Край на 8-часовия работен ден, работим по нови правила

OFFNews Последна промяна на 20 юли 2015 в 07:57 99662 10

По нови правила работим от днес. 

8-часов работен ден:

Вече сами ще можем да избираме колко време да продължи работният ни ден. Важното е не да работим по 8 часа на ден, а за седмица да ни се събират 40 работни часа, т.е едни дни можем да работим по-малко, а друг повече, като, разбира се, това ще става само при договорка между шефа и служителите.  

Отпуски: 

От февруари работодателят вече е длъжен писмено да ни уведомява за оставащия ни отпуск. Ако обаче не искаме да го използваме, той вече има право да ни накара да го направим. 

Отменя се задължението на работодателите да изготвят графици за платените годишни отпуски. Остава обаче 2-годишната давност, след края на която неизползваните дни ще се погасяват. Давността изтича две години след годината, за която се е полагал отпускът. Новите текстове позволяват прехвърляне на част от отпуска за следващата година, но работодателят се задължава до средата на годината да осигури използването му. За целта той може и еднолично да изпрати в платен отпуск служител, който не се е възползвал от правото си да го поиска.

Работното време на младежите:

Младежите между 16 и 18 години ще могат да работят до 22:00 часа, а не до 20:00 часа, както беше досега. Останалите защити при полагане на труд от малолетни и непълнолетни лица остават в сила. Те могат да работят при 7-часов работен ден и нямат право да полагат извънреден и нощен труд. Нощен е трудът, положен след 22 часа, а за ненавършилите 16 г. - след 20 ч.

Пенсия:

С едномесечно предизвести работодателят вече ще може да уволнява работници с право на пенсия.

Еднодневни трудови договори: 

Еднодневните договори вече са факт. Практическото им приложение е регламентирано в специална наредба, която също е обнародвана в Държавен вестник, но ще влезе в сила на 21 юли - три дни след обнародването й. Оттогава ще започне и заверяването на договорите в дирекциите „Инспекция по труда“ по местонахождение на имотите. 

За целта в регионалните дирекции „Инспекция по труда“ е създадена организация за заверяване на новия вид трудови договори. Заверяването им ще се извършва в дирекциите по местонахождение на обработваемата площ, на която ще полагат труд наетите.

Работодателите - регистрирани земеделски стопани, могат да сключват еднодневни договори за професии, неизискващи специална квалификация, в основна икономическа дейност „Растениевъдство“ и само за обработка на насажденията и прибиране на реколтата от плодове, зеленчуци, розов цвят и лавандула. С едно лице могат да се сключват еднодневни договори за не повече от 90 дни.

При заверяването на договорите работодателите трябва да: удостоверят самоличността си с лична карта; да предоставят регистрационна карта на земеделски производител/стопанин, заверена за 2015 г. от областната дирекция „Земеделие“ към Министерството на земеделието и храните“ и анкетна карта за регистрация на земеделски стопанин/производител. Трябва да предоставят и платежни документи за авансово внесени осигурителни вноски за фонд „Пенсии“, „Трудова злополука и професионална болест“, за здравно осигуряване и за Допълнително задължително пенсионно осигуряване в Универсален пенсионен фонд.

Лицата, наети на еднодневни трудови договори, няма да губят право на социални помощи и обезщетение за безработица.

Новите договори не могат да бъдат с продължителност, различна от 8 часа, както и не може да се променя формата и съдържанието им. Не е допустимо в договора предварително да се попълват данни за наетото лице. Те се въвеждат сутрин, преди започване на работа. Всеки ден, в който работниците се наемат на договор за краткотрайна сезонна селскостопанска работа, се сключва нов трудов договор, включително и когато страните не се променят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.10 2015 в 07:51

Чудя се професор Балкански как измерва работата си та казва че работи много. Какво според него значи много?
Има начини да се измери работата, но никой не завършва със резултата много. Много според кого?

21.07 2015 в 07:53

Сега да махнат и хартиените трудови книжки и да станат само в електронен формат, тоест служителя да не се занимава с тая глупост.

20.07 2015 в 18:59

Абе, Балкански, нещо ми се чини, че бъркаш.

Верно, че при соца се бачкаше малко по-малко и беше малко по-лесно да се кръшка от работа от сега.

За сметка на това обаче заплатите бяха в пъти по-малки и неконвертируеми.

Та, като цяло ми се чини, че тогава бяхме доста по-близо до безплатната работа като идеал-мечта на държавните менажери-джобкреатори.

20.07 2015 в 15:15

Още сме далеч от МЕЧТАТА на работодателите-джоб креатори: БЕЗПЛАТНА РАБОТА.

Засега сме още на етап: ВСЕ ПОВЕЧЕ РАБОТА - ВСЕ ПО-НИСКО ЗАПЛАЩАНЕ.

Аре, ЧЕСТИТ ВИ КАПИТАЛИЗЪМ!

20.07 2015 в 14:58

Я па сакам да работим само летото, оти зиме ми е студено, и не сакам да излизам от дома.

20.07 2015 в 12:45

Драгунов не ми давай съвети. като не разбираш мълчиш

20.07 2015 в 11:34

Европееца е прав че по цивилизованите държави където са населени с ХОРА когато започна кризата намалиха работния ден с половин час , без да намалят заплатите с цел осигуряване на повече работни места но това в родината е абсурд да стане с тези червени и крадливи хлебарки дато се имат за работодатели , по принцип те всичките са за затвора ако гледаме цивилизования свят

20.07 2015 в 10:29

Европеец, запази си предложенията защото не помагат.

Все едно да ми кажеш, че 4х5 > 5х4.

Ми нали като работим по-малко, ще са нужни повече хора да свършат дадена работа. Повече хора означава и повече заплати, тези от които ти пестиш. :)

И се пише "работим". По този начин се повишава грамотността.

20.07 2015 в 10:22

Игричките с работно време са изпитан начин за ефективните менажери да прескочат МРЗ в посока надолу.

20.07 2015 в 09:18

Аз имам друго предложение защо като няма пари за по високи заплати не работиме по малко??? По този начин ще се увеличи заетоста.