BMG изхвърли Роджър Уотърс заради антисемитизъм

Базираната в Германия компания за музикални права прекратява издателското споразумение със съоснователя на Pink Floyd заради разединителна реторика

OFFNews 13 февруари 2024 в 13:19 3294 5

Роджър Уотърс в Лондон, 2023

Снимка Getty images

Роджър Уотърс в Лондон, 2023

Базираната в Германия компания за музикални права прекратява издателското споразумение със съоснователя на Pink Floyd заради разединителна реторика, пише Ейдриън Хортън във в. Гардиън.

Компанията за музикални права BMG се разделя със съоснователя на Pink Floyd Роджър Уотърс заради коментарите му за Израел, Украйна и Съединените щати, съобщи Variety в понеделник.

Музикантът не отсега си играе на антисемит - както OFFNews писа, Роджър Уотърс се беше облякъл като нацист на концерт миналата година и това предизвика международен скандал.

Базираната в Германия компания BMG беше подписала издателски договор с 80-годишния музикант през 2016 г. и беше планирала да издаде новозаписана версия на албума на Pink Floyd от 1973 г. Dark Side of the Moon миналата година, но в крайна сметка се отказа от издаването след назначаването на Томас Козфелд за главен изпълнителен директор. Повторният запис в крайна сметка беше издаден от базираната в Обединеното кралство звукозаписна компания Cooking Vinyl.

Раздялата, необичайна за голяма издателска сделка, е последният отзвук от все по-размирната реторика на Уотърс по отношение на Израел, която някои критикуват като антисемитска през последните месеци.

Рокаджията остана непоколебим по отношение на многобройните реакции, като например разследването на германската полиция заради костюм в "нацистки стил", носен на сцената в Берлин миналата година. През април 2023 г. той спечели съдебна битка, която му позволи да свири във Франкфурт, след като магистратите на германския град бяха наредили на мястото на събитието да отмени концерт и обвиниха Уотърс, че е "един от най-широко известните антисемити в света". Той осъди войната в Украйна, но говори пред Съвета за сигурност на ООН по покана на Русия, заявявайки, че нейното нахлуване в Украйна през 2022 г. "не е било непредизвикано".

Разследването на Кампанията срещу антисемитизма (CAA) срещу Уотърс през 2023 г. интервюира бивши колеги на Уотърс, които твърдят, че музикантът многократно е правил обидни препратки към еврейския народ. CAA публикува и имейли от Уотърс, в които той предлага надуваемо прасе, плаващо над концертите му, да бъде изписано с антисемитски лозунг; в имейли от 2010 г. той предлага също така да "бомбардира" публиката с конфети във формата на свастики, звезди на Давид, знаци на долара и други символи.

Уотърс, който винаги е отричал обвиненията в антисемитизъм, говори за "уволнението" си от BMG във видеоинтервю с Глен Грийнуолд през ноември миналата година, като музикантът характеризира раздялата си с компанията като резултат от натиск от страна на произраелски интереси към компанията майка на BMG, Бертелсман, и потискане на политическите му убеждения.

Уотърс често е говорил за конспирации срещу оповестяването на убежденията му. По време на концерт в Бирмингам, Великобритания, миналата година Уотърс избухна в 10-минутна тирада, в която осъди "бруталното" отношение към него в Германия и заяви, че многобройни медии са се опитвали да го унищожат заради подкрепата му за човешките права в Палестина. "Опитват се да ме унищожат, както унищожиха Джереми Корбин и Джулиан Асанж", каза той. "Аз няма да бъда канселиран."

Въпреки че не е необичайно изпълнителите да бъдат оттегляни по една или друга причина, по-рядко се случва дадена компания да прекрати издателски договор. През последните години действията и на R Kelly, и на Кание Уест ги поставиха в конфликт с компаниите, управляващи доходоносните им музикални каталози. Кели, който понастоящем излежава десетилетна присъда в затвора за множество престъпления, свързани със сексуални посегателства, е осъдил съдия да присъди авторските му възнаграждения на множество жертви. На Уест, който загуби мултимилионна сделка с Adidas и представителство от CAA заради антисемитски коментари през 2022 г., договорите с Universal и Sony Music Publishing изтекоха без подновяване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

5

Pepi

15.02 2024 в 08:26

Момчета и момичета, който ви плаща, си губи парите. А ако пишете подобни глупости безплатно, си губите времето. Никой не вярва на пропагандните ви боклуци, ама вие продължавайте да си дращите, никой няма да ви запомни...за разлика от този велик човек Роджър Уотърс. И не е само той на това антипартийно мнение, ама - нейсе. Смешни сте.

1042

4

danvan

13.02 2024 в 15:57

Никога не е късно да станеш за резил … примери много - Стивън Сегал, Роджър Уотърс, Жерар Депардийо …

605

3

avitohol

13.02 2024 в 15:06

Толкова години дрога явно му превъртя километража и на него.

345

2

Джендо Джедев

13.02 2024 в 14:48

Тоя на дърти години стана за резил.

11619

1

Танас

13.02 2024 в 14:07

Дедо Роже не може да измени на себе си......
 
X

Да помогнем на украинските деца!