Глоба от ЕК ни грози заради опитите на ТЕЦ Свищов да вземе пари от студения резерв

OFFNews 07 юли 2017 в 13:46 10030 0

Случаят покрай участието на ТЕЦ Свищов в предстоящия през следващата седмица търг за студен резерв се заплита все повече.

ТЕЦ Свищов не е привел своите съоръжения в съответствие с всички изисквания на Преходния национален план в необходимите срокове, става ясно от доклад на РИОСВ-Велико Търново и ИАОС-София. Това означава, че самото Дружество няма как да докаже, че спазва нормите за допустими емисии на серен диоксид, азотни окиси и прах, изпускани в атмосферата.

При неспазване на тези норми е логично предприятие да бъде затворено. Вместо това се правят опити държавата да му осигури възможността да доставя електроенергия в кризисни ситуации, плащайки му  немалки суми за това.

През ноември 2016 година ИАОС-София осъществява проверка на място в ТЕЦ-а, където се установяват редица неизпълнени условия от действащото комплексно разрешително.

През последната година Дружеството е получило множество писма от РИОСВ - Велико Търново и ИАОС - София, в които се изискват доказателства във връзка с прилагането на екологичните изисквания на Преходния национален план, който отразява задължителните за нашата страна европейски директиви, като сроковете за това многократно са били удължавани.

Дружеството е имало срок до 31.12.2007 г. да изгради сероочистваща инсталация като към настоящия момент то дори няма заявени инвестиционни намерения за това. 

Не са направени и редица предписани реконструкции, няма и необходимото разрешително за водоползване.

Всички тези несъотетствия би трябвало да са достатъчни причини дружеството, свързвано с имената на Борислав Лоринков и Георги Христозов, да не бъде допуснато до участие в тръжната процедура по осигуряване на студен резерв.

Още повече, че към момента нито в МОСВ, нито в ИАОС-София е постъпила каквато и да било информация относно намерения на ТЕЦ Свищов за начина, по който да се приведе с Европейските екологични директиви за големите горивни инсталации. Това може да доведе до налагане на санкции от страна на ЕК.

Дълги години изпълнителен директор на ИАОС-София е Ваня Григорова. Интересен въпрос е какво е карало ръководството на Агенцията в продължение на 10 години да си затваря очите и да не прави нищо по случая? Стои въпросът и не би ли трябвало Прокуратурата да се самосезира и да провери поведението на държавните служители, довели до опасността от глоба от Европейската комисия. 

Ден по-късно Съветът на директорите на ТЕЦ Свищов изпрати опровержение на информацията, публикувана в OFFNews. Становището на централата можете да видите тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови