Музеите пред стачка заради чистката на Рашидов

ОFFNews 12 февруари 2015 в 15:07 6071 0

Музеят
Музеят "Земята и хората".

Синдикатът на работещите в музеи и галерии към НСФ „Култура” – КНСБ и Федерация „Култура“ към КТ „Подкрепа” изпратиха позиция относно предвидените от Рашидов съкращения в културните институции.

Съкращенията са част от ангажимента на МК да свие администрацията си с 10% заради предвидената реформа в секторите, финансирани от държавния бюджет, с цел икономии.

"Съкращението е извършено, без да са приложени критерии, принципи и оценка и анализ на дейността им, при пълно непознаване на тяхната специфика", пишат служителите.

Те изтъкват, че бюджетът на МК за 2015 г. е с 5 954 000 лв. повече отколкото за 2014 г., въпреки това "относителният дял на финансиране на Политика „Опазване на движимото и недвижимото културно наследство“ е 10,72% от общия бюджет на МК, докато във всички развити страни бюджетите за движимо културно наследство са най-същественото перо от държавните разходи за култура, като достигат 60%".

"Най-голямата тежест, изразена в намаляване на финансирането, пада върху бюджетните програми „Опазване на движимото културно наследство“ и „Подпомагане развитието на българската култура и изкуства, на българския книжен сектор, библиотеки и читалища“. Двете заедно формират над 70% от всички съкращения в бюджета. Общото намаление на разходите за издръжка на персонал за институциите в сферата на недвижимото и движимото наследство е 571 530 лв. В същото време общото увеличение на разходите в други бюджетни програми на МК е 6 534 888 лв", изтъкват синдикатите (Фиг. 1).

Фиг. 1.

Според тях Рашидов от години съкращава най-вече хора от националните музеи и галерии, като сериозно уврежда възможността за качествена работа на институциите.

"Това са специалисти, включително с научни степени, работещи в музеи и библиотеки, които носят огромна отговорност  за безценно културно наследство, оценявано в милиони, за неговото изучаване, социализиране и представяне. Към тях има високи изисквания – професионална квалификация (и няколко чужди езика като естествено допълнение), задълбочени познания, дългогодишен опит и умения, но и професионален морал, денонощен труд, „безпочвен“ ентусиазъм и любов към професията", пише в писмото.

В него се подчертава, че заплатите на тези високо квалифицирани и образовани служители са "най-ниските от всички категории специалисти с висше образование", като често пъти хора без абсолютно никакво образование получават повече или равно пари за работата си спрямо висшистите и специалистите.

МК от години обещава на музеите и галериите, че ще увеличи заплащането им "с бюджета за следващата година" и така години наред. Вместо това "бюджетът на музеи, галерии, библиотеки се съкращава „устойчиво“ с по 10-15 % на годишна база".

Таблица с предвидените съкращения в културните институции и парите, които ще бъдат спестени.

Затова синдикатите настояват за:


1. Прекратяване на съкращенията на специалисти от националните музеи и галерии, НИНКН и НБКМ;
2. Справедливо и балансирано разпределение на бюджетните програми на МК;
3. Преразглеждане на политиките по отношение на културното наследство въз основа на ясна визия и хоризонти, което да влезе в несъстоялата се Национална стратегия за културата, по която се работи от 2011 г. в различни формати;
4. Реална реформа на музейното дело. Изработване на нова методика за финансиране на националните институции в областта на културното (и книжовното) наследство, базирана върху обективни показатели за качеството, ефекта и конкурентоспособността на продукта, който те създават по подобие на сценичните изкуства.

Те предупреждават, че ако няма воля за промяна и не бъдат предприети спешни действия, ще се стигне до разпад на националните институции, които съхраняват културното наследство на България.

"За нас не остава нищо друго, освен да се противопоставим категорично на тази тенденция, включително и като предприемем синдикални протестни и стачни действия", заплашват работещите в културните институции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови