически отдих и спорт'', които и без него надхвърляли 10 хил. лева. Денков сезира главния прокурор

Александра Маркарян 18 октомври 2021 в 11:04 5989 0

Проф. Николай Денков

Снимка БТА, архив

Проф. Николай Денков

Близо 8 милиона лева са били източени от държавата чрез фиктивни почивки на ученици от дружество "Ученически отдих и спорт" към министъра на образованието и науката. Повечето отчетени почивки със субсидия от държавата не са били реализирани, но неистинските данни са били използвани за увеличение на заплатите на ръководството, което и преди него е вземало по 10 хил. месечно. Министърът на образованието проф. Николай Денков съобщи резултатите от одита и обяви, че още днес ще сезира главния прокурор с обосновано предположение за злоупотреби в особено големи размери. Тече и процедура по смяна на ръководството.

"През последните 4 месеца поредица от проверки показа наличието на десетки хиляди фиктивни почивки на ученици, които са изплащани от МОН към търговското дружество. Става дума за почти 8 милиона лева, които са платени към дружеството, без да са налице нито финансови документи, нито регистри, които да доказват, че реално е имало такива почивки", заяви Денков.

"Ученически отдих и спорт" е регистрирано през януари 2005 г. със 165 държавни почивни бази. Понастоящем броят им е 145.

По договор с МОН, в сила от 2 юли 2019 г., и анекс от юни 2020 г. дружеството е било длъжно да осигури отдих на поне 48 258 ученици и да реализира не по-малко от 482 598 настанявания в поне 30 бази за 3 г. Не е ясно кои са базите, защото към договора и анекса няма списък с тях. МОН субсидира по 30,46 лв. за всяка нощувка от ученик. Учениците доплащат 18, 12 или 6 лв. От 2 юли 2019 г. до 30 юни 2020 г. дружеството е поискало и получило от МОН заплащане за 299 097 нощувки в размер на 9 110 494,62 лв.

"При одитите не са представени счетоводни документи за приходи от доплащанията на учениците за тези дни. Няма нито хартиени, нито електронни регистри за настаняваните деца - каза Денков. - В единната система за туристическа информация, в която по Закона за туризма задължително се регистрират всички туристи, включително и учениците, за периода от юли 2019 до края на юни 2021 г. фигурират записи за едва 6116 нощувки за деца в базите на дружеството. За тях МОН би трябвало да преведе само 186 293,36 лв."

След първия одит на МОН в дружеството, през август тази година, ръководството му признава за "погрешно отчетени настанявания за 37 009 нощувки", които били записани като осъществени, а всъщност били "прехвърлени заявки от клиенти от минали периоди".

"За това твърдение обаче няма никакви документи, не е ясно кои клиенти и в кои офиси на дружеството са поискали заявките им да бъдат прехвърлени за друг период. Заради спомената "грешка" в резервационната система, дружеството възстанови на МОН 1 млн. лв. Остава неясно къде са останалите 7 924 201,26 лв." - отбеляза министърът.

Изненадващи проверки на МОН в 18 бази това лято установили хиляди фиктивни нощувки в изцяло неизползваеми бази, за които дружеството е поискало и получило пари от МОН. Такава е например почивна база в КК "Албена", която не е работила нито през 2020 г., нито през 2021 г., но според дружеството само през юни и юли тази година там са "почивали" 535 ученици и са реализирани 5 351 нощувки. През последния летен сезон почивна база "Кранево-Русе" също не е приемала туристи, но за юни и юли тази година в резервационната система на дружеството са записани 4 226 нощувки на 522 ученици и в регистрационната система пише, че те са заплатени. Подобен е случаят с почивна база в Балчик, за която дружеството е декларирало 5 628 нощувки за 771 ученици през същите два месеца.

Тези бройки са включени в месечните справки на дружеството за броя нощувки за ученици, които МОН субсидира. В тях обаче няма никакви данни за настаняваните деца като име и дата на раждане. Такава е трябвало да бъде предоставена на МОН на годишна база. Това не се е случило, тъй като с анекса от юли 2020 г. ТД е било освободено от задължението да представя такива годишни отчети, но това не го освобождава от задължението при проверка да покаже съответните списъци с имената, датите на раждане и другите данни за децата, които са настанявани.

"Фиктивните финансови резултати на дружеството са послужили като аргумент за повишаване заплатите на ръководството - каза Денков. - За първите три месеца на 2020 г., съдържаща тези фиктивни данни, изпълнителният директор на дружеството е получавал брутно възнаграждение от 17 минимални заплати, тоест 10 370 лв. месечно. На 16 юли с решение на директорският съвет възнагражденията са увеличени с още една минимална заплата и половина, т.е. 975 лева "на основание формиран през второто тримесечие на 2021 г. положителен финансов резултат спрямо първото тримесечие на годината.

В резултат на извършените проверки експертите от звеното за вътрешен одит на министерството са установили факти и доказателства за документна измама от страна на ръководството на дружеството "Ученически отдих и спорт". Ето защо още днес ще подам сигнал до главния прокурор и до АДФИ с обосновано предположение за злоупотреби в особено големи размери, допуснати в търговското дружество."

Установените злоупотреби нямат нищо общо с Националната програма "Отново заедно", уточни МОН. В случая става дума за фиктивни почивки на ученици, които се субсидират от бюджета на МОН, докато НП "Отново заедно" се заплаща изцяло от държавния бюджет от перото за туризма.

OFFNews покани писмено дружеството да изрази позиция по резултатите от одита и заключенията на министър Денков. Позицията им вижте тук.

В следобедните часове Софийска градска прокуратура съобщи, че се е самосезирала по медийните публикации и започва проверка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови