„Силата се пробужда“: Над 1000 души на ден се записват в Църквата на Джедаизма

OFFNews 14 декември 2015 в 17:45 9830 2

Лиъм

Снимка “Телеграф“

Роденият Обединеното кралство Лиъм Нийсън като джедай в „Епизод I: Невидимата заплаха“. А първият британски актьор с важна роля в „Междузвездни войни“ беше сър Алек Гинес (1914 - 2000).

Новият филм от „Междузвездни войни“ може вече да е счупил всички рекорди по предварителна продажба на билети, но киноиндустрията не е единствената сфера, която преуспява покрай завръщането на сагата след 10-годишно прекъсване, пише “Дейли Телеграф“

Водещи фигури в Църквата на Джедаизма, религията, вдъхновена от фантастичните герои, които се бият против Тъмната Страна, казаха пред “Телеграф“, че в групата се записват над 1000 души на ден. Това се дължи нарастващата възбуда преди пускането на „Междузвездни войни: Силата се пробужда“.

Джедаизмът започна като шега, преди преброяването във Великобритания от 2001 г., в което за първи път на респондентите беше поискано да декларират религията си. Тогава 390 000 души заявиха, че са джедаи, брой който спадна повече до 117 000 в следващото преброяване, през 2011 г.

Сега организацията, която нейни членове описват като „система от философии, базирани върху съсредоточаване към Силата, изучаване и сливане в едно с нея“, претендира да има над 250 000 последователи.

Патрик Дей-Чайлдс, от петчленния управителен съвет в Обединеното кралство, каза, че повече от хиляди души на ден се присъединяват към религията. Дениъл Джоунс, който е основал църквата и носи джедайско име Морда Хихол, каза „Претоварени сме. Хората искат да знаят повече. За нас е страхотно.“

Да следваш църквата включва изучаване на принципите на Джедаизма, включително догми като „Няма емоция; има мир“ и „Няма невежество; има знание“.

Освен това джедаите вярват в Силата, „обединяваща енергия, вътре в която и около която съществува всичко и всичко винаги се връща към нея“. Но джедаите не вярват, че филмите „Междузвездни войни“ са реални.

Медитацията е ключов принцип на Джедаизма. Църквата казва: „Нашите съзнания са като сютгери, които попиват информация всекидневно. За да поддържаме съзнанията си чисти, ние трябва да ги изплакваме от негативна Сила".

Вярата в Бог е по избор. От групата уточняват: „В Джедаизма няма строги правила, тъй като вярваме в свободата. Така че присъединяването към Църква на Джедаизма не поставя никакви ограничения в живота ви.“

Дей-Чайлдс каза: “Аз мисля, че хората се отдръпват от традиционните религии, защото те не отразяват техните възгледи. Ние няма проблем с хомосексуалността или с други неща. Ние сме много толерантни.“

На членовете е позволено да носят дълги наметала, но през 2009 г. Джоунс е бил изгонен от магазин в Уелс, защото Теско в Бангор, защото е отказал да свали качулката. Дей-Чайлдс каза: „Ние насърчаваме хората да носят такива дрехи на събития, но най-честно казано, те не са много практични“.

Премиерата на „Силата се пробужда“ ще бъде нощес в Лос Анжелис, в три отделни кина. Британската премиера ще бъде в сряда вечерта, преди много кина да отворят врати за широка публика в една минута след полунощ, вече в четвъртък.

„Одеон“, най-голямата британска киноверига, вече е продала над 500 000 билета. Изпълнителният ѝ директор Пол Донован, каза че вълнението за пускането на филма е увлякло нацията. Той каза, че компанията се надява да създаде карнавална атмосфера в кината си, където ще бъдат добре дошли фенове с костюми от „Междузвездни войни“. „Не става дума само да отидем на кино – каза той. - Това е голяма нощ за приятели. Има огромен брой групови покупки на билети.“

В Лос Анжелис, феновете вече лагеруват край киното, където през 1977 г. е била премиерата на първия филм от „Междузвездни войни“. Почти половината от местата за първата прожекция в него са отделени за феновете навън, които трябва да прекарат поне 24 часа на опашката за да имат шанс да купят два билета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!