България се отказа да помогне на майка, която се бори за детето си в Англия

OFFNews 08 февруари 2014 в 16:45 18539 29

Елисавета Попова

Снимка Личен архив

Елисавета Попова с детето си

Българската държава се е отказала в последния момент да защити в английския съд сънародничката ни Елисавета Попова, която рискува властите да отнемат дъщеря й и да я дадат за отглеждане.

За случая ви разказахме през миналата година. Надеждата на младата жена, базирано на съдебната практика, бе българската държава да стане страна по делото и така да се превърне в гарант, че малката Меган ще бъде отглеждана в добра среда.

Английският съд е отложил поредно дело по случая "Елисавета Попова", насрочено за 31 януари 2014 г., след като консулът ни моли да кратка отсрочка, за да може на следващото правителствено заседание формално да бъде взето решение за участие на държавата като страна в процесаа. След много разговори и срещи с български институции, Попова получава уверение, че България ще я защити в битката да запази детето си. Така съдията насрочва новото заседание за 10 февруари т.г., а между двете дати българката с ужас научава, че държавата се е отказала да я защити в съда.

"Борбата на тази млада българка наистина е много тежка, а ние успяхме за времето от една година да се запознаем много от близко с фактите. Искаме да кажем смело, че по никакъв начин не е доказано, че тя е лоша майка или неспособна да се грижи за детето си. Оказа се, че в Англия хиляди деца системно се отнемат неправомерно от техните любящи родители с лъжливи и недоказани обвинения, които впоследствие се дават за насилствено осиновяване.

Елисавета има една единствена "вина" и тя е, че се омъжила за човек който не познава достатъчно добре и се оказва че той има минало със социалните служби в Англия. Израснал е без родители и е бил прехвърлян по различни приемни семейства и институции.

Ели е една млада, образована жена с много силен дух, която не престава да се бори и да доказва на всички, че няма никакви причини да бъде лишена от правото да отглежда детето си. Детето е отнето като причината ,на която са стъпили е: Евентуален бъдещ риск от емоционално нараняване - едно безумно според всички нас твърдение", пишат активистите в защита на Ели.

Те цитират сходен случай с жена от Словакия, чиито деца са били отделени от майката и бащата за цели две години, като накрая излиза решение да бъдат дадени за осиновяване от чужди хора при здрави любящи родители и баба. Бабата  успява да получи подкрепа от словашката държава и след тежка борба децата са върнати на бабата и майката в Словакия, разказват поддръжниците на българката. Надеждата на нашенката Елсиавета е на такава подкрепа от страна на българските институции.

 Ето какво още разказват авторите на откритото писмо:

Много време работихме всички заедно и помагахме на Ели и майка и Мария да получи същата подкрепа и от нашата държава, защото ВЯРВАМЕ, че това е начина да върнем едно българче при семейството му. След много разговори, писма и срещи получихме отговор от Дирекция на Закрила на детето с директор г-жа Ева Жечева че са съгласни да подкрепят Ели и майка и пред съда в Англия и да станат страна по делото, което всъщност би гарантирало на Английските служби че детето ще бъде отгледано в здравословна среда. Г-жа Милена Дянкова, експерт от агенцията също е дала положително отношение и желание да съдейства. В началото на януари 2014 Елисавета се среща с г-н Раковски Лашев от Дирекция Консулски отношения, който също дава подкрепа и уверение да помогнат с подкрепа и всичко което зависи от тях да бъде направено. Поддържана е връзка и с г-жа Лила Георгиева ( Дирекция „Консулски отношения”- от министерството на Външните работи), която също прояви загриженост и желание да помогнат.

На 16.01.2014 по време на визитата на министър Кристиан Вигенин в посолството ни в Англия, Ели се среща с него и той също даде съгласието си за подкрепа, да се присъединят като страна по делото. На 31.01.2014 беше насрочена дата на делото в Англия, където да се реши дали детето да бъде дадено за осиновяване. На 24.01.2014 в посолството на България в Лондон, беше получена телеграма от Дирекция на Закрила на детето, в която те заявяват че са съгласни да станат страна по делото. Консулът ни г-н Пампулов изпраща на момента писмо до съда с молба делото за бъде отложено,защото Министерски съвет заседава само в сряда, когато трябва да се получи крайното решение държавата да стане страна по делото.

