Боил Банов поиска оставката на директорката на Музикалното училище заради оперната прима Дарина Такова

OFFNews Последна промяна на 24 август 2019 в 17:23 14149 8

Министърът на културата Боил Банов поиска във Фейсбук оставката на Столина Добрева, директор на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ (НМУ). Министърът заяви позицията си в личния си профил в социалната мрежа:

"За всяко музикално училище би било чест да има преподавател като Дарина Такова. Това, което се е случило, е недопустимо! В понеделник очаквам оставката на Столина Добрева."

Повод за реакцията на министъра е публикацията на оперната прима Дарина Такова в личния ѝ профил, озаглавена
География на унижението, част трета:

"Аз, Дарина Такова, оперен артист с международна кариера, изразяваща се в главни роли в театри като Миланската скала, Кралската опера в Лондон, „Метрополитън опера“, „Лисеу“, „Ла Фениче“, оперите в Париж, Мюнхен, Берлин, Неапол, Рим и още безброй театри и фестивали по цял свят, вокален педагог от 12 години, с ученици, приети в Кралската академия за старинна музика в Хага, „Джулиард скул“, консерваториите в Бари, Неапол, Люцерн, оперните студия на Санта Чечилия, Миланската скала, фестивала в Пезаро и др., реших да скъся пътя на децата от лутане между педагози и институции, след които неминуемо стигат и до моя кабинет, и да кандидатствам за мястото на учител по класическо пеене в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София. Училището, което съм завършила, което е било дом на три от международните ми майсторски класове (мой индивидуален, както и в екип с Ричард Баркър и Лучана Д’Интино), и където години наред бях в безупречна комуникация и сътрудничество с историческия директор Милка Митева – музикант, желязна лейди, космополит и ненадминат дипломат, извел от училището на музикалната сцена десетки гигантски таланти.

На мен ми бе обяснено от новата директорка (обявила помпозно в интервю, че ВРЪЩА ПРЕСТИЖА НА МУЗИКАЛНОТО УЧИЛИЩЕ (?!?!?!?!?!?!?!)), че:

1. Моята педагогическа дейност не може да бъде зачетена като преподавателски опит, тъй като не се е случила под шапката на учебно заведение, тоест аз кандидатствам като начинаещ учител, на равни начала с (например) деца, току-що „завършили бакалавър и/или магистратура в консерваторията с общ успех не по-нисък от 4,50“;

2. Моята кариера по световните оперни сцени не може да бъде зачетена, затова аз трябва да се изправя пред комисия и да изпълня ПЕТ ПРОИЗВЕДЕНИЯ под съпровод на пиано, за да се види годна ли съм да преподавам пеене на деца на възраст между 13 и 18 години.

Отделете от 3 до 5 минути да поразсъждавате върху това. На мен ми отне малко повече, за да не избухна.

Целият професионален (и не само) свят знае, че аз не пея. Знае и защо не пея. Знае и че ако все още пеех, нямаше да го правя пред комисия в Музикалното училище, а по световните сцени, както съм го правила допреди инцидента, който преобърна живота ми. Всеки мой ученик знае, че в кабинета ни, въпреки травмата, аз пея и показвам технически примери, необходими за осмислянето на разликата между правилното и неправилното пеене – разлика, която учениците на малко педагози в България знаят да правят. Но аз не пея.

Ако някой иска да изнеса програма от 5 произведения пред която и да е комисия, трябва да поеме отговорността да се свърже с мой агент, да ми плати хонорар или да поеме финансовата и правна отговорност пред съдебната власт на Белгия, където водя 13-годишно дело срещу лекаря, осакатил моя инструмент (нека го наречем така, може би ако на китарист, пианист или тромбонист обясним, че ЧОВЕШКИЯТ ГЛАС Е МУЗИКАЛЕН ИНСТРУМЕНТ, на който обаче струните, клапите и клавишите не могат да бъдат заменени с по-нови или по-здрави, ще проумеят, че певците не са „втора класа музиканти“, както обичат да се шегуват още на консерваторско ниво и явно този манталитет си им остава завинаги).

Аз не пея. От 12 години. Това е най-тежкият факт, който ми се е налагало да приема през целия си съзнателен живот. По-тежък от смъртта на най-близки хора. По-тежък от загубата на каквото и да било материално или нематериално притежание. Не пея. Не защото не искам, не и защото не мога, а защото не мога да го правя така, както съм го правила на сцената на Миланската скала, „Ковънт Гардън“ и „Метрополитън“. Ако не пея така, няма да пея никак. Моята най-голяма сила е моят безкраен морал към това изкуство. Затова и стоя като независима фигура на Истината, изправена срещу една АДОВА СИСТЕМА на демагогия и посредственост.

По целия цивилизован свят артисти като мен биват канени да предават безценния си опит без да бъдат подлагани на унизителни конкурси наравно със случайни кандидати. За тези световни музикални институции присъствието на артист с кариера е въпрос на престиж и чест.

Пожелавам успех на хората, които ще се изправят пред комисия, за да пеят 5 произведения под съпровод на пиано.

Дано някой ден стигнат и до голяма публика в голям театър.“

Столина Добрева преподава в НМУ китара и камерна музика повече от 20 години. Негов директор е от 2017 г., когато поема поста от Милка Митева. Днес Столина Добрева не бе открита за коментар.  

Десетки български артисти изразяват подкрепата си към Дарина Такова и аплодират реакцията на министър Банов в социалната мрежа. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5944

8

AnderXale

25.08 2019 в 18:37

Сега на свой ред народът трябва да иска незабавна оставка на цялото правителство! Долни популисти! Как може един министър да търси оставката на кадърен ръководител, защото спазва законите? Чия отговорност са законите?! Не мога да повярвам, че има хора, които открито излизат и защитават теза, че закона трябва да се нарушава, заради определени личности.

1943

7

OtSofia

25.08 2019 в 16:01

По минусите срещу правилния подход на Боил Банов в защита на българската култура разбирам, че това е поредното безпринципно изстъпление на Да,България, Новите Зелени и ДСБ. Щом е от ГЕРБ - минуси! Пък и имат достъп до машинката за броене на Ох,нюз. Обаче. Сигурно и те са изпадали в положението законът да се изполва като мафиотска бухалка срещу тях. Което е направила въпросната директорка, която сигурно също е страдала от такова отношение. Всъщност, разликата между почтения и непочтения човек е, че поразен несправедливо от закона, почтеният НИКОГА няма да използва подобен метод срещу другите. Непочтеният си взема поука и прибавя и себе си към онези, за които законът е удобно оръжие за постигане на лично задоволство. Айде, и - умната.

1100

6

опетков

25.08 2019 в 11:11

Има ли в държавата закони и трябва ли те да се спазват? Една капризна примадона иска за нея да се направят специални изключения, защото била много заслужила по чуждите сцени. Мисля, че времето на "активните борци" си отиде преди 30г. Тук въобще не става въпрос за таланти, квалификации и други подобни. Ако държавата искаше да открива гении с помощта на таланти като др. Такова, трябваше да предвиди в закона за конкурса и алинея за изключенията. Доводите на въпросната лигла са най-малкото спорни. Смятам, че се е полакомила за "голямата" учителска заплата, големите отпуски и най-вече извънредните часове, с които тези даскалици си докарват приходи доста над заплатите. Да не говорим за частните уроци, извършвани на територията на училищата и с училищен инвентар. А позицията на Банов може да се обясни само с това, че махмурлукът му трае доста дълго и му замъглява мозъка.

2000

5

orlin atanasov

25.08 2019 в 09:47

В социалните мрежи се заражда тайфун...
И до утре ще се надигне ОБРАТЕН вой. И ще искат (вероятно) оставката на министъра.
В поднебесната империя още от 6 век за назначаване на държавни служби са се провеждали изпити на кандидатите.
Още тогава стремежа да се попадне в държавният апарат е бил огромен, защото е осигурявал сериозни доходи и престиж.
На изпита, обаче, комисия е задавала въпроси. Не колко прави 2+2, а КАК биха се справили кандидатите в ситуация при която: Годината е неплодородна, избухнала е епидемия и пр. С други думи: До колко са способни да следват конфуцианските идеи и принципи на РАЗСЪЖДЕНИЕ!
Някой да каже нещо за Китай и местото му в съвремеността?!...
КАК да искаме децата ни да се научат да МИСЛЯТ - за да могат после да се оправят в живота, след като директорката на училището в което учат не е способна на това?
Като не знаеш как - питаш началника, бе! :) Толкова е просто!...

2034

4

Irina

25.08 2019 в 06:37

Интересно какво следва да се обясни на останалите кандидати за позицията на вокален педагог, ако г-жа Такова беше назначена без конкурс в училището, както желае тя. Тогава вече има повод да се иска оставка на директорката, а не когато се спазват правилата и процедурите.

2034

3

Irina

25.08 2019 в 06:27

Много правилно е постъпила директорката на музикалното училище! Има правила за кандидатстване за позицията преподавател в това и всяко друго учебно заведение и би следвало те да важат за всички, особено в специализираните училища. Адмирации към оперната прима, но едва ли постове в социалните мрежи са адекватната реакция в случая.

1943

2

OtSofia

24.08 2019 в 19:27

Браво, Боил Банов! С това отлично светкавично ваше решение Националното музикално училище има голям шанс да излезе от глухата линия на музика, която единствено трябвало да забавлява. Тези хора полека-лека отмениха програмите за ранно откриване на таланти и за ранно възпитаване в обич и добър вкус към Музиката, например съкратиха предучилищния клас за малките деца (IV група в детските градини). Надявам се стабилните традиции на проф. Милена Куртева и г-жа Милка Митева да са все още живи и да възпитат на България истински добри ценители и професионалисти. Колкото до обидата и унижението - нашата голяма оперна прима не може да бъде нито обидена, нито унизена от жалките напъни на въпросната директорка! Но причинената от нея загуба за възпитанието на българските музиканти щеше да бъде несъмнена. Което важи и за отпратените по същия отвратителен начин други българи - лекари, технически специалисти, политици и всички други, изградили професионализъм и естествен авторитет по света.

2000

1

orlin atanasov

24.08 2019 в 19:01

От години не съм бил свидетел на ТАКАВА бърза реакция при ТАКЪВ скандал!...
Браво, г-н Банов.
И да...трябва да се помисли за това - изключителни творци, учени, занаятчии , ако щете (до колкото са останали у нас и за което трябва да ИМ бъдем благодарни) да бъдат канени БЕЗ идиотски процедури - като преподаватели (ако имат такова желание) - за да се опитат да задържат ТУК младите ни таланти...