Опровержение на ТЕЦ Свищов: Ние спазваме еконормите. Но дали другите отговарят на изискванията?

OFFNews 08 юли 2017 в 16:41 5354 0

Съветът на директорите на ТЕЦ Свищов изпрати опровержение на информацията, публикувана в OFFNews, че страната може да понесе глоби заради еконормите на предстоящия търг за студения резерв.

Публикуваме го изцяло.

Право на отговор:

През последните два дни в медийното пространство се тиражират новини, които са пряко свързани с дружеството ТЕЦ Свищов АД. Всичко това е провокирано от предстоящия търг за предоставяне на студен резерв. Интересен факт е, че когато през предходната година дружеството беше отстранено от участие в тръжната процедура, това на никого не направи впечатление и никой не се поинтересува каква ще перспективата за предприятието при условие, че същото разполага с инсталирани енеригийни мощностти за общо 178 MW. В тези мощности е и чисто нов 58 MW турбогенератор Сименс, който е въведен в експлоатация през 2016 година.

Въпреки неблагоприятната ситуация изключването осигури достатъчно време на дружеството, за да извърши всичко необходимо и да постигне пълно съответствие с изискванията на закона. Което означава единствено и само, че към настоящия момент то е равноправен участник при равни други условия с останалите участници в тръжните процедури за студен резерв. Не е за пренебрегване и фактът, че през предходни години дружеството е печелило подобни търгове и има опит в осигуряването и гарантирането на стабилността на енергийната система. Обявената понастоящем процедура се осъществява при пълна законосъобразност и е логично, че ако дружеството реши да участва в предстоящия търг, ще съблюдава и изпълнява предвидените в процедурата изисквания. Любопитно е обаче откъде авторите на разпространената в медиите информация имат убеденост, че тази година ТЕЦ Свищов ще участва в тръжната процедура, след като все още не е настъпила датата за подаване на документи.

Относно твърдения за екологичния статус на ТЕЦ Свищов АД ще споменем, че в предприятието се спазват всички правила и норми на националното и европейското екологично законодателство и се комуникира активно с компетентните органи. Спазвани са предписанията и дружеството е използвало нискосернисти въглища, поради което когато е осъществявало производствената си дейност, не е надвишавало определените екологични норми за серните и азотните окиси. Авторите на материала правят коментари за ТЕЦ Свищов АД, но не засягат останалите потенциални участници в престоящия търг, дали те отговарят на всички екологични условия, дали те са обезпечени с въглища, за да изпълняват ангажиментите си по договорите за студен резерв. Това ни навежда на мисълта, че всичко изнесено в медиите е тенденционно и има за цел да ни дискредитира.

Може би е важно са се отбележи, че през зимните месеци в държавата имаше кризисна ситуация, при което се наложи като мярка да спре износът на електроенергия и да се задействатат всички резервни мощности за производство на ток. В тази ситуация място имаше и ТЕЦ Свищов, който има ресурсна обезпеченост, за да предостави мощностите си и да бъде равноправен участник!

Държим още да бъде посяснено, че ТЕЦ Свищов има публично известни дългогодишни акционери, които участват пряко в Съвета на директорите на компанията. Видахим АД и лицата Георги Христозов и Борислав Лоринков не присъстват в управлението на компанията, за това апелираме да не бъдат свързвани повече с нас

Разчитаме, че нашият отговор ще бъде публикуван в пълнота.

С уважение,

Съвета на Директорите на ТЕЦ Свищов АД

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews