В редактираната "Визия 2020" Русия не е посочена като пряка заплаха

Юлиан Христов 02 септември 2014 в 19:35 8640 8

Новият редактиран вариант на стратегическия документ "Визия: България в НАТО и в европейската отбрана 2020" вече не е така категоричен в посочването на заплахата за сигурността ни от политиката, която води Русия.

Както вече OFFNews писа на извънредно заседание на Съвета за сигурност при Министерски съвет, който се проведе в понеделник, беше одобрена редакция на документа, съобразена с критиките на премиера Георги Близнашки. В първоначалния вариант на "Визия"-та беше посочено, че политиката на Русия спрямо България подкопава държавността и институциите. Според текста:

...кризата в Украйна е продукт на дългосрочната амбиция на Русия да възстанови господстващо влияние в бившето Съветско пространство и чрез това да се утвърди като един от основните полюси на сила в света. Това е отразено и видно и от бързото и драстично нарастване на бюджета за отбрана, което създава дилеми пред сигурността за останалите държави в света, но особено – за тези от региона. Отчитайки характера на държавно устройство на РФ, това развитие представлява сериозна заплаха за нашата сигурност и сигурността на Алианса като цяло.

В новия вариант на документа най-общо е описано, че нестабилността в региона на Украйна и незаконното анексиране на Крим от Русия имат непосредствено отношение към сигурността в Европа и в частност в България: 

Разнопосочните регионални и геостратегически интереси предполагат запазване на конфликтното противопоставяне в Черноморския и Кавказкия регион. Незаконното анексиране на Крим от Русия и конфликтът в Източна Украйна се превърнаха в най-сериозната заплаха за мира и сигурността в Европа след Втората световна война. Те доведоха до сериозна промяна в съотношението на силите в Черноморския регион. Това негативно развитие има непосредствено отношение към сигурността на България.

Прави впечатление, че в новия вариант отпада текстът, който гласеше, че руската политика спрямо Бъгария, не без помощта на политически и икономически субекти и медии, представлява информационна война, която подкопава държавността.

В новите текстове четем също, че България е изключително зависима от един доставчик на енергийни ресурси. В този смисъл е ключова необходимостта от диверсификация на енергийните източници за България и засилено сътрудничество в ЕС за намаляване на негативните икономически последици от кризата на изток от нас. В първоначалния вариант беше посочено, че конфликтът между Москва и Киев пряко застрашава енергийните доставки.

В стария вариант като заплаха бяха посочени и замразени конфликти, които се намират в на територията на бившия Съветски съюз. В новата редакция четем, че замразените конфликти се намират "в близост до нашите граници" без да се посочва локацията им. 

В документа остават ангажиментите, които страната ни ще поеме пред НАТО за постепенно повишаване на парите за отбрана. Според "Визия"-та до 2015 година разходите за армията ни трябва да достигнат 1.5% от Брутния вътрешен продукт (БВП). Подобен размер на разходите за отбрана беше заложен в Бялата книга на отбраната с времеви хоризонт преди 2015 г. В този документ, изготвен от екипа на министър Аню Ангелов, се предвиждаше до 2014 г. разходите да са не по-малки от 1.5%, с което издръжката на един военнослужещ трябваше да нарасне от 29 000 лв. на 43 600 лв. заедно с по-добро въоръжение, екипировка и оборудване.

Въпреки препоръките обаче в последните 4 години разходите за отбрана варират около 1.2 и 1.3%.

Според новия стратегически документ, изготвен от екипа на служебния министър на отбраната Велизар Шаламанов, страната ни се ангажира да увеличи разходите до 2020 г. на 2.0% от БВП. Този ангажимент идва след призива на президента на САЩ Барак Обама държавите членки на НАТО, а и на Евросъюза да повишат бойните си способности.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови