Експерти: Рашидов нарочно унищожава института за недвижимо културно наследство

OFFNews 05 февруари 2015 в 16:19 10272 1

Вежди Рашидов.

Снимка Николай Варадинов/Булфото

Вежди Рашидов.

Служителите в Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) изпратиха отворено писмо до висшите етажи на властта, в което изразяват своите притеснения от необоснованото според тях решение на министър Рашидов да съкрати 24% от работещите в института, с което застрашава недвижимото културно наследство в страната.

По нареждане на министъра на културата от първи март 2015 г. щатните бройки в института се намаляват с 12 - от 57 на 45.

"В края на 2011 г. беше направен анализ от тогавашното ръководство на института, според който бройката от 104 служители бе определена като „санитарен минимум“, необходим за изпълнение на основните му функции, отговорности и правомощия. Въпреки това щатът на института остана 60 бройки, а след още една година отново беше редуциран до 57 бройки заради новосъздаденото и вече закрито Министерство на инвестиционното проектиране. 

С този крайно недостатъчен щат институтът изключително трудно и с цената на натрупване на значителни забавяния на сроковете полагаше и понастоящем полага усилия да осъществява качествено функциите си", пише в писмото на служителите на НИНКН.

Те наричат действията на Рашидов "предизвестено обричане на гибел на единствената институция, оторизирана да бъде независим експерт по опазването на недвижимото културно наследство".

"Това поражда определени съмнения за тенденциозност, свързана с поредното предстоящо безпрепятствено „усвояване“ на средства", изтъкват те.

От института посочват, че въпреки съкращенията, задълженията им растат многократно заради промените в закона.

"Предвид възрастовия състав на мнозинството от служителите, в съчетание с ниското заплащане за една тясно профилирана и специализирана експертна дейност, институтът изпитва хронична остра нужда от привличане и изграждане на нови млади специалисти в областта на опазването на недвижимото културно наследство. За постигането на тази цел е необходим определен период от време за осигуряване на приемственост в работата и гарантиране на непрекъснат експертен потенциал. 

Без осмисляне на тази реална потребност и провеждане на необходимата кадрова политика, в критично кратки срокове институтът и респективно – системата за опазване – ще остане без експертен състав и потенциал, изграждан в продължение на повече от пет десетилетия, от 1957 г. насам", сочат експертите. 

В писмото пише още, че срещу института от години се води политика на неглижиране, изразена чрез "периодично намаляване на щата, пенсиониране на „неудобни“ експерти, целенасочено назначаване на случайни, временно изпълняващи длъжността директор - некомпетентни, но вероятно удобни „специалисти“; и с налагане на необоснована, усложнена и крайно бюрократична организация на съгласувателната дейност".

"Намираме за преднамерено и тенденциозно това решение за поредно съкращаване поради факта, че то не е продиктувано от анализ и реално отчитане на необходимия щат на институцията. Липсва каквато и да била аргументация на решението да бъде съкратен с 24% експертният състав на института. Не е отчетен и фактът, че в момента се провежда конкурсна процедура за попълване на незаетите щатни бройки, която няма правно основание да бъде прекратена", пише още в писмото. 

НИНКН е една от 105-те организации второстепенни разпоредители с бюджетни кредити към МК, но "липсата на мотивировка в нареждането за съкращение и липсата на информация относно предприети идентични, процентно съпоставими пропорционални мерки спрямо останалите идентични по статут органи, пораждат съмнения за последователно провеждана политика на планирано и системно унищожение на НИНКН, до степен да бъде доведен до състояние на физическа невъзможност да осъществява дейността си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови