Рашидов започна чистка в ключови институти и музеи

Маха охраната на паметника на Шипка

Калоян Константинов 04 февруари 2015 в 19:03 10977 11

Снимка 1: Заповедта на министър Рашидов за съкращение на персонала в НИНКН.
Снимка 1: Заповедта на министър Рашидов за съкращение на персонала в НИНКН.

Министърът на културата Вежди Рашидов е започнал уволнения в редица музеи и културни институти, съобщи източник на OFFNews.

Заповедта на МК РД-23/30.01.2015 е изпратена до всички музеи на пряко подчинение на министерството и цели да се редуцират финансите и броя на работещите там.

Най-притеснителни са съкращенията в Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). Там е наредено да бъдат съкратени 12 души, като в института останат да работят само 45 души.

НИНКН се разпорежда с инвестиционните инициативи - програми, планови задания, визи, проучвания, проекти - за паметници на културата и за ново строителство в границите на паметници на културата; за намеса по тях, включително при делба и при промяна на предназначението им, както и за ново строителство или друга намеса в техните охранителни зони.

Работещите в института изготвят становища във връзка с издаването на разрешения за събаряне или премахване на паметници на културата, както и становища по издаването на разрешения за въвеждане в експлоатация на недвижими културни ценности.

Казано на по-прост език - НИНКН дава позволение дадена сграда от културното наследство на страната (къща в стария Несебър например) да бъде превърната в кафене, хотел, да бъде разрешено собственикът ѝ да построи допълнителни етажи или да направи други реконструкции. А защо не направо да я бутне.

За цялата страна досега работещите в института са били 57, а от 1 март 2015 г. остават 45.

Според коментиращи за нормално протичане на работата в НИНКН са необходими около 200 души, които да могат да обработват всички постъпили при тях случаи и становища в нормален двуседмичен срок. В момента заради ограничения им брой служителите в института са заринати от работа и решенията се бавят с месеци, в някои случаи и до година.

Запознат със случая притеснено коментира, че големият процент уволнени в НИНКН има за цел да затрудни още повече работата на института и да послужи за сплашване на оставащите да работят в него, които има план да бъдат подчинени на волята на Рашидов и други политически и приятелски фигури, които ще си издействат позволения за унищожаване или експлоатиране на национални паметници на културата за свои ползи.

"Бий самара да се сеща магарето", каза той.


Кастрене в музеите

В музея "Земята и хората" уволнените са 7 от общо 27-те работещи, което е 25% от служителите.

Политехническият музей ще се прости с 3 души от общо 24.

В Националния исторически музей уволнените са 10 бройки от 160.

Паметникът на Шипка и музеят към него остават без охрана, a министърът е наредил съкращаването на 6 бройки от работещите там, твърди източникът на OFFNews.

По един служител ще бъде уволнен при музеите "Васил Левски" и "Христо Ботев", а е вероятно бройките да нараснат.

Засега все още не е ясно дали има заповеди за съкращение и в други музеи и институции.

Запознати с културното дело обаче коментират, че чистката в музеите ще се отрази много зле на културното ни наследство, защото работещите в тях са минимална бройка и орязването ѝ би навредило много на научната, реставрационна и др. дейност на културните институции.

Според тях, ако след време бъде взето правилното решение за повторното попълване на щатните места в музеите, ще бъдат назначени необучени и неопитни хора, които ще се нуждаят от години труд, за да навлязат напълно в полето си на работа, като през това време културното ни дело ще продължава да търпи поражения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!