Трети ден на протести срещу Рашидов

OFFNews 12 юли 2016 в 12:33 5084 8

Трети ден на протести срещу Рашидов

Снимка Сергей Антонов

За трети ден ще се проведе протест срещу министъра на културата Вежди Рашидов. Събитието е планирано за 19.30 часа днес пред Министерството на културата. Организаторите му във Фейсбук обявиха, че протести ще има всеки ден, до събота включително. 

В призива за протест се посочва:

Министърът на културата Вежди Рашидов си позволи да окаже политически натиск върху несъгласните с провежданата от него политика. Заради критики към проекто-закон, двама експерти бяха уволнени.

Такъв недопустим акт на потъпкване на мнението на граждани и експерти се явява репресия срещу и без това залиняващата свобода на словото. Подобни актове целят да подплашат работещите в системата на културата и да въведат единно, "правилно" мнение. От историята знаем, че подобен тип системи винаги водят до репресии, бедност и неуспех за обществата, в които се прилагат.

Поради това, както и заради редица провали - реставрацията на Ларгото, довела до заличаване на автентичния му вид, опитът за унищожение на Яйлата, изграждането на бутафорни крепости и църкви, участващите в тази гражданска акция смятаме, че е наложително г-н Вежди Рашидов да подаде своята оставка като министър на културата. Един великолепен, световнопризнат скулптор като него не би имал проблем да намери своята реализация в частния сектор.

Протестите бяха провокирани след право на отговор на министъра в предаването "Денят започва с култура" на БНТ, в което Рашидов припомни на водещия Георги Ангелов, че е на държавна заплата и че не трябва да си позволява да иронизира правителството. Два дни по-късно, единият от участниците в предаването - Владо Руменов, беше уволнен от Националната художествена галерия, с мотивите, че няма необходимото образование за поста, който заема. След като това стана публично известно, на извънредна пресконференция Рашидов поиска "момчето да се върне на работа". 

В защита на министъра се обявиха актьори и интелектуалци, както и главният прокурор Сотир Цацаров. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

63994

6

Red or Dead

12.07 2016 в 14:05

@Nimart, чукнах ти една “декадка“, не защото ти харесах поста, а да подразня 'чесън'.....знам, че ВИНАГИ има ефект;)

63994

5

Red or Dead

12.07 2016 в 13:48

“““.....Докато едни действат, други само коментират....“““““

Така е, всички пием с пълни шепи амброзията от техните “действия“.......:):):)

Бъди рахат, скоро ще ви лае Кънда, всите “умни и красиви“.....а ти се оглеждай около шадраваните, времето е топло и дечица дебнат отвсякъде;)

63994

3

Red or Dead

12.07 2016 в 12:58


“““.....Така се започна и срущу Орешарчето....““““““


......и възкачихте на трона БАЦЕ на бял арабски жребец;)....що ревете сегинка:):):)....

Нали и вие сте на завет под шлифера МУ..:):):)

12884

2

Nimart

12.07 2016 в 12:53

Така се започна и срущу Орешарчето, ама си отиде безславно...

63994

1

Red or Dead

12.07 2016 в 12:50


Very Bored, заработват поредна порция “грантове“ за морето, дреме ли му вече на някоЙ за...“умните и красивите“.....“до събота“.....след това сигурно ще калкулират приходите:):):)