Класическата гимназия бойкотира Стоянович

Александра Маркарян 17 февруари 2014 в 08:55 6520 17

Снимка Сергей Антонов

13-о основно училище в София, в чиято сграда се помещава Класическата гимназия.

Класическата гимназия бойкотира заповедта на министъра на културата Петър Стоянович и остана в сградата на 13 основно училище край Женския пазар в София. От НГДЕК вече са внесли жалба във Върховния административен съд, в която оспорват заповедта за преместването на училището в кв. "Модерно предградие".

Днес учениците и учителите на една от най-елитните гимназии в България се раздели и част от тях отидоха на училище в 13 ОУ, друга - на ул. "Баба" в "Модерно предградие". Част от учениците изобщо не са отишли на училище заради неяснотата къде изобщо трябва да отидат след заповедта на министъра и отказа на ръководството на НГДЕК да се съобрази с нея.

Национална гимназия за древни езици и култури, лицей на Софийския университет, се помещава в сградата на ул. "Баба" от 90-те години, когато престижното училище беше изхвърлено от сградата на централната софийска ул. "Иван Асен II" с кметска заповед и там бе оставено непрофилираното 12-о средно общообразователно училище.

Тази година учениците от Класическата не започнаха навреме занятия заради закъснялото приключване на ремонта на сградата на ул. "Баба". След началото на учебната година те бяха прехвърлени в празната сграда на 13 ОУ. Тя бе предоставена на гимназията от кмета на София Йорданка Фандъкова.

Заповед на министър Стоянович от 10 февруари обаче разпореди връщането на НГДЕК на ул. "Баба", считано от 17 февруари. Ръководството на училището бе категорично, че няма да се съобрази с нея, защото ремонтираната с 2 милиона лева европейско финансиране сграда е в плачевно състояние.

Има паднали тавани, оголени кабели, азбест, разказаха учители тази сутрин пред репортер на OFFNews, който отиде в 13 ОУ, за да чуе аргументите им за оставането в 13 ОУ. Строителите от фирмата, получила 2 млн. лева за този ремонт, дори не са махнали черните дъски, за да боядисат стените зад тях, камо ли след това да окачат купените от Класическата гимназия бели дъски, разказа преподавател в НГДЕК.

Безотговорно е да започнем да местим училището сега, три месеца преди дванадесетокласниците да завършат, допълни друг учител в Класическата.

"Учителите ни са тук, затова и ние сме тук", коментираха ученици на влизане в училище тази сутрин.

OFFNews изпрати запитване до Министерството на културата, от което все още няма становище.

В същото време до медиите бе изпратено становище от Инициативен родителски комитет, озаглавено "Класическата гимназия върви към саморазпускане", в което се казва:

"Сагата с Националната гимназия за древни езици и култури от днес навлезе в стадий на пределен абсурд, след като приблизително една трета от учениците се подчиниха на заповедта на Министерството на културата да се преместят в ремонтираната с европейски гранд сграда в Модерно предградие; около една трета се подчиниха на контра заповедта на изпълняващата длъжността директор Мариела Папазова и отидоха да учат в сградата на 13-о училище, а останалите предпочетоха да си останат у дома, за да не взимат страна.

Припомняме, че от началото на учебната година учители, родители и ученици се разкъсват от конфликти "за" и "против" оставането на гимназията в "историческия център“ на столицата – т.е. в намиращата се в доказано лошо състояние сграда на Женския пазар. И. д. директорът г-жа Папазова е превърнала оставането на пазара в своя най-важна кауза, в името на която не се поколеба да задълбочи разделението до край; да пренебрегне министерска заповед и да заложи на карта завършването на дванайсетокласниците, които броени седмици преди матурите си не знаят къде да ходят на училище.

Ремонтираната сграда в Модерно предградие е с Акт 16, подписан от и. д. директора, но поради отказа й да изпълни задълженията си по стопанисване на повереното й здание, през уикенда родители и ученици от горните класове се събраха да почистят класните стаи, които по уверението на заместник министъра на културата Васил Василев от вчера, трябваше от днес да приютят гимназистите. Тъй като е с ясното съзнание, че нарушава всички правила и закони, и. д. директорът от днес е излязла в болнични, за да не може да бъде уволнена.

Министерството на културата носи ясна отговорност и категорична вина за ситуацията, тъй като месеци наред подаваше противоречиви сигнали и дори подкрепяше в прав текст оставането в 13-о училище. Когато стана ясно, че България ще понесе санкции за нарушаване на условията, според които са отпуснати 2.118 милиона лева на европейските данъкоплатци за ремонта в Модерно предградие, министър Стоянович се принуди да издаде заповед за преместване.

В същото време МК се колебае да назначи конкурс за редовен директор, въпреки че г-жа Папазова е и.д. от две години. Принципалът не взима отношение и към други ярки нарушения – в НГДЕК липсва легитимно училищно настоятелство, тъй като с години се протака свикването на общо събрание. В същото време лица с отдавна изтекъл мандат правят изявления и дават пресконференции от името на този важен орган.

Призоваваме МК да влезе по-категорично в ролята си на принципал и да прояви воля да наложи спазването на собствените си заповеди. Призоваваме МК да обяви дълго очаквания конкурс за редовен директор, тъй като настоящият и.д. е основна част от днешните проблеми и не може да се очаква да помогне за разрешаването им.
Призоваваме МК да защити правата на учениците да получат образование, тъй като в момента образователният процес е спрян. Призоваваме МК да се погрижи за нормалното завършване на дванадесетите класове, които са във възможно най-неизгодната позиция.

Министър Стоянович, очакваме реакцията ви след днешния абсурд!"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!