ВСС заговори за оставката на Христо Иванов

Причината е интервю на министъра, в което той определи Съвета като "трансмисия за търгуване с дела"

Владислава Тричкова 09 юли 2015 в 10:43 7097 19

ВСС заговори за оставката на Христо Иванов, нарекъл ги

Прокурорът и член на Висшия съдебен съвет (ВСС) Михаил Кожарев поиска оставката на правосъдния министър Христо Иванов. 

Причината е последното интервю на министъра, в което той нарича ВСС "централната трансмисия на търгуване на дела". С искането за оставка Кожарев се присъедини към това на проф. Георги Близнашки, според когото Иванов има "лековато поведение". 

Кожарев неведнъж е критикувал работата на министъра. По повод изказванията на Иванов при избора на председател на ВКС той се усъмни в подготвянето на конспиративен план за смяната на състава ВСС с цел да се назначат удобни на Реформаторския блок фигури.

"Свикнах с изявите на министъра. Мен не ме интересува той какво мисли за ВСС, за мен или за институцията, която към момента оглявявам", коментира по време на заседанието на ВСС главният прокурор Сотир Цацаров

В дискусията участие взе и председателят на ВКС Лозан Панов. Той попита дали с оставката на министъра имиджът на ВСС няма да се понижи. "Имиджът на една институция не се гради на декларации и не е това начинът, по който можем да покажем, че ВСС работи", каза Панов. 

В крайна сметка от Съвета гласуваха декларация срещу изявленията на министъра, която беше приета с 14 гласа. Членовете на ВСС смятат да поканят и премиера Бойко Борисов, с когото искат да обсъдят изказването на министъра.

Правосъдният министър днес не присъства на съдебното заседание, а главният прокурор коментира този факт така:

"Искам министъра на заседанието. Идвам тук за заседанието и нямам намерение да оставам за след заседанието. Затова искам министъра тук."

OFFNews потърси министъра на правосъдието Христо Иванов, който в момента е в командировка в чужбина. Той отказа каквито и да е коментари относно исканата от него оставка.

Правосъдният министър обеща, че ще съдейства за осъществяване на проверката, която прокуратурата започна вчера в Министерството на правосъдието.

Кънев: Атаките срещу Христо Иванов са активно мероприятие

"Прокуратурата, съвместно с определени медии, правят активно мероприятие срещу министъра на правосъдието Христо Иванов". Това заяви съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев във връзка с проверката на прокуратурата срещу правосъдното министерство. „Това, за съжаление, е част от българската политика“, обяви Кънев.

По думите му е хубаво да се проверяват министерства, но той изрази надежда, че по същата логика всички ведомства ще бъдат проверени.

„Сценарият с измислена публикация, след това проверка и публичното оповестяване на това, че има проверка, са класическо активно мероприятие. Надявам се, че г-н Цацаров, който изразява съпричастност от съдебната реформа, ще обърне внимание на тези действия на прокурори", каза още лидерът на ДСБ.

Той обяви, че не е учуден, че Висшият съдебен съвет вече говори за оставката на правосъдния министър. Според реформаторът във ВСС са съсредоточени проблемите на българската съдебна система. „Съпротивата е много ожесточена“, подчерта Кънев.

„Едва ли тези атаки и шумът ще доведат до оставката на Иванов", категоричен беше той.

"Христо Иванов е убеждавал да не ни приемат в Шенген без съдебна реформа"

Това обяви депутатът от БДЦ Светлин Танчев, който оглавява парламентарната комисия по европейски въпроси. Той твърди, че Иванов е убеждавал зам.-председателя на германската комисия по европейските въпроси Хайнц-Йоахим Бархман да не подкрепи България за Шенгенското пространство, докато правосъдната реформа не стане факт.

По думите му министър Иванов е обвързал пряко влизането на страната в Шенген с правосъдната реформа.

Танчев разказа, че това се е случило преди заседание на парламентарната комисия по европейски въпроси на 23 юни, на което са присъствали и депутати от Бундестага. Преди въпросното заседание представители на германската делегация са имали среща с министъра на правосъдието Христо Иванов.

По думите на Танчев на тази среща министърът е настоявал България да не бъде приета в Шенген, докато не бъде извършена съдебната реформа.

„Точните думи на Бархман след срещата бяха: „Току-що излизам от кабинета на вашия правосъден министър и той поиска да не подкрепяме влизането на България в Шенген, докато не влезе съдебната реформа", заяви Танчев, уточнявайки, че това е бил отговор на негов въпрос дали Германия ще се присъедини към декларацията за влизането ни в Шенген.

Вицепремиерът по европейските политики, който се е заел с приемането на станата ни в Шенген, Меглена Кунева коментира информацията за Иванов пред журналисти с думите:

"Не смятам, че никой мой колега, включително министър Иванов, може да направи нещо против влизането на България в Шенген. Не допускам никакво колебание и никакви съмнения, в това, че правителството работи по влизането на България в Шенген поне по една граница".

Тя обясни, че двамата с Иванов заминава за Холандия, където заедно ще търсят подкрепата на страната за влизането ни в шенгенското пространство.

Тя подчерта, че доскоро някои страни наистина са обвързвали приемането ни в Шенген с резултатите от механизма по оценка на страната.

"Казвала съм го преди, ще го кажа пак - ако някога е можело подобна връзка да изиграе някакъв позитивен натиск в областта на съдебната система, сега, когато имаме заплаха от терористични групи, подобна връзка и оставяне на България извън Шенген, е против интересите не само на страната ни, но и на ЕС", каза Кунева.

"Правосъдие за всеки": Прокуратурата оказва натиск на министър Христо Иванов

При ясно заявена решимост за провеждане на истинска, а не декларативна съдебна реформа от министъра на правосъдието, г-н Христо Иванов, акцията на прокуратурата говори за неофициален натиск и безпрецедентно нахлуване в министерството в толкова ключов за необходимата реформа момент.

Това се казва в позиция на инициативана "Правосъдие за всеки" по повод започналата проверка на прокуратурата в Министерството на правосъдието. Повод за проверката стана публикация на неизвестния и възможно дори несъществуващ журналист от вестник „Труд“ Калоян Стоев.

От "Правосъдие за всеки" отправиха няколко въпроса до главния прокурор, като например защо прокуратурата не се самосезира от журналистически разследвания за източването на КТБ още преди фалита на банката или за публикациите и сигнали за манипулацията на системата за случайно разпределение на делата – в Софийски градски съд и Върховния административен съд.

Цацаров няма да търси #КОЙ писа срещу министерството на Христо Иванов

Главният прокурор Сотир Цацаров не възнамерява да вика на разпит автора на публикацията във вестник "Труд", заради която прокуратурата се самосезира и разпореди проверка в Министерство на правосъдието.

"Да снемаме обяснения от автора?! На вас снемаме ли ви обяснения, като правите разни публикации?", така обвинител № 1 отговори на въпрос на журналисти дали ще се разпитва автора Калоян Стоев.

Има и подозрения, че Калоян Стоев е псевдоним, а не истинското име на автора. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!