"Правосъдие за всеки": Прокуратурата оказва натиск на министър Христо Иванов

OFFNews 09 юли 2015 в 14:02 2495 0

При ясно заявена решимост за провеждане на истинска, а не декларативна съдебна реформа от министъра на правосъдието, г-н Христо Иванов, акцията на прокуратурата говори за неофициален натиск и безпрецедентно нахлуване в министерството в толкова ключов за необходимата реформа момент.

Това се казва в позиция на инициативана "Правосъдие за всеки" по повод започналата проверка на прокуратурата в Министерството на правосъдието. Повод за проверката стана публикация на неизвестния и възможно дори несъществуващ журналист от вестник „Труд“ Калоян Стоев. 

От "Правосъдие за всеки" отправиха няколко въпроса до главния прокурор, като например защо прокуратурата не се самосезира от журналистически разследвания за източването на КТБ още преди фалита на банката или за публикациите и сигнали за манипулацията на системата за случайно разпределение на делата – в Софийски градски съд и Върховния административен съд.

"Тук очевидно не става дума за климатиците на Министерство на правосъдието и тяхното сервизно обслужване - за това си има Сметна палата и Държавен финансов контрол! За нас, а и за всеки обикновен гражданин, е очевидно ясно, че ня#КОЙ се страхува. Да, говорим за страх – чист и неподправен страх от истината, реформата в правосъдната система и последствията за него и приближените му при налагане на върховенството на закона", се казва в позицията. 

Ето и пълния ѝ текст: 

Вчера, на 8 юли 2015 г. българската общественост бе известена, че Софийска градска прокуратура започва проверка в Министерството на правосъдието за престъпления по служба. Прокуратурата светкавично се самосезира по публикация на никому неизвестен и възможно дори несъществуващ журналист от вестник „Труд“. Официално обявеният мотив е, за да извърши проверка относно сключването на договори за „Абонаментно сервизно обслужване и профилактика

При ясно заявена решимост за провеждане на истинска, а не декларативна съдебна реформа от министъра на правосъдието, г-н Христо Иванов, акцията на прокуратурата говори за неофициален натиск и безпрецедентно нахлуване в министерството в толкова ключов за необходимата реформа момент.

Ние, свободните граждани от инициатива „Правосъдие за всеки“, имаме право да попитаме:

ЗАЩО ПРОКУРАТУРАТА И ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР НЕ СЕ САМОСЕЗИРАХА ЗАРАДИ:

1. Журналистическите разследвания за източването на Корпоративна търговска банка – преди фалита на банката.
2. Журналистическите разследвания за виновните за случващото се в Корпоративна търговска банка – след фалита на банката - в държавните институции и извън тях.
3. Журналистическите и граждански разследвания за машинациите, с цел формиране на „удобен изборен резултат“ по аферата „Костинброд“.

4. Множеството публикации и сигнали за манипулацията на системата за случайно разпределение на делата – в Софийски градски съд и Върховен административен съд, като в този смисъл, включително по казаното от новия председател на СГС пред Висшия съдебен съвет, в присъствието на главния прокурор, че е имало „външна намеса /извън сградата на СГС/ в системата за разпределение на делата“ – ясен сигнал за паралелна и тайна съдебна система! 

5. Зависимостите на хора от контролните и надзорни органи на банковата и финансова система от външни влияния и откровено лобистките действия на един от тях в полза на мощни частни групировки.

6. Хилядите разследвания за систематичното разграбване на България и българските граждани през последните двадесет и пет години.

ЗАЩО?! Въпросът е реторичен, но много важен!

Тук очевидно не става дума за климатиците на Министерство на правосъдието и тяхното сервизно обслужване - за това си има Сметна палата и Държавен финансов контрол!

За нас, а и за всеки обикновен гражданин, е очевидно ясно , че ня#КОЙ се страхува. Да, говорим за страх – чист и неподправен страх от истината, реформата в правосъдната система и последствията за него и приближените му при налагане на върховенството на закона!

Пазителите на статуквото, тези които се хранят от неправдата и които отдавна са си присвоили държавата чрез своето пряко или скрито влияние, отново използват прокуратурата, за да си разчистят сметките с неудобните и най-вече, за да повлияят на премиера в опит за СПРИРАНЕ НА РЕФОРМАТА! 

Те ясно виждат, че гражданите изобличават скритите зависимости на партиите в парламента, които са готови на всякаква сделка, за да продължат да играят на тъмно, като принасят в жертва отново интересите на гражданите и техните права и за пореден път опитват да блокират съдебната реформа.

Те знаят също, че политиците най-вероятно ще се поддадат на обществения натиск, рано или късно, тъй като от това зависи да останат в политическата игра.

Ето защо на сцената е отново голямата „бухалка” на безконтролната и всевластна тоталитарна прокуратура - директно срещу лицата на Промяната.

Няма личност в тази държава, която да продължава да търпи една самозабравила се група хора с власт и влияние - абсолютно малцинство от народа ни - да налага дневния ред по отношение на съдебната реформа и нашия живот въобще! Това е реформа от хората и за хората и ще се осъществи въпреки неистовия отпор!

Репресивните действия, на които ставаме свидетели са само гаранция, че дните на статуквото са преброени. Нашата решителност и воля за промяна е непоколебима и силно последователна! #правосъдиезавсеки

Инициатива „Правосъдие за всеки“ е независима гражданска общност, с мисията за установяване на справедливост в българското общество чрез независим съд и  ефективно правораздаване, като задължително условие за социален и
икономически просперитет.

Хората в тази общност са доказани професионалисти в своите области, в т. ч. юристи и лидери на мнение с изявен интерес към каузите в защита на Обществото, независимостта и свободата му. Основната цел на Инициатива „Правосъдие за всеки“ е предприемането на конкретни действия и реализиране на смела и смислена реформа в съдебната система. Само по този начин ще бъдат гарантирани справедливостта за обикновения човек, върховенството на Закона и реалната борба с корупцията в ежедневието и във високите етажи на властта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови