Властта заключи: Докладът за спиране на европарите е традиционен

OFFNews 04 април 2014 в 11:31 4762 11

Деница Златева
Деница Златева

"Вчера беше гласуван един традиционен доклад на Европейския парламент, който се приема всяка година за освобождаване от отговорност на Европейската комисия, в случая - за финансовата 2012 г."

Това обясни в кулоарите на парламента депутатът на "Коалиция за България" Деница Златева.

Думите й са коментар по вчерашната резолюция, с която Европарламентът призова ЕК да излезе с твърда позиция дали еврофондовете за България могат изобщо да бъдат разходвани законно и по предназначение. По предложение на ЕНП към доклада бе включен и текст, който препоръчва спиране на европарите за България.

Според Златева самият доклад се приема всяка година и касае проблемите на всички 27 държави-членки.

"България също не е пропусната - с проблеми в обществените поръчки, с проблеми в сектор земеделие. Повтарям, става дума за периода 2012 г.", подчерта социалистката.

По думите на Златева внесената от ЕНП препоръка за спиране на фондовете е чисто политическа и идва, за да обслужи тезите на ГЕРБ.

"С чисто политическа цел в доклада беше вкарана допълнителна препоръка (...) Чрез тази точка се внушава, едва ли не, че в България проблемите с корупцията и с правовата държава са толкова сериозни, че трябва да бъде преразгледано от Европейската комисия спирането, или дали сме в състояние да управляваме средства от Европейския съюз", каза Златева.

Тя заключи, че препоръката е част от предизборната кампания на опозицията.

"Този доклад не поражда правни последствия – на база на доклада ЕК не е длъжна да предприема никакви действия по отношение на спиране на средствата от Европейския съюз и това беше потвърдено от председателя на Европейския парламент г-н Мартин Шулц", каза Златева.

Тя обвини депутатите на ГЕРБ, че макар вчера да са гласували "против" препоръката за спиране, в комисията преди пленарна зала са я подкрепили.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков