Караниколов: Държавните бензиностанции няма да бъдат изградени с пари от бюджета, а със собствени средства и заеми

България ще получи 15 млрд. евро от ЕС за справяне с пандемията

OFFNews 28 май 2020 в 10:50 3369 1

Държавните бензиностанции няма да бъдат изградени с пари от държавния бюджет, а със собствени средства и заеми, заяви икономическият министър пред бТВ. 

В средата на този месец финансовият министър Владислав Горанов предложи да се създаде държавно предприятие "Държавна петролна компания", което да е подчинено на министъра на икономиката. То ще изпълнява всички функции на държавния резерв за съхранение и обновяване на резервите на петролни енергийни продукти. 

Относно вчерашния коментар на президентът Румен Радев, че идеята за държавни бензиностанции показва, че държавата не се справя с картелите на горивата и с осигуряването на ефективна пазарна среда за свободна конкуренция, Караниколов заяви, че всички, които коментират законопроекта за създаването на държавна петролна бензиностанция, е хубаво да го прочетат.

"Българската държава притежава два обекта, които се използват за съхранение на необходимото гориво за определени ситуации", каза Караниколов. Идеята е тези обекти да преминат към едно държавно предприятие, а държавата да отговаря само за тези складове.  

Ако държавата предостави допълнителни мощности при данъчните складове, това ще създаде предпоставка за привличане на нови играчи на пазара на горива, категоричен е Караниколов. 

"Това означава по-добри цени и по-високо качество на горивата", добави той. 

"Държавна петролна компания", която ще отговаря за акцизните складове, може да създаде търговско дружество, което ще е търговец по смисъла на закона и ще спазва всички установени правила. След този коментар Караниколов обясни, че дружеството дори няма да е на 100% държавно. 

По отношение на цената икономическият министър заяви, че "ние ще сме на търговски принцип и както всички на пазара, но с разликата, че ще представим защо цената на горивото в този момент е такава". Той обясни, че сега "падат цените, при нас 14 дни няма ефект, повишават се цените, след няколко часа цените в България са повишени". 

По думите му с държавните бензиностанции хората ще видят реалната стойност на горивата, а цените на тези бензиностанции ще бъдат реални.

След приемане на закона трябва да бъдат одобрени поне два типа бензиностанции - голяма или малка бензиностанция, а след това да се търсят локациите за тяхното реализиране.  

От думите на Караниколов става ясно, че държавата говори с няколко стратегически инвеститори в сектор "Електрически автомобили". Те самите казаха: ако България не покаже, че иска да изгражда такава инфраструктура, ние нямаме интерес да инвестираме. Това е и нашият втори модел, държавата да изгради такава инфраструктура през тези бензиностанции до определени стратегически точки в България, за да бъдем интересни на такива инвеститори, посочи икономическият министър. 

Държавата със 100 бензиностанции няма да е основният играч на пазара на горивата, а с нея на хората ще може да бъде обяснена реалната стойност на горивото. Държавата ще се опитва първо да създаде условия за още участници да влязат на пазара и ще се опитва да направи модел на бензиностанции, които ще дават точна и ясна картина на обществото, подчерта Караниколов.

"Ще получим 15 млрд. евро от ЕС заради пандемията. Парите ще бъдат безвъзмездни, но по проекти. Имаме задължения по "Зелената сделка" и сближаването на доставките", заяви икономическият министър. Тази помощ е част от общата сума, която Европа отпуска на членките си за подпомагане на отслабените им икономики. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3000

1

Читател Петър

28.05 2020 в 12:23

И аз говорих с едни инвеститори. Те казаха, че ако това некомпетентно и корумпирано правителство не си отиде, няма да прояват интерес... Тоя министър не може да вземе най-елементарния изпит по икономика. Обясненията са му смешни, ако не бяха свързани с харчене на държавни пари.... Да ходи да носи фурми, за други не става... Ааааа може и да съдейства при кражба на частни компании по поръчка...