Получен е отговор от съдия Грийни , че съда отлага делото като се дава време до 10.02.2014 на българската държава да попълни документацията за присъединяване към делото. Надеждите на Ели и всички нас бяха много големи и всички видяхме светлина в тунела в тази не лека дълга и продължителна битка, докато вчера на 05.02.2014 беше получен отговор от ДАЗД г-жа Милена Дянкова, че българската държава не може да стане страна по делото,защото нямало законово основание, на което да се обосноват.

Искаме са по да кажем, че има начини държавата да стане страна до делото, защото ние с нищо не сме по- различни от държавата Словакия, които подкрепиха техните граждани и помогнаха да върнат двете момченца на бабата. Уницеф Словакия също дадоха подкрепа на словаците, имаме всички техни документи и тяхното съгласие(на словашките жени) да се включат евентуално дори в ефир и да потвърдят.

Силно сме възмутени от това действие на нашите институции. Последствията за Елисавета сега могат да бъдат много лоши,защото подобно държавно поведение изпраща само едно съобщение „Не си заслужава” и практически умишлено заблуждава съда в намеренията на държавата да подкрепи ищцата. Това е НЕДОПУСТИМО!

Според съдия Торп, завеждащ отдела по Международно Семейно Право в UK, българското правителство е имало до сега пет пъти шанс да стане страна по делото и както писмено е написано в документите даже е било официално поканено да се присъедини от съдия Плумбстед през изминалата 2013 год., което означава че законово основание ИМА.

От българска страна законово основание сащо има поради факта че държавата е длъжна да защитава гражданите си и да спазва европейските споразумения за защита висшия интерес на детето. Както сте запознати, европейските Конвенции се поставят като основание НАД всички други български закони при наличие на правно противоречие, което е защитено от Конституцията на България. Съдиите в Великобритания знаят това.

Съжаляваме, но Министерството на Правосъдието постъпва некомпетентно и тази некомпетентност ще коства живота на една майка и едно невинно дете, защото съда в Великобритания беше умишлено заблуден че страната има нужда от повече време за да подготви документацията и да се присъедини. Молбата ви за отлагане на делото по тази причина беше уважена от Съда с Кебридж мигновенно, което потвърждава желанието на Великобритания да даде шанс да се защити висшия интерес на детето.

Отказа Ви да станете страна по делото, изпраща само едно саобщение - "Не си заслужава!" - нито детето, нито майката, нито семейството.

От тук нататък, да бъдете само наблюдатели няма да ви предостави равноправни правомощия и всичките Ви усилия ше бъдат умаловажени, както неколкократно се получи до сега. Причината е тази: Българските искания не са равноправни, докато България не се присъедини като равноправна страна.

 Съдебната система във Великобритания е много стриктна и когато една държава изяви желанието си в съда, че желае незабавно отлагане на дело, свързано с дете, с цел подготовка събиране на доказателства и после откаже, това не само уронва доверието на държавата, но и на страната (на ищцата). Последствията от подобни действия са непоправими.

Предполагаме че отказа се дължи на Министерството на правосъдието които до този момент и без това не бяха много компетентни в тяхната работа, но…

Ние от групата по подкрепа на Ели няма да се откажем и никoй, който вреди няма да остане непосочен.

Хората трябва да знаят с кого си имат работа,особенно когато става въпрос за българско дете. Това е окончателното решение на групата. Смятаме че след подобна подигравка гласността е оправдана.

Нямаме думи да опишем как се чувства Ели от унижение,болка и обида. Ели няма да се явява никъде, но пак ние, ей така няма да стоим, след всичко това и да си мълчиме

Искаме гласно да разкажем всичко в ефир и да поискаме да поправят грешката си, защото има начини да се помогне. В контакт сме със словашките баба и майка, и знаем че, щом тяхното правителство ги подкрепи и те си върнаха децата, то и нашата "държава" трябва и МОЖЕ да направи същото.

 

Редакцията се ангажира да потърси позицията на ДАЗД и МП в първите работни дни на следващата седмица.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews