Кметове ще съдят държавата, ако им ореже пари по европроекти

OFFNews 23 април 2014 в 12:54 4052 1

Кметове на няколко общини ще съдят държавата, ако им бъдат наложени финансови санкции по оперативната програма „Околна среда“. Това обявиха зам-кметът на София Дончо Барбалов и кметът на Габрово Таня Христова пред Фокус.

Финансовото орязване, което грози, община Габрово, е за 11 милиона лева. Това е научила вчера Христова при срещата на екоминистъра Искра Михайлова с Националното сдружение на общините (НСРОБ), каза тя. Габрово изпълнява 2 мащабни проекта – за воден цикъл и регионално депо за отпадъци, на обща стойност 150 милиона лева. При годишен бюджет от едва 30 милиона лева санкцията ще е непосилна за общината, подчерта кметът.

„Това, което бих искала да кажа е, че категорично не приемам тези наказания и в рамките на всички възможни законови средства, аз съм убедена, че общините ще се защитим. За съжаление, може би ще ни се наложи да направим това в съда, което е една излишна битка между общини и държава и, което е една война, която няма да донесе на никой нищо добро“, каза Христова.

„За мен буди учудване фактът, че в продължение на повече от пет месеца, управляващият орган (на оперативната програма „Околна среда“ - бел.ред.) не потърси общините като партньор за решаване на проблемите, които очевидно съществуват, и които са съжаление се задълбочават. Вместо това с няколко реда лаконично и без аргументация и в нарушение на принципите и нормите на процедурите, които регламентират управление на подобни проекти, ние бяхме наказани и това го разбрахме категорично вчера. Това, което се случи на срещата с министър Михайлова бе всички кметове да разберат, че всъщност, отнемайки ни правото да се защитим, ние сме поставени в ролята на престъпници и фактически понасяме вина, която не е наша.“

В случая със Столичната община, финансовите санкции са определени въпреки, че при предишен одит на същите проекти не са открити аргументи за такива, каза Дончо Барбалов. Той не назова конкретната сума на наложените санкции - „ изглежда, като че ли, част от тези предложени финансови корекции подлежат на ново разглеждане и евентуално биха могли да отпаднат при един внимателен преглед на наличните документи“.

„Трябва да е ясно, че ние сме готови и сме решени да обжалваме всички предложения за финансови корекции по повторните одити, които сме получили или които ще получим. До вчера бяхме получили четири становища на управляващия орган от „Околна среда” за такива корекции. По всички тези проекти това е повторна проверка на същия орган. При първия одит заключенията са, че не се налагат финансови корекции. Сега се оказва, че за същите проекти при същите процедури се правят предложения за корекции. Ние приемаме за несправедлив подобен подход и няма да се съгласим с него. Така че, готови сме да обжалваме и да търсим правата си в съда. От друга страна е крайно некоректно от страна на държавните институции да работят при неясни и при непредвидими критерии. Както виждате за едни и същи процедури, преди не е имало проблем, до вчера имаше проблем, утре не знам дали ще има проблем по същите процедури“, каза заместник-кметът по финансите на София.

Кметът на Габрово намекна и за политически мотиви на екоминистерството при определянето на санкциите (и София, и Габрово се управляват от кметова на ГЕРБ – бел.ред). „Това, на което ние сме свидетели и за съжаление потърпевши като общини е една изключително некомпетентна и съмнителна проверка, която буди доста съмнения и притеснения, които дори са свързани с политически оттенъци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови