Десетки общини заплашени от фалит заради евросанкции за 180 милиона

OFFNews 23 април 2014 в 12:24 2444 0

Искра Михайлова

Общо на 87 общини ще жъде наложена финансова санкция от 180 милиона лева, за да се размразят спрените европейски средства по оперативната програма „Околна среда“. Това обяви вчера екоминистърът Искра Михайлова на среща с Националното сдружение на общините (НСРОБ).

Санкциите фактически касаят близо 1/3 от парите за проверените обществени поръчки по програмата. Във фокуса на проверката попаднаха търгове за 556 милиона лева.

Министърът не назова застрашените от рязане на средства общини, но информацията за част от тях изтече в медиите.

Проблемът стана явен в края на миналата година, когато Европейската комисия спря разплащането на пари по оперативната програма за България заради нередности в обществените поръчки за няколко проекта. Въпросните проекти са 4 на брой – 3 общински за ВиК-инфраструктура и пречиствателни станции и един за природозащитни дейности. Критиките на Брюксел са, че има незаконосъобразно смесване на критерии за участниците в търговете, ограничителни изисквания и др., които водят до неравно третиране на кандидатите и потенциално предрешаване на избора. В крайна сметка спирането на европарите доведе до проверка на далеч по-голям брой проекти.

За да получи от Брюксел оставащите 1.5 млрд. лева по оперативната програма, държавата трябва да докаже, че е взела мерки срещу нарушенията. Първоначално екоминистърът предлагаше всички проверявани проекти да бъдат орязани „солидарно“ с 10%. От вчерашното й изказване пролича, че министерството е избрало другия вариант – виновните да понесат наказание за зле проведените търгове. "Освен общините с финансови корекции са и структури на екоминистерството - природни паркове, регионални екоинспекции, самата оперативна програма", посочи Михайлова.

Очаква се преговорите за размразяването на европарите да приключат на 27 май, когато Еврокомисията трябва да се произнесе дали е доволна от предприетите от държавата мерки.

Кметовете на редица общини обаче заявиха, че санкции ще ги доведат до фалит. От сдружението на общините изказаха категорично несъгласие със санкциите. "Това са огромни проекти и дори 5% финансова корекция по тях надхвърля бюджета на някои общини. Говорим за мащаб, неплатим при никакви случаи, независимо от желанието, виновността или невинността на общините", коментира след срещата с министъра Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на сдружението. Чавдарова обяви, че ще иска среща с премиера Пламен Орешарски и министъра на финансите Петър Чобанов по проблема.

Кметът на Габрово Таня Христова например съобщи, че е била уведомена за наложената санкция с писмо от 3 реда. Общината изпълнява проекти за над 150 млн. лв., а годишният й бюджет е 30 млн. лв. "Правото ни да се защитим се дава постфактум. Клетите жители на общината ще плащат. Габрово днес ще приключи с европейските инвестиции, ако този подход се запази", заяви тя.

Аналогично е положението в община Костинброд, заплашена със санкция от 24 млн. лв., при положение че бюджетът й е едва 10 млн. лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови