Класическата гимназия останала без сграда заради удължаван два пъти ремонт

Вероника Шербанова 19 септември 2013 в 17:28 6186 6

Директорката на НГДЕК Мариела Папазова
Директорката на НГДЕК Мариела Папазова

Това, че започнахме годината с ремонт, не ме притеснява. Напротив – учениците бяха в много добро настроение. Пожелавам на всички директори и ученици да започват с такова настроение учебната година.

Това заяви пред OFFNews директорът на Класическата гимназия Мариела Папазова.

Преместването на Класическата гимназия в сградата на 13 ОУ заради незавършил ремонт разбуни духовете през последните няколко дни. 

Според проекта ремонтът на сградата на НГДЕК в „Модерно предградие“ трябва да приключи на 6 октомври, затова за началото на учебната година е подготвено 40 СОУ в „Люлин“. След това обаче започва преместването в сградата на 13 ОУ до Женския пазар, а на първия учебен ден директорката Мариела Папазова моли учениците да се включат в почистването на сградата. Притеснението си относно това изразиха родители и ученици от гимназията. OFFNews публикува писмото на майката на осмокласник Златина Петрова.

„Ремонтът трябваше да приключи първоначално на 6 септември, след това казаха на 15 септември, затова се забави и преместването“, обясни Мариела Папазова. „Последната дата, която беше обсъдена, е 10 октомври. След това обаче в училището ще трябва да влязат няколко комисии, които да одобрят преместването, защото то в момента е строителна площадка. Затова към момента няма как да се ангажирам със срокове, защото всичко зависи от приключването на ремонта и от комисиите“, допълни тя.

По думите ù въпреки първоначално подготвеното 40 СОУ, за преместването е избрано 13 ОУ, тъй като е достатъчно голямо и може да се учи на една смяна. По този начин учебните часове приключват около 14 часа и на учениците не се налага да се прибират късно.

Много родители преди това изразиха притесненията си, че в 40 СОУ децата ще остават до късно в края на втората смяна, а в „Люлин“, където се намира училището, може да не е безопасно за тях, посочи директорът на НГДЕК. "Притесненията на родителите за това, че ще останем в тази сграда, са неоснователни. В момента, в който приключи ремонтът и имаме одобрението на всички комисии, ще се върнем в „Модерно предградие“, допълни директорът.

Папазова увери, че сградата е почистена добре и няма опасност за учениците, а учебните занятия са започнали днес.

Цялата сграда на 13 ОУ беше почистена и въобще не е вярно, че децата са се ровили в нечистотии. Преди това дойдоха 20 жени от „Титан“ и почистиха, имаше и водоноски, беше дезинфекцирано.

В деня, в който започна почистването, дойдоха много деца. Ние отпратихме по-малките и останаха само тези от 11 и 12 клас. Те помогнаха с почистването на чиновете и избърсаха праха по шкафовете. Получи се много добре. Отвън не изглежда по най-добрия начин, но вътре стаите са много добре оборудвани. Почистихме и всички тротоарни пространства. Почистихме цялата сграда, но това, което няма да се използва, е запечатано, за да не могат да влизат децата там, обясни тя.

В никакъв случай не е вярно, че сме принуждавали децата да помагат. Дори напротив – всички бяха в много добро настроение. Пожелавам на всички директори и ученици да започват с такова настроение учебната година, заяви Мариела Папазова.

Вчера в сградата е имало и здравна инспекция. Огледаха всичко и ни дадоха някои указания за това какво още трябва да направим. Ще дойдат отново в понеделник, макар че ние ги изпълнихме още вчера. Цялата документация е събрана и е в общината. Очакваме да дойде и пожарна инспекция, увери Папазова.

„Моето лично мнение е, че НГДЕК трябва да се намира в центъра на София, а не да се превръща в едно квартално училище. Столична община има идеята цялостно да реновира района около 13 ОУ. Ако това стане, гимназията може да се премести за постоянно тук, но за момента е ясно, че се връщаме в старата сграда. Не знам защо родителите не изразяват притеснения за това, че в двора на НГДЕК влизат коне, овце, кози, наблизо е и гробищния парк“, коментира Мариела Папазова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews