"Жалейка" на Елица Петкова с триумф на София Филм Фест 2016 (галерия)

OFFNews 20 март 2016 в 21:00 6546 0

Снимка СФФ

Режисьорката на "Жалейка" Елица Петкова.

Официалната програма на 20-ия София Филм Фест приключи (въпреки че прожекциите продължават до края на месеца), като в събота вечерта, на 19 март, в Зала 1 на НДК бяха раздадени наградите на юбилейното издание на феста.

Общо 210 филма от 58 държави и 269 международни гости посетиха страната ни, сред които и кино легендите Тери Гилиъм, Тед Кочев и Бела Тар.

Международното жури връчи наградата "София - Град на киното" в размер на 7000 евро на филма "Жалейка" на българската режисьорка Елица Петкова.

Лидл наградата на публиката отиде при „Баща ми, майка ми, сестра ми” (България) на режисьора Димитър Коцев-Шошо.

Специалната награда на журито бе присъдена на „Лятото на замръзналите фонтани” (Грузия-Русия) на режисьора Вано Бурдули.

Наградата за режисура грабнаха Томаш Вейнреб и Петер Казда (интервю с които може да прочетете тук) за филма „Аз, Олга Хепнарова” (Чехия-Полша-Словакия).

Почетен диплом беше присъден на Анжела Недялкова за ролята ѝ във филма „Райската стая” (Холандия-Швеция-България).

Наградата "Джеймисън" за български късометражен филм в размер на 6000 евро отиде при „На червено” на Тома Вашаров.

Режисьорът Томер Хайман получи наградата за Най-добър документален филм за своя "Г-н Гага".

Почетни дипломи получиха и още двама участника в документалния конкурс - „Кеймбридж” (България) на режисьора Елдора Трайкова и „Земята, която спечелихме” (Нова Зеландия) на Кристофър Прайър.

Емин Алпер спечели приза "Домейн Бойар" за Най-добър балкански филм със своя „Лудост” (Турция-Франция-Катар).

Балканското жури присъди и почетен диплом на „Прилошаване” (Турция) на режисьора Зеки Демиркубуз.

Гилдията на българските кинокритици удостои за най-добър балкански филм "Каръци" на Ивайло Христов.

За Най-добър български игрален филм бе определен „Жажда” на Светла Цоцоркова.

Журито на ФИПРЕССИ присъди своята награда на „Рауф” (Турция) с режисьори Сонер Джанер и Баръш Кая.

"Дъщерите на дансинга" на полската режисьорка Агнешка Смочинска отнесе Наградата на младежкото жури за най-добър филм от Международния конкурс.

В същата вечер наградата на София за цялостен принос към световното кино получи и Тери Гилиъм, поднесена му лично от Йорданка Фандъкова. На тазгодишния конкурс освен него с почетното звание бяха уважени Бела Тар, Тед Кочев и Георги Стоев - Джеки, Георги Петков - Джони и Христо Илиев - Чарли.

София Мийтингс също раздаде своите награди, като филмово студио "Ню Бояна" имаше честта да поднесе Голямата награда най-добър проект в размер на 50 000 евро в услуги и чек за 5 000 евро на грузинския проект "Daisi" на режисьора Деа Кулумбегашвили и продуцентите Рати Онели и Джим Старк.

Наградата на Focusfox Studio (Унгария) в размер на 10 000 евро в услуги за пост-продукция получи проекта "The Fugue" (Полша) на режисьорката Агнешка Смочинска и продуцентката Агнешка Кужидло.

Наградата на Hungarian Filmlab в размер на 10 000 евро в услуги за пост-продукция получи проектът "Sister" (България), представен от режисьора и продуцент Светла Цоцоркова, продуцента Надежда Косева и сценариста Светослав Овчаров.

Наградата на EastWest Filmdistribution – консултиране на сценарий със Стивън Голдсмит, сценарист и „скрипт-доктор” (Ирландия-САЩ) на стойност 5000 евро се присъди на проекта "Raging Sea" (България) на режисьора и продуцент Златин Радев.

Наградата за млад продуцент от YAPIMLAB (Турция) – 5 000 евро за едноседмични консултации на филмов проект в Истанбул и възможност за представяне пред турски продуценти, получи проекта CLOSED TO THE PUBLIC "Closed to the Public"(Хърватия), представен от режисьора и сценариста Ваня Свиличич и продуцента Реа Райчич.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови