Рашидов започна чистка в ключови институти и музеи

Маха охраната на паметника на Шипка

Калоян Константинов Последна промяна на 04 февруари 2015 в 19:03 9248 11

Снимка 1: Заповедта на министър Рашидов за съкращение на персонала в НИНКН.
Снимка 1: Заповедта на министър Рашидов за съкращение на персонала в НИНКН.

Министърът на културата Вежди Рашидов е започнал уволнения в редица музеи и културни институти, съобщи източник на OFFNews.

Заповедта на МК РД-23/30.01.2015 е изпратена до всички музеи на пряко подчинение на министерството и цели да се редуцират финансите и броя на работещите там.

Най-притеснителни са съкращенията в Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). Там е наредено да бъдат съкратени 12 души, като в института останат да работят само 45 души.

НИНКН се разпорежда с инвестиционните инициативи - програми, планови задания, визи, проучвания, проекти - за паметници на културата и за ново строителство в границите на паметници на културата; за намеса по тях, включително при делба и при промяна на предназначението им, както и за ново строителство или друга намеса в техните охранителни зони.

Работещите в института изготвят становища във връзка с издаването на разрешения за събаряне или премахване на паметници на културата, както и становища по издаването на разрешения за въвеждане в експлоатация на недвижими културни ценности.

Казано на по-прост език - НИНКН дава позволение дадена сграда от културното наследство на страната (къща в стария Несебър например) да бъде превърната в кафене, хотел, да бъде разрешено собственикът ѝ да построи допълнителни етажи или да направи други реконструкции. А защо не направо да я бутне.

За цялата страна досега работещите в института са били 57, а от 1 март 2015 г. остават 45.

Според коментиращи за нормално протичане на работата в НИНКН са необходими около 200 души, които да могат да обработват всички постъпили при тях случаи и становища в нормален двуседмичен срок. В момента заради ограничения им брой служителите в института са заринати от работа и решенията се бавят с месеци, в някои случаи и до година.

Запознат със случая притеснено коментира, че големият процент уволнени в НИНКН има за цел да затрудни още повече работата на института и да послужи за сплашване на оставащите да работят в него, които има план да бъдат подчинени на волята на Рашидов и други политически и приятелски фигури, които ще си издействат позволения за унищожаване или експлоатиране на национални паметници на културата за свои ползи.

"Бий самара да се сеща магарето", каза той.


Кастрене в музеите

В музея "Земята и хората" уволнените са 7 от общо 27-те работещи, което е 25% от служителите.

Политехническият музей ще се прости с 3 души от общо 24.

В Националния исторически музей уволнените са 10 бройки от 160.

Паметникът на Шипка и музеят към него остават без охрана, a министърът е наредил съкращаването на 6 бройки от работещите там, твърди източникът на OFFNews.

По един служител ще бъде уволнен при музеите "Васил Левски" и "Христо Ботев", а е вероятно бройките да нараснат.

Засега все още не е ясно дали има заповеди за съкращение и в други музеи и институции.

Запознати с културното дело обаче коментират, че чистката в музеите ще се отрази много зле на културното ни наследство, защото работещите в тях са минимална бройка и орязването ѝ би навредило много на научната, реставрационна и др. дейност на културните институции.

Според тях, ако след време бъде взето правилното решение за повторното попълване на щатните места в музеите, ще бъдат назначени необучени и неопитни хора, които ще се нуждаят от години труд, за да навлязат напълно в полето си на работа, като през това време културното ни дело ще продължава да търпи поражения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.05 2015 в 13:15

ПРОДАВАМ АНТИЧНА КРЕПОСТ-НОВО СТРОИТЕЛСТВО

12.02 2015 в 00:27

И националната филмотека минава под ножа.Тяхната шефка днес е щяла да се разплаче пред хората си, трябвало да махне трима от всичко 30 ама заплатите там толкова ниски, че за да изпълнят намалението като сума били нужни пет ли, шест ли съкратени. И кино Одеон можело да затвори.

09.02 2015 в 21:34

... кат гепиме от музеите, да делиме на по-малко глави! (турчето ше си фръща за ктб... ше фалира Културата)

хахахахахахахаха

(нали е "слудкур"... както фукливо се самонаричат Увековечителите на Властта!)

хахахахахахахахахахахахаха

09.02 2015 в 16:30

А за съкращенията на 15%, т.е. 36 души от Национална библиотека не се споменава. Хората там инемогват с минималните за страната заплати, работят в каменната ера откъм материално стопанство - разруха, мухъл, влага, студ, течение, страх от директора Боряна Христова и заместничката й Дончева. Заплатите освен, че са най- ниските в цялото войнство на Министрество на културата, на работниците там не им се предоставят елементарни придобивки като: работно облекло, безплатни медицински прегледи, купони за храна. Това са неща, за които директорите на НБКМ не искат и да чуят. Това са неща, за които Вежди Рашидов не иска да чуе. Защо, като е по- лесно да разрушиш меката на културата, образованието и знанието - Народна библиотека Св.св. Кирил и Методий!!! Хората в тази институция - НБКМ трябва да излезнат на стачка, да искат главите на Христова, Дончева и Рашидов!

07.02 2015 в 18:13

В националния музей "Васил Левски"в Карлово винаги има посетители,а в датите на неговото рождение и смърт са истински тълпи,а там работят само трима души.Като останат двама,това ще навреди на качеството на работата им.Защо не съкращават от места,където се прескачат като зайци!

05.02 2015 в 11:45

Мачкай, Веждичка! И наздраве!

05.02 2015 в 10:18

Не разбирам защо Музея "Земята и хората" или националния исторически музей трябва да са към Министерството на културата. По тая логика, там трябва да са и Археологическия музей и Природонаучния музей. Все пак това са по същество научни институции и мястото им е или в БАН или в МОН.

05.02 2015 в 09:59

щатовете на тези музеи и службата за паметници на културата са раздути. Не харесвам Рашидов, но не мога да скрия мнението си че трябват съкращения. И не само това, но правила в работата така че тя да стане ефективна а не въпросните служители да се размотават по коридорите по цял ден, да си лафят. Защо в НИМ има 160 души. Познавам някои. Археолози и историци. Не знам нещо да са вършили.Голямо безделие пада там. Симулация на работа.

05.02 2015 в 08:06

Ами изберете Сидеров и нещата ще се оправят!Всеки дърпа чергата към него и гледа да си запази синекурната длъжност,а какво значение има,че в провинцията се съкращават хора,безработицата е голяма!Важното е столицата и столичани да са добре!Накрая цялото население ще се пресели в София и тя ще стане град-държава.Натам е тръгнало!

04.02 2015 в 20:51

В статията липсва, че от тази година и националния символ на България - Мадарския конник, остава без мониторинг на тектонските пукнатини в обсега на паметника. За първи път от 26 години, когато е монтирана апаратура, отчитаща поведението на скалните пукнатини с прецизност стотна от mm. Задължително изискване на ЮНЕСКО.
За какво му е на Вежди Рашидов някакъв си селски ездач при Мадара, който го има само на монетите, а не на банкнотите? С глупости ли да се занимава?
Съвсем сериозно Ви говоря, уважаеми сънародници.