Яйцата по-скъпи с до 7 ст.

Последна промяна на 09 март 2012 в 17:06 864 0

яйца
яйца
Повишили са се цените на шесте основни хранителни продукти - брашно, олио, яйца, захар, както и на пилешкото и агнешкото месо за периода от 29 февруари до 7 март тази година, сочат данни на Министерството на земеделието и храните. Цената на яйцата в последната седмица се е качила между 0,04 и 0,07 лева за бройка. Въпреки, че остават повече от четири седмици до Великден и цента на агнешкото месо се е повишила. Агнешкият бут поскъпна с 24 стотинки, а агнешката плешка със 7 стотинки. Цената и на пилето се е покачила с 3 стотинки.   Яйца В рамките на изследвания периода най-много са поскъпнали яйцата размер М и размер L на дребно – средно с по 5 стотинки за брой. Увеличението е засегнало всяка от проучваните области и в по-голяма степен големите търговски вериги. И в двата си размера продуктът се е продавал по-изгодно в малките магазини, отколкото в големите. Цената на яйцата размер М за страната е била 38 стотинки. Най-много тя се е повишила в големите търговски вериги (ГТВ) на Благоевград и на Кюстендил – с по 10 стотинки за брой. Яйцата размер L са вървели средно за по 41 стотинки. Най-голямото поскъпване в големите вериги е отчетено в Плевен – с 10 стотинки за яйце. В ДТО най-съществено е нараснала цената на продукта в Търговище – с 11 стотинки.   Агнешко месо Раздвижване се наблюдава в цените на агнешкото месо на дребно за интервала 29 февруари – 7 март. Изменения има в стойностите на агнешката плешка и на агнешкия бут. Стабилна остава единствено цената на цялото агне на дребно – средно за страната тя отново е била 13,23 лева за килограм. С 24 стотинки е поскъпнал агнешкият бут до 13,84 лева за килограм за страната. В отделните региони най-значителното повишение за ГТВ е отчетено в Разград – с 85 стотинки. В малките магазини в Хасково продуктът е поскъпнал най-много – с един лев за килограм. Пилешко месо Изменения има и в стойностите на пилешкото месо на дребно. Докато цените на охладеното пиле нехарактерно са се стабилизирали, замразеното е поскъпнало с 3 стотинки за килограм средно за страната. Промените на цените на замразеното пиле засягат предимно големите вериги, където замразеното пилешко месо е вървяло по-скъпо, отколкото в малките магазини. На регионално ниво най-голямото поскъпване е отчетено в Разград – с цели 70 стотинки за килограм. Други по-съществени скокове са регистрирани в Търговище (с 45 стотинки), както и в Бургас и в Русе (с по 30 стотинки). Най-съществено продуктът е поевтинял във Варна – с 25 стотинки за килограм. Прясното пилешко месо отново е вървяло средно за 5 лева за килограм на дребно. Въпреки това се наблюдават някои ценови промени в отделните региони. Най-много се е понижила цената на продукта в ГТВ във Варна – с 22 стотинки, а най-много се е повишила в Силистра – с 35 стотинки за килограм, също в големите магазини.  Захар За периода от 29 февруари до 7 март бялата кристална захар е поевтиняла с една стотинка. Средно цената й за страната е била 2,34 лева за килограм. На областно ниво има движение на цените само в част от изследваните области, като най-често то е в рамките на 1-8 стотинки. Единствено, в големите магазини във Варна има по-сериозно поевтиняване на продукта – с 21 стотинки за килограм. Олио Олиото също следва ценовите си тенденции – през изминалата седмица средната му за страната стойност се е повишила със стотинка до 2,95 лева за един литър. Цената му обаче остава сравнително стабилна в различните региони. Влияние за средната стойност оказва поскъпването на продукта в ГТВ в Бургас с цели 25 стотинки за литър.