Класическата гимназия поиска да остане в центъра на София

Последна промяна на 25 октомври 2013 в 16:10 3310 5

Сградата на 13 ОУ, където  учат учениците от Класическата гимназия. Снимка: Сергей Антонов
Сградата на 13 ОУ, където учат учениците от Класическата гимназия. Снимка: Сергей Антонов

Ръководството на Класическата гимназия е поискало училището да остане в сградата на 13 СОУ до Женския пазар в София, а не да се връща в досегашната си сграда на ул. "Баба" в ж.к. "Модерно предградие". Това се казва в писмения отговор на министъра на културата Петър Стоянович до депутатката от ГЕРБ Джема Грозданова.

Писмото е изпратено на 23 октомври от директорката на училището, ректора на Софийския университет, основателя на гимназията, председателите на училищното настоятелство и на ученическия съвет до Стоянович.

"В писмото са посочени редица аргументи в полза на оставането на гимназията в сградата на ул. „Св. Св. Кирил и Методий” 63. Авторите на писмото изтъкват факта, че НГДЕК е Национален класически лицей към СУ „Св. Климент Охридски” и много от занятията са свързани, както с факултетите на СУ, така и с други институции, които се намират в центъра на София. Отправена е и молба към мен, в качеството ми на министър на културата, за разпореждане учебната година да продължи в сградата на ул. „Св. Св. Кирил и Методий” 63, за да не бъде нарушаван учебният процес", се казва в отговора до депутатката.

От него обаче не става ясно какво е становището му по въпроса и дали гимназията ще остане в сградата на 13 СОУ или ще се върне в сградата в "Модерно предградие", където тече ремонт.

"Общественият дебат по тази тема продължава и Министерството ще търси най-благоприятното решение, което да не поставя под съмнение добрата академична и социалната среда на възпитаниците на гимназията", пише Стоянович.

OFFNews изпрати запитване до Министерство на културата относно становището на министъра за сградата на НГДЕК. Оттам обаче все още няма отговор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.10 2013 в 20:14

Друго си е Модерно предградие...

25.10 2013 в 18:18

Аха, зе да ви идва акъла: "...СГРАДА, ЗАОБИКОЛЕНА ОТ РОМИ И АРАБИ...". Народа вече започва да се събужда. Искаме да живеем като бели хора, а не като в предградие на Бейрут или Дамаск..

25.10 2013 в 17:09

В писмото от директорката до министъра пише такива откровени глупости и лъжи.... Децата не искат да остават в 13то, но директорката ги плаши и манипулира.... Родителите не искат масово също да бъдат върнати децата в ремонтираната сграда.
ИЗОБЩО КОЙ НЕНОРМАЛЕН ЩЕ ИСКА ДЕЦАТА ДА СА В ПОРУТЕНА СГРАДА, ЗАОБИКОЛЕНА ОТ РОМИ И АРАБИ....ПРИ НОВА И РЕМОНТИРАНА СГРАДА...

25.10 2013 в 17:01

Образовани хора не са нужни на върхушката, особено такива които могат да четат текстове на древни езици, може да прочетат нещо вредно, друго си е с чалгарите, те лесно се управляват ...

25.10 2013 в 16:57

Абе, хубаво в центъра, ама да бяха първо оправили сградата на 13-то, щото в момента се руши и е мизерна, да бяха махнали тва 5 вечерно училище, което се мотае там и да не беше толкова голяма цигания. Щото винаги, когато отивам да си купа нещо некви мангали се лепват за мене и постоянно "тютюн, момче, трева искаш ли?". Иначе в Модерно вярно, отдалечено е, ама по-спокойно, и сградата е чисто нова, нема такъв гаф да я ремонтираш за 2 милиона и накрая некви от Роман каменоделско училище да ти се нанасят там, а ти да си в мизерна сграда. Единствения плюс е, че стигам за 10 мин.