Петър Пашов говори за найлоновите хора (запис)

Калоян Константинов 13 юни 2014 в 17:05 6785 0

Петър Пашов.

Режисьорът Петър Пашов младши гостува в предаването за култура на OFFRoad Radio - "Терминал №3", за да разкаже кои са найлоновите хора и какво ще се случи на предстоящата творческа среща, на която той е част от организаторите.

Срещата ще се проведе на 14 юни в театър "Ателие 313" в ж.к. Красна поляна 2, улица „Васил Димитров Стоянов“ до блок 7. Карта.

Контакти за връзка с "Ателие 313", в случай че Ви е необходимо допълнително упътване до него.

Цялото интервю може да чуете от записа най-долу.

Какво е „Ателие 313“?

В „Ателието“ бачкаме една тайфа от млади пичове, които правят спектакли и други алтернативни проекти като творческите срещи, които са и темата на днешното предаване. „Ателието“ е вече на 25 години. Театърът е създаден от Рашко Младенов, като още тогава той е обособен като алтернативно пространство за театър и култура. След това творческата му политика преминава към кукления театър предимно в една негова алтернативна посока, а не в познатия ни комерсиален, дидактичен куклен театър, който познаваме от деца. Не казвам, че това е лошо, но трябва да има и различен вид подобен спектакъл.

Освен това ние правим много творчески срещи и маратони – по-особени неща встрани от официалната култура.

Как се случват нещата по време на творческите сбирки?

Моментът с това как стават нещата е много деликатен. Те винаги могат да се получат с един по-силов метод – да продредиш програмата, да поканиш едни хора, да им кажеш кой след кого е, да се получи един структуриран вид. И какво от това? Всичко може да заприлича на една комсомолска среща така. И въпреки че има програма, има определени хора, които са специално поканени като участници, голямото удоволствие, големият смисъл от срещата е това, което е отвъд подредеността, отвъд програмата и това, което се знае и е познато. Както е в едно истинско общуване – дори да си си намислил какво ще кажеш и как ще протече един разговор, той никога не протича така. Когато творците преодолеят своята вътрешна бариера и успеят да я прескочат чрез творчеството, представянето, провокацията да се започне вече до голяма степен да се импровизира и да започне този процес на общуване. Звучи малко ала-бала, но когато се достигне до тази точка на импровизация и хората в това пространство започнат да се провокират един друг – публика и артисти, и всички заедно да започнат да се изявяват, се получава страхотно.

Предстоящата 10-а поредна творческа сбирка на 14-и юни е под надслов „Найлоновите хора“, защо точно това име и къде ще се проведе като място?

Мястото е винаги едно и също – салонът на „Ателие 313“ в ж.к. Красна поляна 2, улицата е „Васил Димитров Стоянов“, намира се много близо до църквата „Възкресение“ и читалището „Кирил и Методий“ на булевард „Възкресение“. Трудно се намира, ако не сте идвали преди, но това е част от приключението.

Наименованието на сбирката е „Найлоновите хора“?

Найлоновите хора, които ще видят гостите на „Ателието“, са кухи отвътре, направени са целите от тиксо по калъпи от анатомични човешки части. Изглежда много шашаво, дизайнът е готов, цялото „Ателие“ е осеяно с едни найлонови човеци в реален ръст, даже по-големи.

Много хора сигурно вече са стоплили, че найлоновите хора се отнасят за съвременния начин на живот и за човека найлон, за човека за бърза употреба и т.н. Тези найлонови хора са провокация от един наш спектакъл - „Деволюция“, който излезе преди 3 години. Всъщност тази найлонова кукла се появи на финала на „Деволюция“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови