"В този парламент ще надделеят политическите сделки"

OFFNews 08 юли 2015 в 08:25 3661 9

В този парламент ще надделеят политическите сделки. Те са доста евтини и това е политиката в България, това е което постепенно трябва да променим.

Това каза министърът на правосъдието Христо Иванов в интервю за Нова телевизия. Той коментира промените в Конституцията, които вчера не бяха прокарани на първо четене в специализираната комисия в парламента. 

"Реформата на ВСС без промени в Конституцията е невъзможна", каза правосъдният министър и заяви, че се надява текстовете да влязат в пленарна зала до края на месеца. "Да видим дали в парламента ще надделеят аргументите", каза още той. 

Иванов обясни, че не е очаквал разговорът за съдебната реформа да стигне толкова далеч. Доказателство за това е говоренето за промяна във ВСС - "централната трансмисия на търгуване на дела". "Реформата на съдебната система минава през нейния основен процесор. ВСС, ако него не го реформираме, в него ще продължаваме да виждаме хора хотелиери, ще слушаме за проблеми в системата за случайно разпределение на делата", каза Иванов.

Той изрази надежда, че неминаването на промените в Конституцията на първо четене в парламентарната комисия във вторник, ще прати сигнал към мнозинството за това, че трябва да се мобилизира.

Иванов каза, че промените ще се случат тогава, когато на върха на съдебната власт има хора, които търсят отговорност за провалите. Той припомни, че реформата е препоръчана от Еврокомисията, Съвета на Европа, както и германския Бундестаг. "На хората от блатото в българската политика не им харесва тази реформа. Те получават безнаказаност, ако са в играта, ако знаят с кого да се спазарят", коментира министърът и даде пример с това, че в българските затвори има едва 16 души, които са осъдени за корупция. В същото време в затвора няма "едър държавник или икономически играч", осъдени за корупция. 

Във връзка с коментарите на бившия служебен премиер Георги Близнашки с искане за оставката на министъра, Иванов каза, че съдебната реформа не може да се сведе до "болните амбиции на един конкретен индивид и в анализ на неговите изхвърляния". "Какво се случва с проф. Близнашки, все по-ясно става. Какви са политически те му амбиции, също става ясно", каза още той и посочи, че този "водевил" е започнал, когато проф. Близнашки е излязъл от властта. "За някои хора това е проблем, за мен не е проблем да си пода оставката", коментира Иванов.  

Министърът обясни, че не е във война с главния прокурор. Той обаче посочи, че настоящият председател на Софийския градски съд е обяснил, че системата за случайно разпределение на делата се контролира извън съда. От ВСС и прокуратурата в частност не е последвала реакция. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!