Класическата гимназия поиска да остане в центъра на София

Александра Маркарян 25 октомври 2013 в 16:10 4357 5

Сградата на 13 ОУ, където  учат учениците от Класическата гимназия. Снимка: Сергей Антонов
Сградата на 13 ОУ, където учат учениците от Класическата гимназия. Снимка: Сергей Антонов

Ръководството на Класическата гимназия е поискало училището да остане в сградата на 13 СОУ до Женския пазар в София, а не да се връща в досегашната си сграда на ул. "Баба" в ж.к. "Модерно предградие". Това се казва в писмения отговор на министъра на културата Петър Стоянович до депутатката от ГЕРБ Джема Грозданова.

Писмото е изпратено на 23 октомври от директорката на училището, ректора на Софийския университет, основателя на гимназията, председателите на училищното настоятелство и на ученическия съвет до Стоянович.

"В писмото са посочени редица аргументи в полза на оставането на гимназията в сградата на ул. „Св. Св. Кирил и Методий” 63. Авторите на писмото изтъкват факта, че НГДЕК е Национален класически лицей към СУ „Св. Климент Охридски” и много от занятията са свързани, както с факултетите на СУ, така и с други институции, които се намират в центъра на София. Отправена е и молба към мен, в качеството ми на министър на културата, за разпореждане учебната година да продължи в сградата на ул. „Св. Св. Кирил и Методий” 63, за да не бъде нарушаван учебният процес", се казва в отговора до депутатката.

От него обаче не става ясно какво е становището му по въпроса и дали гимназията ще остане в сградата на 13 СОУ или ще се върне в сградата в "Модерно предградие", където тече ремонт.

"Общественият дебат по тази тема продължава и Министерството ще търси най-благоприятното решение, което да не поставя под съмнение добрата академична и социалната среда на възпитаниците на гимназията", пише Стоянович.

OFFNews изпрати запитване до Министерство на културата относно становището на министъра за сградата на НГДЕК. Оттам обаче все още няма отговор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови