Класическата гимназия поиска да остане в центъра на София

Последна промяна на 25 октомври 2013 в 16:10 2945 5

Сградата на 13 ОУ, където  учат учениците от Класическата гимназия. Снимка: Сергей Антонов
Сградата на 13 ОУ, където учат учениците от Класическата гимназия. Снимка: Сергей Антонов

Ръководството на Класическата гимназия е поискало училището да остане в сградата на 13 СОУ до Женския пазар в София, а не да се връща в досегашната си сграда на ул. "Баба" в ж.к. "Модерно предградие". Това се казва в писмения отговор на министъра на културата Петър Стоянович до депутатката от ГЕРБ Джема Грозданова.

Писмото е изпратено на 23 октомври от директорката на училището, ректора на Софийския университет, основателя на гимназията, председателите на училищното настоятелство и на ученическия съвет до Стоянович.

"В писмото са посочени редица аргументи в полза на оставането на гимназията в сградата на ул. „Св. Св. Кирил и Методий” 63. Авторите на писмото изтъкват факта, че НГДЕК е Национален класически лицей към СУ „Св. Климент Охридски” и много от занятията са свързани, както с факултетите на СУ, така и с други институции, които се намират в центъра на София. Отправена е и молба към мен, в качеството ми на министър на културата, за разпореждане учебната година да продължи в сградата на ул. „Св. Св. Кирил и Методий” 63, за да не бъде нарушаван учебният процес", се казва в отговора до депутатката.

От него обаче не става ясно какво е становището му по въпроса и дали гимназията ще остане в сградата на 13 СОУ или ще се върне в сградата в "Модерно предградие", където тече ремонт.

"Общественият дебат по тази тема продължава и Министерството ще търси най-благоприятното решение, което да не поставя под съмнение добрата академична и социалната среда на възпитаниците на гимназията", пише Стоянович.

OFFNews изпрати запитване до Министерство на културата относно становището на министъра за сградата на НГДЕК. Оттам обаче все още няма отговор.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.10 2013 в 20:14

Друго си е Модерно предградие...

25.10 2013 в 18:18

Аха, зе да ви идва акъла: "...СГРАДА, ЗАОБИКОЛЕНА ОТ РОМИ И АРАБИ...". Народа вече започва да се събужда. Искаме да живеем като бели хора, а не като в предградие на Бейрут или Дамаск..

25.10 2013 в 17:09

В писмото от директорката до министъра пише такива откровени глупости и лъжи.... Децата не искат да остават в 13то, но директорката ги плаши и манипулира.... Родителите не искат масово също да бъдат върнати децата в ремонтираната сграда.
ИЗОБЩО КОЙ НЕНОРМАЛЕН ЩЕ ИСКА ДЕЦАТА ДА СА В ПОРУТЕНА СГРАДА, ЗАОБИКОЛЕНА ОТ РОМИ И АРАБИ....ПРИ НОВА И РЕМОНТИРАНА СГРАДА...

25.10 2013 в 17:01

Образовани хора не са нужни на върхушката, особено такива които могат да четат текстове на древни езици, може да прочетат нещо вредно, друго си е с чалгарите, те лесно се управляват ...

25.10 2013 в 16:57

Абе, хубаво в центъра, ама да бяха първо оправили сградата на 13-то, щото в момента се руши и е мизерна, да бяха махнали тва 5 вечерно училище, което се мотае там и да не беше толкова голяма цигания. Щото винаги, когато отивам да си купа нещо некви мангали се лепват за мене и постоянно "тютюн, момче, трева искаш ли?". Иначе в Модерно вярно, отдалечено е, ама по-спокойно, и сградата е чисто нова, нема такъв гаф да я ремонтираш за 2 милиона и накрая некви от Роман каменоделско училище да ти се нанасят там, а ти да си в мизерна сграда. Единствения плюс е, че стигам за 10 мин.