Impade: Надежди за развитие (оставете заглавието на албума им, слушайте го!)

Емил Братанов 02 октомври 2012 в 18:46 3918 0

Impade band 03
Impade band 03

Ученическото предаване в Оффроуд Радио излезе в перманентна ваканция /засега/. Обаче ученическите рокбанди показват постоянство. Дрънчат „железарии”, дърпат струни, късат кожи от яко налагане и увеличават ентусиазираната си публика. Която пък, изобщо не е само измежду съучениците им. Някои дори се престрашават да издават албуми. В Рокателието за Музикални кутии приветстваме ината им и с радост пренареждаме интериора като за „класна стая”. За тази сряда имаме конкретен повод.

Само преди 2-3 дни IMPADE представиха дебютния си албум Hope Denied на клубна сцена и отзивите из Книгата на Лицата са повече от благоразположени. Впрочем, дискът им е готов още от лятото, дори вече е донесъл няколко стимулиращи ревюта. А две парчета се въртят с успех и в класации. Ето повод да ги поканим в Кутията и да втвърдим за час време пространството до плътен метъл. Усещат се и нюанси от класиката на харда, по малко пънк /и в текстовете/ и едни твърде любопитни въведения /че и цялото бонус-парче Bitchy Look (thrash version) – въпреки малко подвеждащото уточнение на версията му/ - които са повече прогресив, отколкото траш. Иначе, да: доволно твърди, класически метъл-квартет с тътнеща ритъмсекция, отработено хомогенно звучене и добър запис на дебютния диск.

Имат си страници из Мрежата, но биографията им все още е в началото. Няма и как да е; групата „си брои” рожденна дата от февруари 2011-та. Още през април свирят за изпращането на абитуриентския випуск на Международна гимназия „Проф.д-р В.Златарски”, където двамина от бандата също са единайсетокласници. По това време участват и в конкурса “Голямо Междучасие 3”. Ееех, направо са си за нашата „Вечерна проверка”, но пък тогава нея я нямаше още.

Междувременно, дори за това кратко време, сменят басист и днес са в екип: Тони, Боян и двамата Викторовци. В интервю за школския сайт съобщават, че „историята ни е кратка и несъществена. Взехме и се събрахме на един купон – доста банално, но такова е положението.” Още, че мечтите им са „да свирим редовно с хубав звук, пред жадна за метъл публика и да посещаваме редовно китайските ресторанти по света и у нас! Музиката отдавна е начин на живот за Impade.” И с доста пънк-настроение обясняват темите, които разглеждат в английските си текстове: „Става дума за по-глобални теми – любов, геройство, смърт, машиностроене, строително производство, вноса на магданоз от Гърция и всичко, което занимава света в днешно време.”

Но извън шегите, трябва основателно да отбележим, че да пуснеш днес албум в отечественото рок-пространство, освен мечти, се искат и, хм, да кажем – здрави гащи. Дискът /записан с помощта на LCpro Studio и Zero Project Studio/ може да се намери на места като iTunes и Amazon.com. В ревюто на Хр. Бочева в Metal Fist впечатленията са окуражаващи: „Дебютът на Impade е като приказка, разкриваща съдбата на обречения на страдание лирически герой. Това прави слушането наистина интересно и интригуващо. Има доста интересни решения и запомнящи се припеви. Звукът е стегнат и леко грубоват.”

Ще допълня, че единственото им парче на български /с подчертано пънк-метълджийска тематика/, ме кара да се надявам, че не си мислят единствено за виртуалните сцени /като „Майспейс”/ и покани от радиостанции от извън-балканската география. И естествено, каквото има да разберем за групата – ще се случи в поредната Музикална кутия в уреченото време тази сряда.

Гостуването на Impade в ученическият час снощи в Оффроуд радио и още 60 мин. с трибютите на Пинк Флойд - вече са в "склада" на Рокателието и могат да се слушат ТУК!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови