Quantcast

България отнася десетки милиони глоба заради лоши договори с европари в екологията

Милен Енчев Последна промяна на 16 януари 2014 в 18:20 5855 1

Искра Михайлова
Искра Михайлова

Финансовата корекция, която Европейската комисия ще наложи на България заради некачествени договори с европейски пари по оперативната програма „Околна среда“, ще е в порядъка десетки милиони лева.

Това стана ясно днес от изказване на екоминистъра Искра Михайлова пред депутати от комисията по околна среда в парламента.

По искане на Еврокомисията, която временно спря плащанията за България по програмата, министерството съвместно с одитната дирекция за евросредствата в Министерството на финансите, прави преглед на няколкостотин договора по ОПОС, сключени от 2010 до 2013 г.

Причината за спирането на парите станаха няколко договора, за които Еврокомисията смята, че са сключени след некоректно направени търгове.

Финансовата корекция може да се наложи както на индивидуални проекти (максимално 25 % от стойността на договора), така и „хоризонтално“ - на всички платени пари по ОПОС между 2010 и 2013 г., припомни министърът. Общо сертифицираните разходи за този период са около 495 милиона лева, каза тя.

При най-песимистичния сценарий Брюксел може да удържи, т.е. да не възстанови на страната вече изплатени около 124 милиона лева (25% от общата сума). При всички случаи при хоризонтална финансова корекция на всички проекти тя ще е над 2% от тези 495 милиона лева, каза Михайлова. „Надяваме се да ги сведем до 7 % (около 34.6 милиона лева – бел.ред.), но нищо още не е сигурно“, добави министърът.

Финансови корекции са правени и до момента. От стотиците договори по програмата от 2010 г. насам, на 51 е била наложена максималната корекция от 25% от стойността им. Сега одиторите са открили други 18 договора, част от които също са санкционирани, на които ще бъде доналожена корекция до 1/4 от стойността. Остават 195 договора, които до момента не са били санкционирани, обобщи Михайлова.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.01 2014 в 19:32

Цацаров се обяви за Единна европейска прокуратура
За създаване на Европейска финансова прокуратура, съставена от европейски прокурор и делегирани прокурори в страните – членки на Европейския съюз (ЕС) се обяви българският главен прокурор

Цацаров онагледи необходимостта от Единна европейска прокуратура с делото "САПАРД", следствие на разследване в България и Германия за злоупотреба със средства от общия европейски бюджет:

"Касае се за документни измами и пране на пари в общ размер на близо 7 млн. евро, осъществени в съучастие от български и немски граждани. Българските граждани са подсъдими по наказателни производства у нас и на първа инстанция са признати от съда за виновни и осъдени на различни срокове лишаване от свобода.

На втора инстанция обаче те са оправдани по обвинението за изпиране на пари, а присъдата, касаеща документни измами е отменена и делото е върнато на прокуратурата за доразследване. Делото е внесено от специализираната прокуратура в съда през месец декември 2013 г., а по оправдателната присъда (касаеща изпирането на пари) се очаква решението на Върховния касационен съд.

В същото време тук, в Мюнхен, във връзка със същия случай разследването е приключило със споразумение и подсъдимите немски граждани са признати за виновни.
http://www.vesti.bg/sviat/evropa/cacarov-se-obiavi-za-edinna-evropejska-prokuratura-6003154