Д-р Борисов: Уволниха ме, защото преча на порочните практики на уролозите

Вероника Шербанова 12 декември 2013 в 18:49 9346 8

Снимка БГНЕС

"Пирогов"

 

Причината за ескалирането на напрежението в Клиниката по урология в „Пирогов“ има за цел да бъда отстранен, защото преча за утвърждаването на порочни практики сред уролозите.

Това заяви в отворено писмо до медиите началникът на анестезиолозите в Клиниката по урология д-р Цветан Борисов, който беше обвинен от медиците в психически и физически тормоз, довел до решението им да подадат колективна оставка.

С настоящото изявление изразявам сериозното си безпокойство от начина, по който се уронва моят авторитет чрез представянето ми в публичното пространство с обидни квалификации, тиражирано многократно, посочи д-р Борисов.

Формирането на обективно мнение може да бъде резултат само и единствено от доказани факти, а не от свободно интерпретирани и целенасочени клевети. Това писмо е израз на безпокойство ми от обстоятелството, че една лъжа, в случая касаеща моята личност, повторена сто пъти, започва да се възприема като истина, поради което пледирам, обективната истината за конфликта, да излезе наяве, допълва лекарят.

„Този вътрешен конфликт, какъвто вероятно съществува и в други болници, отдавна можеше да бъде разрешен. За целта единствено бе необходимо да се изисква и контролира спазването на нормативните разпореждания и утвърдените вътрешноболнични правила“, категоричен е той.

„Като пряк началник на операционните и реанимациите в урологичната клиника ръководя работата на анестезиолозите в 7 операционни зали и 3 допълнителни. Отделно от това, поради липсата на анестезиолози, със заповед на директора работим и в УНГ отделението. След извършването на конкретната работа от ръководения от мен екип колегите ми задават въпроса защо, след като са работили, в края на месеца не получават никакви начисления за избор на екип, в който са участвали. Началниците на клиниките сме разработили схема, по която всеки - от санитар до главен оператор, получава определен процент от сумата. Винаги на сутрешните рапорти, провеждани в болницата, съм настоявал да се обявява коя операция ще бъде извършвана от избран екип с цел равномерното разпределяне на работата между анестезиолозите“, обяснява д-р Цветан Борисов.


От медийните публикации стана ясно, че същите тези колеги, които категорично се противопоставят на предприемането на общи мерки за синхронизиране на действията между лекари-уролози и лекари-анестезиолози, което би улеснило съвместната ни работа и би я освободило от излишно напрежение, именно те, чрез организираната клеветническа кампания, не без медийната усложливост, се погрижиха през последните дни, да ме злепоставят като човек и професионалист“, казва д-р Борисов.

Този факт ще тегне над мен дълго време, поради начина, по който се поднася в публичното пространство. Всяко едно твърдение, изнесено в общественото пространство, че съм груб и арогантен, побойник, диктатор, и какво ли още не, е причина за ескалиране на напрежението в Клиниката, в която работя, с цел да бъда отстранен от болницата, защото преча за утвърждаване на създалата се порочна практика от някои колеги – уролози, категоричен е д-р Борисов.

След разразилия се скандал д-р Цветан Борисов беше уволнен. Освен него с поста си се раздели и началникът на Клиниката по урология проф. Славчо Кънчев, тъй като не е успял да реши конфликта.

По-рано днес уролозите заплашиха, че няма да оттеглят оставките си, ако проф. Кънчев не бъде върнат на работа. Директорът на „Пирогов“ доц. Стоян Миланов е отправил на среща със здравния министър Таня Андреева днес предложението началникът на Клиниката по урология да бъде върнат на работа.

Здравното министерство ще направи проверка на лечебното заведение, за да изясни обективно ситуацията, заяви министър Таня Андреева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови