Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Роджър Уотърс се облече като нацист на концерта си в Берлин

OFFNews 26 май 2023 в 13:45 4465 2

Снимка от концерта на Роджър Уотърс в Берлин

Снимка Twitter

Снимка от концерта на Роджър Уотърс в Берлин

Неспокойният Уотърс от Pink Floyd отново удря, пише в. "Ню Йорк Поуст".

"Добро утро на всички, освен на Роджър Уотърс, който прекара вечерта в Берлин (Да, в Берлин), осквернявайки паметта на Ане Франк и 6-те милиона евреи, убити по време на Холокоста", написа в Twitter израелският външен министър.

Противоречивият рок музикант Роджър Уотърс отново разгорещи страстите, след като на концерта си в Германия изглеждаше като нацистки офицер - и сравни починалата журналистка от Ал Джазира Абу Аклех с Ане Франк.

Сценичният му костюм включваше изображения на кръстосани чукове, напомнящи онези, които представяха измислената неонацистка организация, представена във филма "Пинк Флойд: Стената" от 1982 г.

Подстрекателското изпълнение, което се състоя миналата седмица в "Мерцедес-Бенц Арена" в Берлин, започна със съобщение на екрана, което гласеше: "На въпрос от обществен интерес: съдът във Франкфурт постанови, че не съм антисемит."

"За да бъде ясно, осъждам безрезервно антисемитизма", продължаваше съобщението, съобщи Jerusalem Post.

79-годишният Уотърс стана известен с противоречивите си изказвания, като по време на различни интервюта за пресата скандално сравни държавата Израел с нацистите заради отношението им към палестинците.

Коментарите на легендата предизвикаха възмущение, като много критици обвиниха рок звездата в антисемитизъм.

По време на последното си изпълнение звездата от Залата на славата на рокендрола се разхождаше по сцената, облечен в нещо, което изглеждаше като униформа на нацист. Над него висяха червени знамена в стила на Третия райх, но със свастика, заменена със знаци с кръстосани чукове.

На друго място по време на спектакъла Уотърс изпя "Lay Down Jerusalem (If I Had Been God)", докато показваше фразата "F$%& the occupation".

В един момент на екран с формата на разпятие се появиха имената на починали личности, сред които Джордж Флойд - чернокожият мъж, чиято смърт след побой от полицаи в Минесота предизвика глобални протести и доведе до създаването на организацията "Животът на чернокожите има значение" (Black life matters).

Може би най-противоречиво беше включването в концепцията на Ане Франк, еврейската тийнейджърка, убита по време на Холокоста, и Абу Аклех, журналистка от "Ал Джазира", която беше смъртоносно простреляна миналата година, докато отразяваше нахлуването на Израелските сили за отбрана в палестински бежански лагер.

Много палестински източници, както и CNN, твърдяха, че тя е била умишлено набелязана от Израелските сили за отбрана (IDF), въпреки че последните отрекоха това твърдение, съобщи Independent.

Така или иначе, членовете на еврейската общност намират това съпоставяне, както и концерта като цяло, за изключително проблематични.

Центърът "Симон Визентал" също осъди спектакъла, като написа в Туитър: "Това не е първият път, когато Уотърс попада на прицел в социалните мрежи заради подстрекателските си мнения."

През февруари гневният рокер даде интервю за германския вестник Berliner Zeitung, в което удвои предишните си коментари, в които сравняваше Израел с Третия райх, а също така защити руския президент Владимир Путин заради решението му да нахлуе в Украйна.

Впоследствие той беше наруган в Twitter от Поли Самсън, съпругата на китариста на Pink Floyd Дейвид Гилмор.

Авторката на "Kindness" обвини съоснователя на групата, че е "антисемит" до "гнилата си сърцевина" и го нарече "апологет на Путин и лъжлив, крадлив, лицемерен, избягващ данъци, пеещ на плейбек, женомразец, болен от завист, мегаломан".

Малко след това 77-годишният Гилмор хареса и ретуитна хита на съпругата си в Twitter със съобщението: "Всяка дума е вярна и това е очевидно."

Очевидно недоволен от двойката съпрузи в Twitter, лагерът на Уотърс публикува опровержение в Instagram часове по-късно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

1

AntiZ

26.05 2023 в 14:11

Никога не е късно да станеш за резил!
 
X

Подкастът на OFFNews