Георги Мамалев: Защо е този вой срещу Вежди Рашидов?

Георги Мамалев 13 юли 2016 в 09:36 12076 11

Снимка Булфото

Георги Мамалев

Българският актьор Георги Мамалев излезе с позиция по казуса с министъра на културата Вежди Рашидов и исканата му оставка. Мамалев публикува своето мнение в онлайн изданието на "24 часа". Публикуваме го без съкращения и редакторска намеса. 

ВЪЗМУТЕН съм от нападките срещу един човек, доказан и като творец, и добър министър. Създаде се напрежение и се организира група хора, която има една-единствена цел - да го оцапа, да го очерни. Ако може и да го свали от този пост на министър. Тук не става въпрос само за Вежди - да не забравяме, че ако човек е свършил нещо добро, една малка грешчица може да му бъде простена. Нека припомня, че когато Вежди Рашидов строеше музей, откриваше изложби у нас и в чужбина, ремонтираше театри, тогава всички мълчаха и го поздравяваха. Един от ремонтираните от него театри е този в Пловдив, чиято сцена изгоря преди няколко години. Театърът нямаше да работи и до ден днешен, ако министър Вежди Рашидов не направи ремонта, който струваше много пари и усилия. Сега пловдивският театър отново е отворен.

Негова заслуга са и археологическите разкопки в центъра на София, които трудно могат да бъдат подминати, защото направеното се вижда. Твърде преднамерено е да си траем, когато министърът върши добри дела, а когато направи и най-малка грешчица, всички да му се нахвърлят.

И понеже проблемът започна от предаването за култура по БНТ, макар да не съм гледал самото издание, искам да попитам: след като се прави такова проблемно предаване, не трябва ли да се канят хора с различни гледни точки? А не само тези, които ще оплюят министерството на културата и министъра. Мога да дам за пример предавания, в които има дискусии и всички са на съвършено различни позиции. Такива са например “Панорама”, “Референдум”. Там идват гости, които изобщо не споделят вижданията на опонентите си. По този начин зрителят може сам да прецени кой е прав и кой - крив.

Много преднамерено ми се вижда как така изведнъж се организираха голяма група хора, които скачат на министъра. Не знам какво е казал въпросният гост във въпросното предаване, но мисля, че министърът не може да го уволни - той не му е подчинен, това може да направи началникът му. И ако началникът казва, че не е притискан от министъра, защо е този вой? Защо е всичко това, което се случва в момента?

Познавам Вежди от студентските години. Той е мъжко момче и бунтар. Изключително кадърен човек. Понякога е по-рязък, отколкото е необходимо, но е честен и способен човек. Това му е помогнало от дълбоката провинция да израсне до известен в цяла Европа творец.

Не мисля, че у нас имаме толкова способни и кадърни хора, че да можем с лека ръка да се разправяме с тях, вместо да ги оставим спокойно да работят.

Може би зад тези нападки се крие завист, недалновидност. Е, добре, ще махнем този човек, ще сложим друг. Нека обаче направим равносметка дотук колко сполучливи министри на културата сме имали? Спомням си, че навремето Стефан Данаилов на този пост много помагаше на културата. Чувствам го като човек на театъра, правеха се много ремонти на театри, помагаше, аз това знам. Виждам, че това прави и Вежди. Приемам нещата според това, какво върши един човек, а не според това какво говори.

Нека погледнем какво е направил Вежди Рашидов и като творец. Защото много малко сред хората на изкуството у нас могат да се похвалят с успехи като неговите. Като министър какво е направил - мисля, че картинката е същата.

Виждал съм през годините как кадърни хора в някакъв момент ги набутват в някаква мелница, вихрушка и в края на краищата се саморазправят с тях. Това е много по комунистически, по сталински. Получава се - има човек, има проблем, няма човек, няма проблем. Излиза, че се действа по формулата: “Аз просто не ви харесвам!”. Не се действа така! Това, че някой не харесва някого, не означава, че нехаресваният няма качества и не работи. Когато има опити да се налага мнението на определена група хора, както в случая, правилно е да бъде защитен, да се види какво е свършил и тогава да се даде оценка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11751

11

Big Smile

13.07 2016 в 18:30

Халтуристите се подкрепят здраво. На Мамалев не е лошо някой да му обясни, че Малкият Мутряк не строи и ремонтира, а само харчи парите на данъкоплатците, при това се оказва доста недалновидно и нерационално.
Целта е не да се смени министъра, а да се премахне цялата некадърна агитка наречена Министерство на Културата.
Viva Maduro!

13207

10

Shoshon

13.07 2016 в 16:35

Защото е селски бек,Мамалевче. Не ми казвай че и ти си на процент. Всички сте в играта май.?!

12044

8

Christina Ostrikova

13.07 2016 в 15:07

Тази публикация на Мамалев платена ли му е или се готви за някакво малко постче в министерството? Жалко, че талантът невинаги върви с достойнството.

12008

6

Ели Атанасова

13.07 2016 в 12:45

Много има да се чуди Мамалев. Първо да чуе разговора и после да задава въпроси! Много уважавам В. Рашидов, до скандала с паркомястото. След това се натрупаха толкова "дреболии", които правят големия въпрос: може ли министър на културата да псува в ефир пид Държавния герб...допустимо ли е да държи такъв език на водещия Ангелов, как за един ден се уволнява критикуващият ги художник, а след "молбата/съвета" на ББ, го връща на работа?!
Мамалев, краставите магарета се подушват през десет баира. Можете да си псувате на маса, в компания, ни не и от екрана! Изобщо май само в новините не псуват и никой не се притеснява, че псуването вече е "добило гражданственост"

20374

4

Стринка Минка

13.07 2016 в 10:39

Георги Мамалев: Защо е този вой срещу Вежди Рашидов?

Ами защото се оля бе, Мамалигов. Ти кое не разбра?

12126

3

Ivan Atanasov

13.07 2016 в 10:26

Поредният халтураджия се изказа по темата.