Антон Радичев получи ''ИКАР'' за изключителен принос към българския театър

OFFNews 27 март 2023 в 21:04 2711 0

Антон Радичев

Снимка БГНЕС/ЛЮБА ФИЛИПОВА

Антон Радичев

Тази вечер Съюзът на артистите в България отличи най-добрите актьори, режисьори и представления с "ИКАР", като най-голямата награда - за изключителен цялостен принос, получи актьорът Антон Радичев, предаде БНТ.

"Много дадох на театъра, а и той ми даде много. Какво да ви кажа? Достатъчно е това, че съм бил на сцената на Народния театър толкова години, половин век вече - 49 години. В "Опит за летене" съм летял много добре и ми дадоха първата национална награда за актьорско майсторство. Това беше 80-а година, много отдавна, преди 43 години", каза Антон Радичев.

Попитан коя е най-запомнящата се роля, която е изиграл на сцената, Антон Радичев отговори: „Много са ролите, които съм изиграл на сцената на Народния театър, но може би една от най-запомнящите, защото на мен специално ми казват, че съм Радичков актьор, защото съм участвал в „Опит за летене“, в „Суматоха“ и в „Януари“ на Йордан Радичков, затова съм впечатлен много силно от ролята „Опит за летене“, Петлето.“

На церемонията присъства и Мария Бакалова.

Любо Киров получи наградата „Атракционно и сценично изкуство“, излъчена от Гилдията за атракционни и сценични изкуства, за приноса му в музикално-сценичното изкуство.

„Много е мило. Винаги всяка оценка е една допълнителна мотивация да продължаваме да правим това, което правим", каза той пред БГНЕС. Той благодари на Гилдията за това, че са забелязали големите концерти, които се случват, както и на всички хора, с които работи.

„Освен да благодаря, аз нямам какво да направя тази вечер, но е готино, че музиката и артистите като цяло се преплитат в един голям празник тази вечер, което си е много приятно“, каза той. 

Светослав Добрев, номиниран в категория „Поддържаща мъжка роля“ за Санчо Панса в „Дон Кихот“ по Мигел де Сервантес, реж. Веселка Кунчева, Младежки театър „Николай Бинев“, сподели, че е много щастлив и поздрави всичките си колеги за този прекрасен празник. 

Огнян Симеонов е сред тримата номинирани театрални актьори в категория „Поддържаща мъжка роля“ за Порфирий Петрович в „Престъпление и наказание“ по Фьодор Достоевски, реж. Дамян Тенев, Драматично-куклен театър – Враца. 

Актрисата Станка Калчева, номинирана в категория „Водеща женска роля“ за Сестра Алоишъс в „Съмнение“ от Джон Патрик Шанли, реж. Стайко Мурджев, Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград, каза пред БГНЕС, че това е една страхотна пиеса, в която е номинирана и нейната партньорка – Мариана Бонева за „Поддържаща роля“.

В Световния ден на театъра Съюзът на артистите в България връчва за 49-и път Националните награди за сценични изкуства ИКАР. Церемонията се провежда в Народния театър „Иван Вазов“, а номинираните се борят в категориите „Дебют“, „Водеща мъжка роля“, „Водеща женска роля“, „Поддържаща мъжка роля“, „Поддържаща женска роля“, „Режисура“, „Сценография“, „Майсторско техническо осъществяване“, „Авторска музика“, „Драматургичен текст“, „Постижение в кукленото изкуство“, „Куклен спектакъл“, „Съвременен танц и пърформанс“, „Дублаж при мъжете“, „Дублаж при жените“ и „Вариететно изкуство“.

Награда ИКАР 2023 за чест и достойнство се присъжда на актрисата Мария Стефанова. Проф. Анастасия Савинова ще бъде удостоена с Награда ИКАР 2023 за преподавателска дейност, а Награда на АКТ-УНИМА за значим принос в развитието на българското куклено изкуство се присъжда на Силва Бъчварова.

Наградата за „Вариететно изкуство“, излъчена от Гилдията за вариететно изкуство се присъжда на Николай Серафимов за постиженията му в областта на Вариететното изкуство и Мюзикхола. На Теодосий Спасов ще бъде присъдена наградата за „Съвременна българска музика“, излъчена от Гилдията на музикалните артисти за проведеното световно турне. Излъчената от Гилдията на цирковите артисти „Награда за цирково изкуство“ се присъжда на Лукреция Марио Малеволти за високи постижения в конния жанр. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови