Близнашки ядосан на Шаламанов, пренаписват "Визия 2020"

Offnews Последна промяна на 27 август 2014 в 14:04 15182 27

Текстът на "Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана" ще бъде преработен.

Това стана ясно след заседанието на правителството днес. Заради текстовете в документа, които пряко посочват Русия като заплаха за националната сигурност на България, от АБВ поискаха оставката на служебния министър на отбраната Велизар Шаламанов

Пред журналисти премиерът Георги Близнашки каза, че текстът е твърде суров, в начален и работен вариант и документът е бил оттеглен на заседанието на Съвета за национална сигурност, което се проведе днес.

Близнашки обясни, че някои от текстове ще останат в окончателния документ, а по изготвянето му се работи съвместно и с МВнР.

„Бях строг, предупредих, че текстове, несъгласувани с премиера, не могат да се публикуват. Направени бяха бележки, ще има нов текст до началото на следващата седмица”, обясни той и добави, че в понеделник е свикано тоно извънредно заседание на Съвета по национална сигурност към Министерски съвет. Тогава трябва да бъде изготвена и българската позиция за срещата на върха на НАТО в Уелс на 4 и 5 септември. 

Близнашки заяви, че всички трябва да участват в разговорите по тази тема и изрази съжаление, че това е дало повод за напрежение. „Работи се интензивно по новия вариант. Основните партии ще имат възможност да вземат отношение към него”, подчерта той.

„Не одобряваме бруталните действия на моменти на руското ръководство. И двете страни да се въздържат от крайни действия, да се отива към успокояване на напрежението в този регион, който е толкова близо до нашите граници. Не можем от една конфликтна ситуация да се правят дългосрочни изводи за националната сигурност на страната”, заяви проф. Георги Близнашки и обясни, че въпросът трябва да бъде обсъден публично.

По-рано днес президентът Росен Плевнелиев също заяви, че публикуваният от МО документ е само работен вариант, върху който ще бъдат нанесени корекции. Лично той обаче нямал против начина, по който е било постъпено.

"Политическите оценки са взети изцяло от официалната позиция на НАТО и на генералният секретар. Съветвам българските политици да прочетат внимателно какво е казал генералният секретар на НАТО, оценката му не се различава от написаното от родните експерти", каза пред журналисти държавният глава. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.08 2014 в 11:29

най-сетне един свестен доклад по националната сигурност. Дано не се огънат и да го изменят много. Нормална дипломатичност, все пак това е официален доклад, в който се присъединяваме към линията на НАТО за изостряне към Путин, докато не сви малко знамената. Но като се има предвид , че ние сме следващите след Украйна, по-добре е засега да държим достойно мек тон(доколкото е възможно това).Позицията на АБВ е единствената рязка подкрепа на интересите на чужда държава и издава какви са и що са тези господа и кой финансира партията им.

28.08 2014 в 10:46

Колеги, някой къде може да се намери сваления вариант на доклада ?. Не го намирам никъде.

28.08 2014 в 09:57

@mechok
И аз не мразя никой и не не съм Т. Живков, просто казах да изчакаме да видим дали найстина искат да променят смисъла, не само текста.
@off
Че българите са прост народ - да, но не всички и аз не мисля, че съм заслужил да съм роб, още повече на руската мафия.

28.08 2014 в 09:54

НЕМОЩНА БЪЛГАРИЯ с 1млн роми се изправя срещу Русия, уха ааа ... Начело с очилато Шаламанче ... Шаламанче вместо да бълнува ракети (и пари за ракети), да чете денем и нощем Ото фон Бисмарк! Великият е казал за Шаламанче: “Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява!”
А за мерака Шаламанче за ракети срещу Русия Великият Бисмарк казва: “Даже най-успешната война няма да доведе до разпад на Русия, която се държи на милионите православни християни. Тези последните, дори да бъдат разделени с международни договори така бързо пак ще се съединят едни с друг в едно, както бързо и цялостно се сливат капките живак. Тази неразрушима държава на руската нация е силна както със своя климат, своите пространства и своята непретенциозност, така и с осъзнатата необходимост от постоянна защита на своите граници. (секретно писмо № 349, Берлин, 03.05.1888 г.)

28.08 2014 в 09:24

Най-яркото доказателство, за правотата на Шаламанов е реакцията на Блибашки !!!

28.08 2014 в 01:33

Заслужаваме да сме роби.почва да ми писва и нищо чудно да събера куфара.

Не ща да живея в република на СССР или османска провинция.

27.08 2014 в 22:16

Д-р Н. Михайлов: “Проблемът на България не е Русия, а ЕС и по-общо упадъкът на Запада. И разнообразните рискове, свързани с този процес. Президентът Плевнелиев обича да плаши с Русия, но това е недоразумение. Говоря за президента.”
“украинците са заложници на американския геополитически интерес и ще пострадат. Има нещо трагично в украинския сюжет. Майдан е управлявана акция с ентусиазираното участие на местен седесариат и шпицкоманди. Към това, или по-точно преди това - пет милиарда поощрение от нарицателното Нюланд. Действащият политически елит прояви чудотворната глупост да забрани руския език на изток и да изкопае пропаст между двете украински части. Ако не са имали предварителен план да разполовят Украйна, разбира се. Твърдят, че Източна Украйна е манипулирана от Путин, което със сигурност е вярно, но само частично. Крим е по неизбежност руска територия, тя никога не е мислила себе си различно. Американската анексия на Крим е възможна само ако Путин е идиот, предател или и двете. Но Путин не е идиот, а патриот. Идиот е за Икономедия.”

27.08 2014 в 21:03

Браво Близнашки, пиндос-лизачите побесняха!

27.08 2014 в 20:24

Много ги уплаши Шаламанов - веднага си пролича, кой служи на Москва:)

27.08 2014 в 19:06

Срам и позор! Вие г-н Близнашки сте ли министър председател на българско правителство или и вие сте кремълско мекере. Или може би не достатъчно образован, за да знаете що е то Русия. Вие май се кичехте с титлата професор.Незаслужено! Подведохте толкова хора. За мен, отсега-нататък сте поредния Троянски кон, но вече разобличен.
Не сте достоен да бъдете в едно и също правителство с г-н Шаламанов.
 
X

Парламентът на живо