Опитваме да върнем Меган при баба й и дядо й в България, казва ДАЗД

Вероника Шербанова 17 февруари 2014 в 15:24 4192 3

Снимка Личен архив

Елисавета Попова с дъщеря си Меган.

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) прави опити да върне 3-годишната Меган в България, където нейни попечители ще са бабата и дядото на детето.

Всичко обаче зависи от това дали на заседанието на 20 февруари британският съд ще позволи обжалване на делото за осиновяването на момиченцето от семейство във Великобритания.

Това става ясно от отговор на агенцията на въпроси, които редакцията на OFFNews изпрати във връзка с развълнувалия хиляди хора казус за съдбата на едно полубългарче в Англия. Британските власти вече отсъдиха Меган да бъде отнета от майка си и дадена за осиновяване поради риск в семейната среда. Дотам се стигна, защото социалните получили данни, че бащата на детето (британски гражданин) е гледал филми с порнографско съдържание. Майката (българката Елисавета Попова) от своя страна не е спазила изискването да не допуска срещи между дъщеря си и биологичния й баща. Затова властите решават, че има вероятност тя да се събере с бащата и да изложи детето на риск.

За първи път се запознахме със случая на Елисавета Попова през януари 2013 г., когато бяхме сезирани от посолството на България в Лондон във връзка с предстоящото на 21-23 януари дело за отнемане на детето от майка му, обясни пред OFFNews експертът Милена Дянкова от Агенцията за закрила на детето, която се занимава със случая.

Елисавета Попова се е обърнала към посолството след поредно заседание по делото през декември 2012 г., по време на което е бил представен план за осиновяване на Меган.

Съвместно с Министерството на външните работи и с Министерството на правосъдието изследвахме всички обстоятелства по спазването на правата на детето при отнемането му, причините за това, както и дали е осигурен достъп до правосъдие на майката Елисавета Попова и на нейните родители, допълва Дянкова.

Очевидно е, че има разминаване на културните нагласи и оценки на феномена „домашно насилие“ от страна на майката и бабата на Меган и на британските власти, което е довело до отнемането на детето, казва експертът.

От ДАЗД спешно изготвят доклад за това дали родителите на Елисавета могат да се грижат за момиченцето в България. Докладът изразява положително становище и е изпратен във Великобритания. Окръжният съд в Кеймбридж обаче отказва да разгледа доклада и отказва да приеме възможността детето да бъде настанено при баба си и дядо си, като се позовава на доклад от 200 страници на британските социални служби за капацитета на семейството да отглежда детето.

Заедно с доклада беше внесено и становище на ДАЗД, с което се изказва несъгласие с доклада на британските социални служби, тъй като той е изготвен без да са спазени европейските регламенти и без съдействието на Министерството на правосъдието в България, посочи Дянкова.

При изготвянето на доклада не е предоставена правна помощ на майката на Елисавета – Мария, не е осигурена възможността тя да бъде запозната с доклада, тъй като от него на български език са преведени едва 23 страници, допълва Дянкова.

Според доклада материалните условия за отглеждането на Меган от семейство Попови в Тервел не са достатъчни за присъждането на попечителските права над детето на бабата, тъй като тя не е способна да реагира в рискови ситуации. Докладът предполага, че е възможно Мария да допусне въздействие от страна на Елисавета, тъй като може да е зависима финансово от нея.

Според нашия доклад бабата и дядото на Меган могат да осигурят на детето сигурна и безопасна среда и е в интерес на момиченцето да запази връзките си със семейството си по произход и със своята културна идентичност. Освен това дадохме гаранции за това, че ще подкрепим Мария Попова и Меган, ако детето бъде върнато в България, уточнява Милена Дянкова.

В началото на тази година ДАЗД изготвя нов доклад, който доказва, че бабата и дядото на Меган имат родителския капацитет да се грижат за нея. Към доклада са приложени и препоръки за личните качества на семейство Попови, предоставени от техни работодатели, съседи и приятели. Всички материали са преведени и легализирани и вече са изпратени във Великобритания, за да бъдат представени на делото на 20 февруари, допълни експертът.

На този етап всичко зависи от това дали обжалването ще бъде уважено, за да може съдът да разгледа възможността семейство Попови да отгледат Меган, обясниха от ДАЗД.

За борбата на Елисавета Попова да си върне детето разказахме през миналата година. Според активисти, които се борят в защита на Елисавета и на правото на детето да остане в България, държавата е отказала да защити българката в съда, като по този начин стане гарант за това, че детето ще бъде отглеждано в добра среда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!