Масови проверки по морето за нарушения с трудови договори

OFFNews Последна промяна на 02 юли 2015 в 12:16 2801 1

Инспектори ще следят за спазването на трудовото законодателство по морските курорти.

Кампанията стартира през юли, когато е пикът на сезонната заетост и ще продължи до началото на септември. 

Най-висок ръст по отношение на наетите работници през лятото се наблюдава в Бургас, където работещите през юли са с над 43 000 повече сравнение с наетите през март лица. 

Във Варна ръстът на работниците през лятото е с около 15 000, а в Добрич с 5000 души. 

По време на миналогодишната кампания на Главна инспекция по труда (ГИТ) по морските ни курорти са извършените 1705 проверки в 1619 предприятия с 33 401 наети лица. Без договори са установени 107 лица, нарушенията по работно време са 801, като в тях влизат нерегламентирано полагане на извънреден труд, неспазване на изискванията за междуседмична и междудневна почивка и т.н. 

329 са нарушенията, свързани със заплащането на труда. Установено е, че най-често не се заплаща положен нощен труд, както и по-високи надници за работа в почивните дни. 

Също така прави впечатление и фактът, че голяма част от договорите на работещите по морето се сключват от деня на обявяване на кампанията. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.07 2015 в 12:28

началото на м. юли сме. След два месеца сезонът свършва. Преди един започна, но проверките започват сега. Кой не е спазил трудовото законодателство, кой е обрасъл плажа с чадъри и т. н. Докато те текат, после разправиите кой прав кой крив, проверките ще свършат, сезонът ще свърши и резултатите особено няма да има. Пак ще сме си по старому. Така работи нашата администрация- бавно, мързеливо, неефективно, неубедително, не на време. Нали летния сезон е къс, почиващите са едно текучество, кой му пука.