'Оратница': Продължаваме да експериментираме и да търсим нови звуци

ОFFNews 17 януари 2019 в 13:39 1933 0

Бурните партита покрай празниците отдавна минаха и вече сме събрали достатъчно енергия за нови дози звуков адреналин. Време е за нощ на музикални експерименти.

Третото издание на ежегодните лабораторни сесии на "Оратница" ще се случи този петък, 18-ти януари, от 20:00 в MAZE.

За няколко часа клубното пространство ще бъде превърнато в лаборатория, в която ще се забъркат толкова силни неща, че има шанс мястото да избухне.

За смесването на различните звукови елементи, които ще бъдат добавени към музиката на "Оратница", ще държим отговорни виртуоза на сакса Димитър Льолев, вокала на група "Мерудия" - Веселин Йовчев и барабаниста Стефан Цеков.

За многото импровизации в предстоящата нощ разказват Ася и Християн от "Оратница":

Защо е важно всяка година да се организира събитието LabОratnitza?

Ася: Същността на "LabOratnitza" е именно новото представяне на някои от нашите парчета и импровизирането на място. Според мен е важно да правим такива събития всяка година, защото е нещо ново, както за публиката, така и за самите нас. Винаги е вълнуващо да не знаеш, как ще продължи дадено парче и какво точно ще се изпее или изсвири до неговия край! Смятам, че всеки, който дойде на 18.01 в клуб Мазе, ще остане много приятно изненадан! :)

Християн: Защото всичко при нас започна така в самото начало. Само импровизация часове наред. От време на време се появяваше някоя музикална тема или куплет на песен. Сега правим нещата в обратен ред. Разчупваме вече измислените аранжименти на песни. Надяваме се на публиката да не ѝ е адски скучно. :))

Кои са най-значимите музикални експерименти в историята на музиката според вас?

Християн: Всички големи имена в музиката са големи, защото са дали нещо ново, направили са поне една голяма или малка революция в творческо отношение. Има много велики експериментатори. Сещам се за Хърби Хенкок, Джон Колтрейн, Майлс Дейвис. The Beatles са си били музикални откриватели, Pink Floyd - тази банда може би основно ме е вдъхновявала именно с експериментаторския си звук. Това е само малка част.

С какви стилове и инструменти бихте експериментирали самите вие занапред?

Ася: Плановете ни занапред са да продължим още повече да експериментираме и да търсим нови звуци. С появата на последния ни албум "Alter Ethno" показахме на хората, че отваряме една нова страница в нашата музика. Вкарахме повече електронни звуци, нови ритми и работихме с няколко талантливи гост музиканти. Знам, че няма да спрем дотук, а тепърва ще доразвиваме това ново начало и винаги ще се стремим да изненадваме нашите фенове, така както само ние си можем! ;)

Християн: Доколкото възможностите ни позволяват, бихме опитали да свирим на всичко, което ни харесва как звучи. Доколкото надалеч отиват въображението и амбициите ни, бихме работили с всеки интересен за нас музикант от каквито и да било стилове. (Веселин Маринов, Ричард Клайдерман, Боно от U2 :P) На този етап съм се запалил по sound design и аналогово синтезиране, т.е. моделиране на звуци и свирене на аналогов синтезатор. Работя по това и да свиря все по-добре на кавал. Стилово не се ограничаваме. Може би в бъдеще ще направим концерт със симфоничен оркестър, хор и рок банда. Извинявайте, това ще бъдат три различни концерта... А може и един...

Бъдете част от социално-музикалния експеримент LabOratnitza vol. 3 и станете свидетели на много музикални тестове, специални гости и силна доза груув. Оратница ще ви разкажат отново за фолклора така, както го чуват в слушалките си.

Линк към събитието: https://www.facebook.com/events/513011212521389 

Билети тук: https://bilet.bg/bg/events/laboratnitza/944 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови